SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Kuvayımilliye hareketinin ilk ateşinin yakıldığı Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan ve mübadele sırasında ülkelerine dönmek istemeyen Rum kızlarının Türklere bağlılık ve sadakatlerini temsilen hediye ettiği sancak, sergilendiği Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde ziyaretçilerden ilgi görüyor.
Edremit'in tarihini ve kültürünü anlatan müzenin Kuvayımilliye odası, yetkililerin girişimleri sonucu zenginleştirilerek yeniden dizayn edildi. Bölgenin köklü ailelerinden Kuvayımilliye dönemine ait silahlar, yöresel eşyalar ve fotoğraflar temin edildi.
Kuvayımilliye ruhunu doğru biçimde gözler önüne seren materyaller ise savaş silahları, mermiler ve su mataraları.
Odanın en değerli eseri ise 1915 yılından beri korunan, mübadele sırasında Rum kızlar tarafından yapılarak Türklere hediye edilen gümüş işlemeli ipek sancak. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarının da bulunduğu odada Kuvayımilliye hareketinin öncü ve kahraman isimlerinin fotoğrafları da ilgi topluyor.
- 'Ziyaretçilerimiz arttı'
Müze sorumlusu İrfan Kolçak, AA muhabirine, müzenin Kuvayımilliye odasını baştan aşağı yenileyerek ziyaretçileri ağırladıklarını söyledi.
Odadaki eserlerin bakıma ihtiyacı olduğu için düzenlemeyi gerçekleştirdiklerini aktaran Kolçak, şunları söyledi:
'Bilgi eksiklikleri vardı. Yeni fotoğraflar elde ettik. Ziyaretçi sayımız oldukça arttı. Başka odamızda sergilediğimiz Kuvayımilliye döneminde kullanılmış bir sancağımız vardı. Onu da bu odamıza dahil ettik. Rum kızları tarafından mübadele sırasında yapılarak Türklere hediye edilen gümüş işlemeli ipek sancağımız, odamızın en değerli ve ilgi gören eseridir. Bu sancak, Kuvayımilliye hareketi başladığı günlerde, Türkiye’de, Ayvalık civarında yaşayan Rumların, Yunanistan’a, orada yaşayan Türklerin de ülkelerine çağrılması sırasında Rum kızları tarafından yapılmıştı. Ülkelerine dönmek istemeyen Rumlar, Türklere olan bağlılık ve sadakatlerinin bir göstergesi olarak bu sancağı işleyerek hediye etmişler ve günümüze kadar korunarak müzemizde sergileniyor.'
Sancağın Ayvalıklı bir aile tarafından müzeye bağışlandığını aktaran Kolçak, 'Müzemizde, Kuvayımilliye’de kullanılmış silahlar, kılıçlar ve mühimmat var. Milli Mücadelede ön saflarda yer almış kahramanlarımızın fotoğraflarını da temin ettik. Tüm bunlar insanların dikkatini çekiyor ve ziyaretçi sayımız da sürekli artıyor.' sözlerine yer verdi.
Rum Kızlarının İşlediği Sancak Müzenin Baş Tacı
Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde sergilenen, bölgede yaşayan ve mübadele sırasında ülkelerine dönmek istemeyen Rum kızlarınca Türklere bağlılıklarının bir göstergesi olarak hediye edilen gümüş işlemeli sancak, en fazla ilgi çeken eserler arasında yer alıyor Müze sorumlusu Kolçak: 'Kuvayımilliye hareketi başladığı günlerde Rum kızları tarafından yapılarak Türklere hediye edilen gümüş işlemeli ipek sancağımız, müzemizin en değerli ve ilgi gören eseridir'.