"Rum-Yunan ilişkilerinin yaşanan sıkıntılar Papandreu-Hristofyas arasındaki soğukluktan kaynaklanıyor"

Güney Kıbrıs ile Yunanistan ilişkilerinde ve özellikle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu arasındaki k

Güney Kıbrıs ile Yunanistan ilişkilerinde ve özellikle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu arasındaki kişisel ilişkilerde soğukluk olduğu iddia edildi.

Güney Kıbrıs ile Yunanistan ilişkilerinde ve özellikle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu arasındaki kişisel ilişkilerde soğukluk olduğu belirtildi. Rum Politis gazetesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşmesinin nedeninin, Hristofyas'ın Washington'da "Kıbrıs'ta iki devletin istilasından" bahsettiği konuşmasına Papandreu'nun yaptığı yorum olduğunu yazdı.

Haberde, Papandreu'nun Hristofyas'ın açıklamasını yorumlarken, "Bunun AKEL'in bilinen tipik düşüncelerini teşkil ettiğini, Yunanistan'ın istilaya ilişkin sorumluluğunun olduğunu ancak Yunan halkının sorumluluğunun bulunmadığını, 1974 istilasının Türk istilası olduğunu ve bugüne kadar devam eden işgale dönüştüğünü" ifadeleri anımsatıldı.

Papandreu'nun açıklamasının Hristofyas'ı destekler gibi göründüğünü, ancak Hristofyas'ın bu açıklamadan rahatsız olduğunu belirten gazete, güvenilir kaynaklara dayanarak Hristofyas'ın Papandreu ile telefonda görüştüğünü ve Hristofyas'ın kontrolünü kaybederek Papandreu'ya kötü konuştuğunu belirtti.

Hristofyas'ın iş arkadaşı ile temasa geçildiğinde iş arkadaşının Hristofyas-Papandreu ilişkilerinde bir sorunun bulmadığını belirten gazete, bazı olayların bunun tam tersinin olduğunu gösterdiğini belirtti ve şunları aktardı: "Panadreu, Hristofyas'a Kıbrıs Cumhuriyetinin 50'inci yıldönümü dolayısıyla mesaj göndermedi, bunun yerine Dışişleri Bakanı Dimitris Drutsas açıklama yaptı. Hristofyas Akdeniz'deki iklim değişikliklerine ilişkin Atina'da düzenlene toplantıya katılmayı reddetti. Kıbrıs sorununun da ele alındığı Türkiye Başbakanının Yunanistan'a gerçekleştirdiği ziyarete karşın gerek telefonla, gerekse temsilcilerle herhangi bir ön uzlaşının olduğu açıklanmadı. Brüksel'deki zirve toplantısında Yunan-Türk ilişkileri ve Kıbrıs sorununa ilişkin önemli gelişmelerin olmasına rağmen Papandreu ile Hristofyas arasında herhangi bir temas gerçekleşmedi."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile