Türk Hava Yolları (THY), Alman Havayolu Şirketi Lufthansa’yı geride bırakarak Rusya’da faaliyet gösteren en büyük yabancı şirket olmayı başardı. Bloomberg istihbaratının havayolu dair verilen analizine göre şirket, uluslararası rakiplerinin hizmet oranını yüzde 43 oranında kesmesine rağmen 2015 yılındaki Rusya’ya olan uçuşlarını yüzde 16 oranında arttırdı. THY ilk kez Eylül ayında, bu yıl içinde yaklaşık yüzde 31 oranında Rus etkisini azaltan Alman taşıyıcı şirketinden daha fazla yolculuk teklifinde bulundu. Bloomberg analistlerinden George Ferguson “THY, Avrupa ve Asya’da market paylaşımını geliştirmeye oldukça hevesli ve düşük maliyeti göz önüne alındığında karlılık sıkıntısına katlanamaz” dedi.
Rusların, harcama konusundaki durgunluğa göre daha az seyahat ettiği ve Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 28 oranında değer kaybettiği belirtildi. Uralsib adlı mali kuruluş analisti Denis Vorchik uluslararası yolcuları sayısının 2015 yılında yüzde 18, piyasa fiyatının ise 7 milyar dolar ila 9 milyar dolar arasında, üçte birden daha fazla oranda düşebileceğini kaydetti.
ALMAN ŞİRKET RUS DESTİNASYON SAYISINI DÜŞÜRDÜ
Lufthanda, Brisits Airways ve SAS AB, Rusya’dan kaçışa katılan son havayolu şirketleri oldu. Alman şirket, kış tarifesinin başlamasıyla Moskova’da bulunan Vnukovo, Samara, Nizhyn Novgorod havalimanlarına gerçekleştirdiği uçuşlarına son verdi. Bu kararla, dört sene önce Rusya’da 9 destinasyona haftalık 153 seferi bulunan Lufthansa’nın kararın ardından sefer sayısı haftalık 63’e düştü. ASA ve Air Berlin, ilk çeyrekte Rusya seferlerini durdurabilir. Buna karşın, Türk Hava Yolları’nın bu yıl içinde Rusya rotasında 1 milyondan fazla yolcu taşıması ve seferlerini arttırması bekleniyor. Moskova’ya gerçekleştirilen günlük seferlerin sayısı 4’ten 5’e yükseltilebilir ve şirketin, Kaliningrad ve Volgograd dahil 6 Rus destinasyonuna seferler yapılması yönünde çalışmalar devam ediyor. Bloomberg analistlerinden George Ferguson, Türk Lirası’nın değerinin azalmasının taşıyıcı şirketin, diğer şirketlere göre koltuk başına 2, 2 buçuk daha az ödemesi anlamına geldiğini ifade etti.
THY’nin İstanbul’da kıtalararası aktarma merkezi inşa ettiği kaydedilirken, bu iş modeliyle noktadan noktaya gerçekleştirilen seferlere olan bağımlılığın giderek azaldığını belirtti.
Renaissance analisti Alexande Kazbegi ise, “Rus ekonomisi Avrupalı şirketleri kurtarmaya başladığı zaman taşıyıcı şirketler ülkeye dönme arayışında olacak” dedi.
Kazbegi, THY’nin ilerlemesinin kolay olmayacağı anlamına geldiğini ifade etti.
Rus Pazarında Da Lider
THY, aralarında eski Pazar lideri Alman Havayolu Şirketi Lufthansa’nın da bulunduğu rakiplerine rağmen Rusya’da faaliyet gösteren en büyük yabancı havayolu şirketi oldu.