Rtük, "mucize İlac"ın Peşini Sınır Dışında Da Bırakmıyor

ANKARA - ŞENAY ÜNAL - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu , gıda takviyelerinin ve bitkisel ürünlerin genel sağlığa aykırı ve halkı yanıltıcı tanıtımları yayınlayan yabancı lisanslı uydu kanallarına RTÜK'ten lisans alma zorunluluğu getirdi. Lisans almayan uydu kanallarının yayın iletimleri durdurulacak.

AA muhabirinin, RTÜK'ten edindiği bilgiye göre Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığının işbirliğiyle, gıda takviyelerinin ve çeşitli bitkisel ürünlerin, genel sağlığa aykırı ve halkı yanıltıcı şekilde tanıtımlarını yapan kanallar Üst Kurul tarafından takibe alındı.

Bu çerçevede yapılan denetimler sonucunda, ilaç özelliği olmayan çeşitli gıda takviyesi ve bitkisel ürünleri, "her derde deva", "mucize ilaçlar" gibi tanıtarak, genel sağlığa aykırı ve halkı yanıltıcı şekilde yayın yapan kuruluşlara çok sayıda müeyyide uygulandı.

-Müeyyidelerin yüzde 56'sı gıda takviyeleri ve bitkisel ürünlere

Üst Kurulun, ilgili Yasa'nın yürürlüğe girdiği 3 Mart 2011'den bu yana verdiği 3 bin 200 müeyyidenin yüzde 56'sını gıda takviyelerinin ve bitkisel ürünlerin sağlığa aykırı ve halkı yanıltıcı tanıtımları oluşturuyor.

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun'un da bu tür tanıtımların daha çok uydudan Türkçe yayın yapan yabancı lisanslı kanallarda görüldüğünün belirlenmesi üzerine yayınlarını ileten bütün platform işletmecileri ve altyapı işletmecileriyle toplantı yaptı.

Dursun toplantıda, platformlar üzerinden yayın yapacak kuruluşların, AB Görsel İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi'nde öngörülen "yargı yetkisi" ilkesine uygun olarak Türkiye'de RTÜK'ten lisans almaları gerektiğini söyledi.

Uydu, kablo kapasitesinin altyapı işletmelerinin yetkilendirilmesi hususunda sorunların olduğunu belirten Dursun, yayıncı kuruluşların lisans almadan yayına geçtiklerini, daha sonra RTÜK'e müracaat ettiklerini ifade etti.

-RTÜK'ten izin almadan yayın yok

Medya hizmet sağlayıcı kuruluşun müracaatının olmasının kendisine yayın hakkı vermeyeceğine dikkati çeken Dursun, yayına ancak RTÜK'ün izniyle başlanabileceğini vurguladı.

Herhangi bir kuruluşun, platform/altyapı işletmesinden yayın yapmayı düşünüyorsa ilk yapacağı işin RTÜK'ten lisans almak olması gerektiğini kaydeden Dursun, aksi halde hukuken sorun çıktığına işaret etti.

Bu sorunların çözümü için çaba gösterdiklerini bildiren Dursun, yurt dışı kaynaklı olan ve Türkiye'ye yönelik yayın yapan kuruluşların bulunduğunu, AB Görsel İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi'nin öngördüğü yargı yetkisi açısından bu kuruluşların durumlarının düzeltilmesi, Türkiye'den de lisans alması gerektiğini vurguladı.

-RTÜK lisansı şartı

Dursun, RTÜK'ten lisans almadan platformlar üzerinden yayına geçen kuruluşların Sağlık Bakanlığının tüm müdahalelerine rağmen yoğun olarak gıda takviyelerinin tanıtımlarını yayınladıklarına dikkati çekerek, bu kuruluşların lisans almamaları halinde, bitkisel ürün reklamlarının önünün alınamaz bir şekilde televizyonları işgal edeceğini ve sonu gelmez bir furyaya dönüşeceğini kaydetti.

Söz konusu ürün tanıtımlarının hedef kitlesinin Avrupa izleyicisi değil, Türk izleyicisi olduğunu anlatan Dursun, bu tür kuruluşların editoryal faaliyetlerinin ve merkezinin Türkiye'de bulunduğunu, sadece lisanslarının herhangi bir Avrupa ülkesine ait olduğunu, lisans hangi ülkeden alındıysa o ülkenin izleyicisine hitap etmeleri gerektiğini ifade etti.

Dursun, platform işletmecilerinden yayıncı kuruluşlarla sözleşme yaparken RTÜK lisansı şartı aramalarını istedi.

Toplantıda ayrıca tele alışveriş kanallarıyla ilgili yaşanan sorunlar da ele alındı. Sürekli değiştirilen televizyon kanalı logoları hakkında da düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile