Rufai Tekkesi İle Gazi Baba Türbesi'nde Bursa Büyükşehir Belediyesince Yapılacak Restorasyon Projeleri, Törenle Başlatıldı

Üsküp'ün en önemli manevi odaklarından olduğu bildirilen Rufai Tekkesi ile Gazi Baba Türbesi'nde Bursa Büyükşehir Belediyesince yapılacak restorasyon projeleri, düzenlenen törenle başlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanı Recep Altepe, Rufai Tekkesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarının, Bursa'nın yanında tüm Osmanlı coğrafyasında sürdürdüklerini belirterek, ''1818'de kurulan Rufai Tekkesi'ni ve Gazi Baba Türbesi'ni ilk günkü ihtişamına kavuşturacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz'' dedi.

Altepe, Üsküp'te yer altında kalan eserleri de açığa çıkarmaya çalıştıklarını dile getirerek, ''Üsküp'ü fetheden Komutan Paşa Yiğit Bey'in mezarı, çarşı içindeydi ve üzerine evler yapılmıştı. Bursalı ve İstanbullu iş adamlarının katkılarıyla bu evleri kamulaştırdık ve Paşa Yiğit Bey'in mezarını gün yüzüne çıkardık. Gazi Baba Türbesi de 1963 depreminde biraz zarar görmesine rağmen, komünizm döneminde taşları sökülmüş ve üzeri toprakla örtülmüş. Yani bizim kültürümüzün izlerini silmek için ellerinden geleni yapmışlar'' ifadelerini kullandı.

Üsküp'ün, İstanbul'dan 61 yıl önce fethedildiğini ve 520 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldığını belirten Altepe, ''Osmanlı döneminde, Üsküp'te 125 ibadethane vardı. Daha sonraki dönemlerde ise neredeyse tamamı yok edilmeye çalışıldı. İbadethane olarak hizmet verecek Rufai Tekkesi ile Üsküp'teki ibadethane sayısı yirmiye ulaşacak'' dedi.

Üsküp'ü fetheden Komutan Paşa Yiğit Bey'in, Bursa'dan olduğunu dile getiren Altepe, ''Bağlarımız yüzyıllarca devam etti. Birlikte sevindik, birlikte üzüldük. Ecdadın yadigarı olan bu topraklardaki güzel insanların, Avrupa'nın ortasında İslam'ı en güzel şekilde yaşamalarına destek vermek, bizim için büyük mutluluk'' diye konuştu.

Rufai Tekkesi'nin restorasyonu için ilk harcı atan Altepe, ardından Gazi Baba Türbesi'nin yer aldığı alanda düzenlenen törene katıldı.

Altepe, burada yaptığı konuşmada, bölgede uzun yıllar yok edilmek istenen İslam kültürünü ayağa kaldırmak için gereken her çalışmayı yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli de Gazi Baba'nın sanılanın aksine asker değil kadı olduğunu bildirdi.

İlk Osmanlı edebiyatçı ve şairlerinden Aşık Çelebi'nin türbesinin de burada bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kemikli, ''Prizren'de doğan Aşık Çelebi, eğitim almak için İstanbul'a gitmiş ve 21 yaşında ilk görev yeri olarak Bursa'ya gelip mahkemede katip olarak işe başlamıştır. Aynı zamanda 'Bursa Şehrengizi'ni yazanlardan biridir'' dedi.

Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ise çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederek, Üsküp'te özellikle son yıllarda ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılması konusunda Türkiye'den önemli destekler geldiğini vurguladı.

Üsküp'te daha önce de Hatuncuk Camii, Arasta Camii, Kebir Mehmet Çelebi Camii, İshak Paşa Camii, İsabey Camii Haziresi ve Yiğit Paşa Mezarı restorasyonları yapılmıştı.

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile