Rum Basını: Ab Dönem Başkanlığına Kadar Müzakereler Tamamlanamayabilir

Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs sorununa ilişkin hedeflerinin ve öngörülerinin farklılıklar taşıdığı, BM’nin Ekim ayındaki üçlü zirveye odaklanmasına karşın Türkiye’nin müzakerelerin sona ermesine odaklandığı iddia edildi.

Rum basını, Türkiye'nin tutumu nedeniyle Rum tarafının AB dönem başkanlığına kadar müzakerelerin tamamlanamayabileceğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi, BM’nin, Güney Kıbrıs’taki patlama ve ekonomik sorunları gibi dış etkenlerden bağımsız olarak, Ekim ayındaki üçlü zirveye odaklanmış planını sürdürdüğünü, buna karşın Rum tarafının Türkiye’nin tutumu sebebiyle AB dönem başkanlığına kadar müzakerelerin tamamlanamayacağına inandığını ileri sürdü. Gazete, BM’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumuna genel bir değinme ve liderler arasında yapılan üç tam günlük görüşmenin içeriğinin de raporda yer alabilmesi için, BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne sunacağı iyi niyet misyonu raporunu geciktirmekte olduğunu öne sürdü. Ayrıca gazete, özellikle Kıbrıs Türk tarafının dönüşümlü başkanlığı kabul etmesinin raporda yer almasının arzulandığını yazdı.

Öte yandan Türkiye’nin, Kıbrıs sorununa ilişkin kendi ajandasına sahip olduğunu, müzakerelerin Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığına kadar tamamlanması ve uluslararası konferans düzenlenmesini isteyen Türkiye’nin, bunun gerçekleşmemesi durumunda çıkmazın sorumluluğunu Kıbrıs Rum tarafına yükleme faaliyetlerine başlayacağı iddia edildi.

Haberde, Güney Kıbrıs’ın ise, dönem başkanlığına kadar Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılacağına inanmadığı, buna gerekçe olarak Türk tarafının müzakerelerde sunduğu tezlerin öne sürüldüğü belirtilirken, Rum tarafının yabancı diplomatlara, sadece “Ekonomi” başlığında uzlaşılar olduğu yönünde bilgi verdiği ileri sürüldü.

Gazete, “AB” başlığında da uzlaşı noktaları bulunduğunu, ancak nihayetinde başlığın, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununda varılacak bir anlaşmanın AB birincil hukuku olmasını istediğinden ötürü çıkmaza girdiğini savundu.

Gazete ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının dönüşümlü başkanlığa ilişkin son bir hamle yapmasının ardından dönüşümlü başkanlık konusunun kapandığı ve bir “kazanım” olarak BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın “küçük uzlaşılar sepeti” içerisine konduğu yorumunda da bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile