Rus Heyeti Ege Bölgesi’Nde İzlenebilir Yaş Meyve Üretimini Onayladı

Yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 37’lik payla Türkiye’nin en büyük pazarı olan Rusya’ya yaş meyve ihracatının artmasının yolu açıldı.

Yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 37’lik payla Türkiye’nin en büyük pazarı olan Rusya’ya yaş meyve ihracatının artmasının yolu açıldı. Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi yetkililerinden oluşan bir heyet, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte Selçuk ve Menderes ilçelerindeki Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamındaki taze meyve üreticileriyle görüştü.

Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi Başkan Yardımcısı Aleksey Saurin başkanlığındaki heyete, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yürüttüğü EKÜY, ayrıca EİB‘nin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve İzmir Ziraat Odası ile birlikte geliştirdiği, İzmir Kalkınma Ajansı’nın Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklediği, tarladan sofraya kadar gıdada izlenebilirliği internet ortamında sağlayan “İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi” hakkında bilgi verdiklerini anlatan EİBE Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını kaydetti. Rus heyetin ilk gün Selçuk‘ta şeftali bahçelerini gezdiğini belirten Türkmenoğlu, “Ertesi gün Menderes‘teki bağlarda incelemelerde bulundular. Akşam yapılan toplantıda da izlenimlerini aktardılar. Heyet Başkanı Saurin, bölgemizdeki üretim ve izlenebilirlik, EKÜY ve İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji projeleriyle ilgili bilgi aldıktan sonra yaptığı değerlendirmede üretim, denetim ve ihracatçının konuya yaklaşımı, sözleşmeli üretim, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü‘nün denetim ve projelerini olumlu buldu. Rusya’ya ithal edilen mallarda yapılan rastgele kontrollerde her sene daha nitelikli ve sağlıklı ürün geldiğini ifade etti.” dedi.

İhracatta müşteri memnuniyetinin önemine işaret eden EİB Koordinatör Başkanı Türkmenoğlu, “Rusya, Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 37’lik paya sahip. Bu ülkeye 2010 yılında 789 milyon 360 bin dolarlık yaş meyve ve sebze ihraç ettik. 2011 yılının ilk yarısında ise ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 431 milyon 577 bin dolara ulaştı. Yıllık 5,5 milyar dolar seviyesinde yaş meyve ve sebze alan Rusya’nın ithalatında, yüzde 15’lik payla birinci ülke konumundayız. Bunu daha da arttırmamızın yolu, sağlıklı ve izlenebilir ürünlerden geçiyor. Sağlıklı ve izlenebilir üretim yaptığımız takdirde 143 milyonluk Rusya pazarına ihracatımız kısa sürede milyar dolar seviyelerine ulaşır.” şeklinde konuştu.

Rusya’ya ihracatta müşteri memnuniyetinin devamı için üretici ve ihracatçının işbirliğinin çok önemli olduğunu da vurgulyan Mustafa Türkmenoğlu, şunları kaydetti: “Rusya’nın pestisit kriterlerine uygun üretim çok önemli. Ege Bölgesi’nden yapılan yaş üzüm, şeftali, kiraz ve narenciye ihracatında Rusya Tarım Bakanlığı’nın memnuniyetinin devamının sağlanması, yaş meyve üretim zincirindeki bütün paydaşların öncelikli görevi olmalı. Bu sayede onların da refahı artar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile