Ari ürünleri analizi ve arastirmasi alaninda bir referans niteligi tasiyan konferans, dünya genelinden akademisyenler ve sektör profesyonellerini bir araya getirdi. 4 gün boyunca devam eden konferansta; propolis, polen, bal, bal analiz metotlari, kalintilar, duyusal analizler, cografi ve botanik orijin, ari ürünlerinde güvenilirlik gibi pek çok oturumda, alaninda uzman kisilerce ari ürünleri alanindaki en güncel arastirmalar paylasildi.
BEE’O Propolis Kurucusu ve Genel Müdürü Dr. Asli Elif Tanugur Samanci, sempozyumun önemli oturumlarindan biri olan "Ari Ürünlerinde Güvenilirlik" baslikli panelde “Propolisin Standardizasyonu” baslikli sunumunu gerçeklestirdi. Sunumunda, ulusal alanda T.C. Tarim ve Orman Bakanligi liderliginde ve uluslararasi alanda ise Uluslararasi Standartlar Örgütü (ISO) liderliginde devam eden standart belirleme çalismalarina da deginen Samanci, dünya genelinde 23 ülkede, 178 propolis örneginin incelendigi bir arastirmanin sonuçlarini raporladi. Samanci, “2021-2024 yillari arasinda 23 farkli ülkeden toplanan 178 propolis örneklerinin incelendigi arastirmada, 102 örnegin hiç propolis içermedigi, 34 propolis örneginin yüzde 10’un altinda propolis içerdigi, 23 propolis örneginin yüzde 10 ila yüzde 30 arasinda oldugu belirlenmistir. Ayrica örneklerin yüzde 57’sinde propolis miktarinin etikette belirtilmedigi tespit edilmistir. Bu veriler göstermektedir ki, dünya pazarinda yapilan propolis sahteciligi, tüketiciyi yaniltmaktadir. Bu nedenle propolisin standardizasyonu; hem tüketicilerin yüksek kaliteli ve güvenilir ürünlere erisimini saglamak amaciyla hem de büyük firmalarin tüketiciyi yaniltmayacak sekilde üretim yapmalarinin saglanmasi ve daha siki bir sekilde denetlenmesi adina çok önemlidir. Hem ulusal hem de uluslararasi standartlarin gelistirmesi konusunda toplantilarda yer alarak bu çalismalarin yürütülmesine katkida bulunmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Ari varsa hayat var" dedi.
Samanci son olarak sunlari söyledi:
"10 bin alerjik rinit hastasi üzerinde yapilan ve 2024 yilinda yayinlanan çok merkezli prospektif bir bilimsel çalismanin verilerine göre; Anadolu propolisi ve deniz tuzlu su içeren burun spreyinin, toplam semptom skorlarinda azalma ve yasam kalitesinde artis sagladigi tespit edilmistir. Bu verilere dayanarak Anadolu propolisli burun spreyinin alerjik rinit tedavisinde kullanilabilecek dogal bir formül oldugunu söylemek mümkün. Bu çalisma, Dünya’da propolisle ilgili 10 bin hastada yapilmis baska bir çalisma bulunmamasi yönüyle oldukça büyük öneme sahiptir."
Romanya'da Ari Ve Propolis Masaya Yatirildi
6. Uluslararasi Ari Ürünleri Sempozyumu & Uluslararasi Bal Komisyonu Yillik Toplantisi 22-25 Nisan tarihlerinde Romanya’da gerçeklestirildi.



















