Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri, gündüz kusagi programlarina yönelik artan sikayetleri görüsmek için 7 televizyon kanalinin genel müdürleriyle bir araya geldi.
RTÜK'ten yapilan açiklamaya göre üst kurul gündüz kusagi programlarini mercek altina aldi.
Daha önce kanal yöneticilerine uyarici mektup gönderen RTÜK Baskani Ebubekir Sahin, artan sikayetler üzerine 7 televizyonun genel müdürünü Ankara'da toplantiya davet etti.
Sahin ve Üst Kurul üyeleri, RTÜK Iletisim Merkezi, CIMER ve sosyal medya gibi mecralardan gelen vatandas bildirimlerini kanal yöneticilerine aktardi.
Toplantida 3 ana baslikta konuyu ele alan RTÜK yönetimi, çocuklarin korunmasi, toplumsal degerler ve kadina yönelik siddet ile medyada kadin temsiliyeti temalarini isledi.
Üst Kurul uzmanlarinin hazirladigi sunumda, yayin örnekleri gösterilerek, program içerikleri yayincilik ilkelerine uygunluk açisindan degerlendirildi.
Bütün radyo ve televizyonlarin imza atarak onayladigi Yayincilik Etik Ilkelerinin hatirlatildigi toplantida, kusak programlarina iliskin öneriler aktarildi.
Öz denetim mekanizmalarinin gelistirilmesi, yayincilarin sivil toplum ve meslek birlikleriyle daha aktif is birligi içinde olmalari önerildi.
Medya profesyonellerinin egitimlerinin iyilestirilmesinin de talep edildigi toplantida, programlarda kadinlarin sayginliginin ön plana çikarilmasi, aile bütünlügünün korunmasi, çarpik iliskilerin sunumunun önlenmesi ve kisisel verilerin korunmasi konularinda hassasiyet gösterilmesi istendi.
- "Bugün kusak programlarinda pek çok yayin ilkesi ihlali mevcut"
Toplantida konusan RTÜK Baskani Sahin, üst kurulun düzenleme ve denetleme faaliyetlerini kararlilikla sürdürecegini ve paydaslariyla aktif bir is birligi politikasi yürütecegini belirtti.
Vatandaslardan gelen sikayetleri çok önemsediklerini anlatan Sahin, "'Gündüz kusagi programlari kaldirilsin' demiyoruz. Bu programlarin revize edilmesinden ve yeni bir bakis açisiyla ele alinmasindan yanayiz. Bu programlarin ciddi bir izleyici kitlesine sahip oldugunu reytinglerden görüyoruz. Özellikle gündüz saatinde evde bulunan ev kadinlari, çocuklar ve emekliler gibi önemli bir kesimin takip ettigi gündüz kusagi programlarinin zararli degil, tam tersine faydali içerikleriyle anilmasini istiyoruz." ifadelerini kullandi.
Kadinlarin egitimine yönelik içerikler veya egitici ve bilgilendirici unsurlarin kusak programlarda yer alabilecegini ve bunlarin da izleyicide karsilik bulacagini bildiklerini aktaran Sahin, sunlari kaydetti:
"Bugün kusak programlarinda pek çok yayin ilkesi ihlali mevcut. RTÜK olarak 'her uygunsuz içerige ceza verelim' gibi bir anlayista degiliz. Mümkün oldugunca yayincilarimizla iletisim halinde aksakliklarin giderilmesini daha dogru buluyoruz. Sizlerden toplumsal ve kültürel degerlerimize hassasiyet göstermenizi önemle istirham ediyoruz. Çocuklarin korunmasi ve kadina yönelik siddete karsi yapilacak her çalismada yaninizda oldugumuzun bilinmesini istiyoruz. Hepimiz ayni gemideyiz. Toplumumuz ortak, degerlerimiz ortak. Kültürümüzü, degerlerimizi, birligimizi koruyarak, medyamizin itibarinin çok daha yükseklere çikarilmasini arzu ediyoruz."
Toplantiya, Kisisel Verileri Koruma Kurulundan da katilim saglandi. Kurul Üyesi Hasan Aydin, "Gündüz kusaklarinda kisisel verilerin mahremiyetinin ihlali ciddi magduriyetlere yol açabilir." degerlendirmesinde bulundu.
Toplantida yapilan sunumda, gündüz kusagi programlarinda kisisel verilerin gizliliginin ihlal edildigini belirten yetkililer, suç olan bu duruma iliskin azami hassasiyet beklediklerini ifade etti.
RTÜK, Gündüz Kusagi Programlarini Mercek Altina Aldi
RTÜK Baskani Sahin: ''Gündüz kusagi programlari kaldirilsin' demiyoruz. Bu programlarin revize edilmesinden ve yeni bir bakis açisiyla ele alinmasindan yanayiz'



















