Rumlar ve İsrail, İki Anlaşmaya İmza Attı

İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, savunma işbirliği ve bilgi değişimi konularında iki anlaşmaya imza attı.



Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis, İsrail Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın daveti üzerine İsrail’e iki günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. İki bakan, savunma işbirliği ve bilgi değişimi ile korunmasına ilişkin iki anlaşmaya imza koydu. Askeri işbirliğini daha ileri taşımayı hedefleyen anlaşmalar, iki ülke arasındaki doğalgaz aramaları, koordinasyonu ve değerlendirilmesi konusundaki işbirliği ile doğrudan ilişkili olduğu vurgulandı.

İsrail Savunma Bakanı Barak, Rumlar ile işbirliğini "uzun süreli bir dostluğun başlangıcı" olarak tanımlarken, Rum Bakan İliadis, iki ülkenin ileri işbirliğinin Doğu Akdeniz`de uluslararası hukuka tam saygı çerçevesinde barışı, istikrarı ve kalkınmayı korumayı amaçladığını söyledi. Savunma Bakanı İliadis, İsrail ziyareti sırasında Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman ve Kudüs Patriği Theofilos ile ayrı ayrı görüştü.


YENİ İHALE AÇILACAK
Öte yandan Rumlar, tek taraflı ilan edilen Münhasır Ekonomik Bölge`sindeki parsellerde doğalgaz aramaları için ihale açılmasına yeşil ışık yaktı. Rum hükümeti ve uzmanların bu konudaki çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Kaynaklara ilgi gösterecek ülke ve şirketler için bugün Brüksel`e AB`nin resmi gazetesinde yayınlanmak üzere belgelerin gönderildiği ifade ediliyor.

Türkiye ile ilişkilerinin gerilmesinden sonra İsrail, Yunanistan ve Rumlar ile ilişkilerini her seviyede geliştirmeye önem veriyor. Hükümet üyeleri nezdinde sık sık karşılıklı ziyaretler yapılıyor. Bugün ziyareti sona erecek Rum Savunma Bakanı`nın hemen ardından Rum ana muhalefet DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis de İsrail`de temaslarda bulunmak üzere bugün İsrail`e gidiyor.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, yarın Yunanistan`a iki günlük resmi ziyaret yapacak. Yunan Milli Eğitim Bakanı Anna Diyamantopulu ise bugün İsrail`e 4 günlük bir gezi gerçekleştiriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile