Romney, Obama’nın Muhtemel Rakibi Olduğunu İllinois’te De Gösterdi

Amerika’da Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti içindeki aday adayı belirleme süreci Illinois’te devam etti.

Başkan Barack Obama 'nın da 2006 yılı Kongre seçimlerinde senatör olarak seçildiği Illinois 'teki parti içi yarışı Mitt Romney rahat kazandı. Massachusetts eski valisi Mitt Romney, Illinois 'te oyların yüzde 47 'sini alarak en güçlü rakibi olan Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum 'u geride bıraktı. Santorum oyların yüzde 35 'ini alırken diğer aday adaylarından Teksas milletvekili Ron Paul yüzde 9 ve Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich de ancak yüzde 8 oranında destek gördü. Massachusetts eski valisi olan Romney, zafer konuşmasının tamamını Başkan Obama 'nın ekonomi politikasını eleştirmeye ayırdı. Romney, bir anlamda rakibinin Cumhuriyetçi Parti içinde değil yalnızca Beyaz Saray 'da oturan kişi olduğunu ima etmiş oldu. Romney zafer konuşması ile Santorum 'u artık devre dışı bıraktığını da destekçilerine ifade etmiş oldu.

SEÇMEN UCUZ POLİTİKAYA OY VERMEDİ

Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçim yarışında en önemli rakibi olan Santorum 'a Illinois 'te fark atan Romney, bu eyalette dinin siyaset üstündeki etkisinin birinci faktör olmadığını gösterdi. Santorum, pazar günü Louisiana 'da katıldığı ayinde rahip Dennis Terry 'in ırkçı söylemlerini alkışlamış ardından kutsandıktan sonra seçimleri kazanması için de dua almıştı. Terry 'in ırkçı söylemlerini alkışlayarak bir anlamda rahip ile aynı görüşte olduğunu deklare eden Santorum, Illinois seçmenlerini dini kullanarak ikna etmeye muktedir olmadı. Illinois seçmenleri Santorum 'un ırkçı din anlayışını tasnif etmediğini göstermiş oldu. Illinois önseçiminin ardından Romney 'in delege sayısı 530, Santorum 239, Gingrich 137 ve Paul 69 oldu. Cumhuriyetçi aday adaylarından birisi toplam delege sayısının salt çoğunluğu olan bin 144 delegeyi kazanması durumunda Parti 'nin adayı olarak 6 Kasım 'daki başkanlık seçimlerinde Obama 'nın rakibi olacak. Cumartesi günü Louisiana eyaletinde önseçime gidecek olan Cumhuriyetçi başkan aday adayları içinde Santorum favori gösteriliyor. Illinois gibi büyük bir eyalette önseçim kazanan Romney ise Louisiana 'da rakibine karşı büyük fark yemeden geçirmeye çalışacak. Louisiana önseçimlerinden sonra 3 Nisan tarihinde Cumhuriyetçi başkan aday adayları Maryland, Wisconsin, District of Columbia (Washington DC) da yarışacak. Bu 3 eyalette de favori olarak Romney görünüyor. Nisan ayı Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın tamam mı devam mı sorusunun da netlik kazanacağı ay olacak. Zira 24 Nisan 'da Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania ile Rhode Island 'da önseçimler olacak. Pennsylvania dışında diğer eyaletlerde Romney 'in kazanacağı öngörülüyor. Eğer bu öngörü gerçek olursa Santorum 'un diğer adaylar ile birlikte yarıştan çekilmesi büyük olasılık.

ROMNEY 'İ ZAFERE TAŞIYAN NELERDİ?

Illinois 'e Alabama ve Mississippi zaferleri ile gelen Santorum, kuzeydeki bu eyalette yenilgisinin başlıca nedeni seçim bütçesi olarak değerlendiriliyor. Romney 'in Illinois önseçimleri için yaptığı harcamanın ancak 18 'de birini yapabilen Santorum bir anlamda fakirliğinin kurbanı oldu. Romney Illinois önseçimini kazanabilmek için seçim bütçesinden 3 milyon dolar üzerinde reklam harcaması yaparken Santorum ancak 165 bin doları gözden çıkarabildi. Maddi yönden Romney karşısında büyük açığı bulunan Santorum, paranın seçimlerde birinci faktör olduğu Amerika 'da bu eksikliğini örtebilmek için tam 19 farklı basın kuruluşuna mülakat verdi. Ancak Santorum 'u verdiği röportajlarda yenilmekten kurtaramadı.Illinois eyaletindeki önseçimin sonucunu en fazla belirleyen etkenlerin başında ekonomi konusu geldi. Ankete göre Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 58 'i oylarını ekonomide hangi adayın daha başarılı olabileceğine göre belirledi. Cumhuriyetçiler önseçim sonunda başarılı yatırımcı olan Romney 'in Beyaz Saray 'a gelmesi durumunda ekonomiyi Santorum ya da Newt Gingrich ile Ron Paul 'den daha iyi yöneteceğine inanıyor.Santorum, şehirlerde yine varlık gösteremedi. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde Romney, oyların büyük çoğunluğunu alarak ' 'Santorum ancak taşralıların tercihidir ' ' iddiasını da teyit etmiş oldu.Illinois önseçiminin bir başka dikkat çeken yönü de zenginlerin Romney 'i desteklemesi oldu. Yıllık geliri 100 bin doların üzerinde olanların yüzde 55 'i Romney 'e oy verirken bu sınıfta Santorum 'u destekleyenlerin yüzdesi ancak 25 'lerde kaldı. Yıllık geliri 50 bin doların altında olan halk kesiminde ise Romney ile Santorum 'a aynı oranda destek çıktı. Her iki aday da bu gelir diliminde olan kişilerden yüzde 40 oranında destek gördü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile