Ruj Tepesine GES Sistemi Örnek Oldu

Ruj Tepesine GES Sistemi Örnek Oldu

Trabzon’un Tonya ilçesinde 5 milyon 250 bin TL maliyetle ilçede en çok gün isiginin düstügü 16 dönümlük alana 2 bin 500 panelden olusan günes enerji santrali kuruldu. 2 yil önce kurulan GES sistemi ile ilçede enerji maliyetlerinde tasarruf saglarken, bölgede ilk kez yapilan enerji santrali diger illere de örnek oldu.

Avrupa Birligi Kirsal Kalkinma Fonlari kapsaminda 2015 yilinda 2012 nüfusu 10 binin altinda olan belediyelere, yenilenebilir enerji kaynaklarina dayali elektrik üretim tesisi kurulmasi halinde yüzde 100 hibe alinabilecegi ile ilgili bilgi verilmesi üzerine Tonya Belediyesi tarafindan proje hazirlandi. Belediye tarafindan hazirlanan 5 milyon 250 bin TL’lik proje kapsaminda ilçede en çok gün isiginin düstügü Ruj Tepesi’nde günes enerji santrali kurulmasi kararlastirildi. 16 dönümlük alana kurulan ve 2 bin 500 panelden olusan günes enerji santrali 2020 yilinda tamamlanarak devreye alindi. 850 kWe çikis gücüne sahip GES projesinin garanti süreci boyunca 31 milyon 759 bin 40 ton karbondioksit saliniminin önüne geçmesi beklenirken, proje için Ilbank A.S. tarafindan saglanan kredi ödemelerinin 5 yil içerisinde tamamlanmasi ve 23 yil boyunca 31 milyon 680 bin TL gelir getirmesi hedefleniyor.

Tonya GES projesi ile ilgili bilgiler veren Tonya Belediye Baskani Osman Besel, günes enerji santralinin belediyeye ek hiçbir finansal yük getirmedigini belirterek projenin bölge illerine örnek oldugunu söyledi.

Projeyi büyütmeyi hedeflediklerini kaydeden Besel, “Ülkemizde enerji her zaman ihtiyaç duyulan ve her zaman azligindan bahsedilen her zaman disa bagimli oldugumuz yönüyle sikayet edilen bir dal. Bizde her ne kadar ilçemizde güneslenme orani Orta Anadolu, Bati ve Güneydogu Anadolu gibi fazla olmasa da oldugu kadariyla böyle bir günes enerji santrali yani yenilenebilir enerji santrali kurmayi düsündük. Projelendirdik, planladik. Tabii Fen Isleri Müdürümüz Ahmet Ihsan Hacifettahoglu bu konuda esas isin mimari. Fikir birligi içerisinde Ilbank’tan aldigimiz krediyle böyle bir tesis yaptik. 2 bin 500 panelli, 850 kilovat gücünde ve su ana kadar bizim tahmin ettigimiz verimin daha üzerinde bir verimle ilçemize ve ulusal enerji agimiza bir katki saglamis olduk. Tabii bu bölgede ilk dilerim çogalsin. Biz de imkan bulursak mevzuatta yeterli önümüz açilirsa, firsat verilirse büyütmeye çogaltmayi düsünüyoruz. Bunlari yenilenebilir enerji kaynaklaridir hiçbir sadece kurulus maliyetinden ve çok cüzi bir isletme maliyetinin disinda baska bir maliyeti yoktur. Bir çevre kirliligi gibi bir sey söz konusu degil. Sadece günes isigini degerlendiriyorsunuz ki bana göre ülkemizde yayginlasmasi, çogalmasi ve tercih edilmesi gereken bir enerji üretim dali oldugunu düsünüyorum” dedi.



“Taksitlerini rahat bir sekilde karsiliyor; biraz da bize harçlik kaliyor”

Ilçenin güneslenme oraninin Almanya’nin 3 kati oldugunu vurgulayan Besel, “Dogayi degistirme sansimiz yok. Biz doganin nesi varsa ondan en üst düzeyde istifade etmek gibi bir yol izlememiz lazim. Azdan az çoktan çok doganin her noktasi her ani mutlaka degerlendirilebilecek bir özellige bir nimete sahiptir bu. Bizim yöremizde güneslenme orani Almanya’nin 3 katidir. Almanya’da bu yöreye göre üçte bir oraninda bir güneslenme olmasina ragmen enerjisinin çogunu günes enerjisinden üretiyor. Yani az günes varsa az üretirsiniz çok günes varsa çok üretirsiniz ama bunun bir üretim maliyeti yok. Yani azi da karsiliksizdir çogu da karsiliksizdir. Veya diger bir ifadeyle Cenabi Allah’in verdigi nimetin kullanilmasidir. Yani öyle bir katki aliyor. Belediyemizin, ilçemizin baska bir gelir kaynagi yok denecek kadar azdir. Yani bu bana göre keske daha büyük olabilseydi. Diger belediyelerimizde veya özel sektörden gelip incelemelerde bulunuyorlar. Görüs alisverisinde bulunuyorlar. Yani bir ilgi var, alaka var, yani olmasi da gerekir. Çünkü ortada somut bir delil var, orta yerde açik bir isletme var. Bir ilk var ve bu ilkin de ortaya koydugu sonuçlar var. Yani su ana kadar biz yeterince zor sartlara ragmen mesela 2022 yili yazin bir ay hava kapali geçti ama ona ragmen ayda istedigimiz verimi aldik diye düsünüyorum. Biz bunu 2019 yilinda 5 milyon 250 bin TL’ye mal ettik. Ilbank’tan kredi çektik faizi ile geri ödemesi var. Taksitlerini rahat bir sekilde karsiliyor. Biraz da bize harçlik kaliyor” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile