'Ruhsatlı Ve Yasal Taş Kömürü Üretimi Desteklenmeli'

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci: 'Bölgemizdeki 'kaçak ocak' gerçekliği artık köklü düzenlemelerle değiştirilmelidir' 'Bölge insanını kaçak ocaklarda çalışmak zorunda bırakan şartların değişmesi gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksiksiz alınması sağlanmalı, ruhsatlı ve yasal taş kömürü üretimi desteklenmelidir'

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak Kömür Havzası'nda ruhsatsız ocak çalıştırmanın önlenmesi için denetimlerin sıklaştırılması ve çözüm için yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini bildirdi.

Demirci, yaptığı yazılı açıklamada, "kaçak ocak"ların tamamen ortadan kaldırılması için çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

Maden Kanunu'nda yapılan değişikliklerle Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) işlettiği sahaların dışında kalan maden sahalarının ruhsatıyla devrinin mümkün hale getirildiğini aktaran Demirci, şunları kaydetti:

"Bu uygulamanın ruhsatsız-kaçak ocak işletilmesini de engelleyeceği öngörülmüştür. Ancak yapılan denetimler ve düzenlemeler kaçak ocak işletilmesinin ve ölümlerin önüne geçememiştir. Bölgemizdeki 'kaçak ocak' gerçekliği artık köklü düzenlemelerle değiştirilmelidir. Bölge insanını kaçak ocaklarda çalışmak zorunda bırakan şartların değişmesi gerekiyor. Zonguldak Maden Havzası'nın tek gerçeği taş kömürü üretmektir. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksiksiz alınması sağlanmalı, ruhsatlı ve yasal taş kömürü üretimi desteklenmelidir."

Demirci, TTK'nin işçiye, bölge insanın işe, Türkiye'nin taş kömürüne ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Ruhsatlı ve yasal taş kömürü üretimi desteklenmediği sürece "kaçak ocak" gerçeğinin değiştirilmesinin mümkün olmadığını dikkati çeken Demirci, "Siyasetçiler, meslek odaları, STK'ler, ilgili bakanlıklar bir araya gelmeli ve artık kanayan yaraya dönüşen kaçak ocakların tamamen ortadan kaldırılması için çözüm üretmelidir." ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile