Güney Kıbrıs‘ta Limasol’un Mari bölgesinde yer alan ve Vasiliko elektrik santraline sadece 300 metre uzaklıkta bulunan “Evangelos Florakis” kışlasında dün yaşanan ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamaya yol açan patlayıcı maddelerin kışlaya getiriliş tarihi ve patlayıcıların muhafaza edilmesindeki ihmaller sorgulanıyor.
Rum basını, söz konusu patlayıcıların 2009 yılında ABD’nin talebi üzerine, Suriye’ye gitmek üzereyken el konulan “Monchegorsk” isimli Rum bandıralı Rus gemisinin taşıdığı patlayıcılar olduğunu belirtirken, metal konteynırlar içerisinde saklanan patlayıcı maddenin korunması konusunda yeterli önlemlerin alınmadığının dünkü patlamayla da ortaya çıktığını yazdı.
ÜS KOMUTANI DEFALARCA UYARDI AMA ‘ENDİŞE EDİLECEK DURUM YOK‘ DENİLDİ
Politis gazetesi; “Tente Bile Koymadılar - Komutan Defalarca Önlem Alınmasını İstedi Ancak Karşılık Alamadı” başlıkları altında verdiği haberinde, “Evanglelos Florakis” Deniz Üssü’nün komutanı olan ve patlamada hayatını kaybeden Albay Andreas Yoannidis’in patlayıcı maddelerin bölgeden taşınması veya imha edilmesi konusunda Rum yetkili makamlarını defalarca uyardığını yazdı.
Habere göre üs komutan Yoannidis, biri iki ay diğeri de geçen hafta olmak üzere Rum Genel Kurmaylığına iki mektup göndererek bu talebini iletirken, kendisine “endişe edilecek bir durum olmadığı” yanıtı verildi. Yoannidis, patlayıcı içeren konteynırlardan bazılarının, muhtemelen havanın aşırı sıcak olmasından ötürü şiştiklerini ve en azından üzerleri tenteyle örtülerek önlem alınması yönündeki isteğini de geçen hafta sözlü olarak Rum Savunma Bakanlığı ve diğer ilgililere bildirdi.
SAVUNMA BAKANI 2009 YILINDA “YÜK TEHLİKELİ DEĞİL” DEMİŞ
Gazete, “Monchegorsk” gemisine 2009 yılında el konulduğunda geminin yükü konusunda çok tartışmalar yaşandığını ve Rum Savunma Bakanı’nın söz konusu yükün tehlikeli olmadığı ve yerleşim yerinde dahi saklanabileceği şeklinde açıklama yaptığını yazdı. Bu açıklamadan iki sene sonra konteynırların patlayarak büyük bir felakete yol açtığını vurgulayan gazete, söz konusu konteynırların tam olarak ne ihtiva ettiklerini sadece Rum İstihbarat Teşkilatı KİP’in başkanının bildiğini belirtti.
GEÇEN HAFTA UFAK ÇAPTA PATLAMALAR OLDU VE YERİNDE İNCELEME YAPILDI
Gazete, komutanın tente talebinin de ekonomik sebeplerden ötürü reddedildiğini, buna karşın üç gün önce, 8 Temmuz 2011 Cuma günü RMMO Komutan Yardımcısı ve patlayıcı uzmanlarından oluşan bir heyetin üsse giderek konteynırların durumunu yerinde incelediklerini yazdı.
Üsler komutanının uyarılarını dikkate almayan heyetin, üçüncü dünya ülkelerinden görülebilecek bir önlem kararı alarak, konteynırların maruz kaldıkları yüksek sıcaklıkların düşürülebilmesi için konteynırların günde üç kez suyla ıslatılması kararına vardığı belirtildi. Gazete, söz konusu sulama işlemini yapan itfaiye aracını kullanım görevinin, patlamada hayatını kaybeden RMMO eri ikiz kardeşler Miltiadis ve Hristakis Hristoforu’ya verildiğini vurguladı. Bir diğer haberinde ise gazete, geçtiğimiz hafta Cumartesiyi Pazara bağlayan gece söz konusu konteynırlarda ufak çapta yangın meydana geldiğini ve KİP müdürünün acilen olay yerine çağırıldığını yazdı.
Haberde, konteynırların içlerinde ne olduğuna ilişkin tam listeye sahip olan tek kişi konumunda bulunan KİP müdürünün sabah saat 2-3 civarlarında bölgeye giderek, üs komutanıyla birlikte inceleme yaptığı, ardından da Pazartesi günü yeni bir denetimin ardından Üste toplantı gerçekleştirildiği ifade edildi. Gazete, bu toplantının ardından konteynırların sulanması kararının alındığını vurguladı.
HRİSTOFYAS İMHA EDİLMELERİNİ İSTEMEDİ
Öte yandan gazete, “Monchegorsk” gemisinde bulunan ve dünkü patlamaya sebep olan patlayıcı maddelerin imha edilmesine Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, siyasi nedenlerden ötürü izin vermediğini açıkladı.
Savunma Bakanı Kostas Papakostas ve RMMO Komutanı Petros Çalikidis’in dün istifa etmelerine karşın, 2009 yılında söz konusu patlayıcılar konusunda yapılan toplantıda, patlayıcıların tehlikelerine dikkat çekerek imha edilmelerini önerdiklerini yazan gazete ancak Hristofyas’ın bunu reddettiğini belirtti.
KONU WİKİLEAKS BELGELERİNDE
Gazete, yakın tarihte Wikileaks tarafından konuya ilişkin olarak sızdırılan, ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçiliği belgelerinde, söz konusu patlayıcıların üçüncü ülkeler aracılığıyla Güney Kıbrıs’tan başka yere taşınması önerinin Rum hükümetine yöneltildiği ancak Hristofyas hükümetinin Suriye’yle karşı karşıya gelmek istememesi sebebiyle adım atmadığının belirtildiğini yazdı.
Rum Yetkililer Patlamaya Sebebiyet Veren Sorumluları Arıyor
Güney Kıbrıs‘ta Limasol’un Mari bölgesinde yer alan ve Vasiliko elektrik santraline sadece 300 metre uzaklıkta bulunan “Evangelos Florakis” kışlasında dün yaşanan ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamaya yol açan patlayıcı maddelerin kışlaya getiriliş tarihi ve patlayıcıların muhafaza edilmesindeki ihmaller sorgulanıyor.