'Rus Saadet Zinciri' Davasının İlk Duruşmasında 6 Sanığa Tahliye

Dünyada Rus Saadet Zinciri olarak bilinen ve Türkiye’de “TurkeyMMM.net” web sitesi üzerinden faaliyet göstererek dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen 30 sanıklı davanın ilk duruşmasında 6 sanık hakkında tahliye kararı verildi.

Dünyada Rus Saadet Zinciri olarak bilinen ve Türkiye’de “TurkeyMMM.net” web sitesi üzerinden faaliyet göstererek dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen 7’si tutuklu 30 sanığın yargılanmasına başlandı. Anadolu 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, 7 tutuklu sanık cezaevinden getirilirken 21 tutuksuz sanık katıldı.

Müşteki ve sanık avukatları da salonda hazır bulundu.

“Kaybettikçe kazanmak için tekrar sisteme girdim”

Sanıkların kimlik tespitlerinin ardından savunmalarına geçildi. Duruşmada söz alan örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen tutuklu sanık Bekir Aydın, “Örgüt yöneticiliği suçlamasını kabul etmiyorum, çünkü örgütten söz edilemez. Hepimiz katılımcıyız. Buradaki yönetici semboliktir. Bu sistemi internet üzerinden gördüm. Yurt dışı kaynaklı bir sistemdi. Para kazananları görünce ben de küçük bir rakamla sisteme girdim. Daha sonra kazandıkça rakamları artırdım. Kaybettikçe kazanmak için sisteme tekrar girdim. Paramın tamamını kazanmış olsaydım 85 bin lira para kazanmış olacaktım. Ancak bunun tamamını kaybettim. İlk restartta sistem paralarımızı geri ödedi.

Sistem bize kendi kendine üye göndermeye başladı.

Ben de kendi akrabalarımı üye yaptım” dedi.



“Yardımlaşma kurumu gibi çalıştığı söylendi”

Örgüt lideri olduğu iddia edilen ve “Leyla” kod adını kullanan tutuklu sanık Elvira Egorova MMM sisteminin marka tercümesini yaptığını ve sisteme katılmadığını savunarak, “Bana ‘Türkiye koodinatörüne yardımcı olman lazım’ dediler. Kendilerine gelen mektupları çevirmem için gönderiyorlardı. Ben de gelen mektupları çevirip onlara gönderiyordum. Daha sonra insanlar aracıları bırakıp, dertlerini doğrudan bana yazmaya başladılar. Benim yaptığım tercüme etmek bu beni sorumlu yapmaz. Dolandırıcılık sitesinde çalıştığım aklıma geldi. Sitede kocaman uyarı yazıyordu. Hatta ben tercüme etmiştim. ‘Yedek paranızla katılın’ yazıyordu. Yardımlaşma kurumu gibi çalıştığı söylendi” ifadelerini kullandı.

“Yüksek risk ve kazanç inancıyla sisteme girdim”

Tutuklu sanık Uğur Zaman, “‘Yüksek risk ve yüksek kazanç’ olduğu inancıyla siteye girdim. Bin 150 dolarla başladım. Bu dönemde 4-5 üye katmışımdır. Benim altımda 15-20 kişi olunca sistem otomatik yönetici haline getirdi. Restart olunca kar gidip geriye ana para kalıyor. Uydudan yayın yapan kanalda kişilere sistemin risklerini anlatıyordum” dedi.

Bunun üzerine söz alan diğer sanıklar da, sistem içinde kendilerinin de para kaybettiğini belirterek, kimseyi dolandırmadıklarını söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Bekir Aydın, Bilal Çığtay, Derşah Nar, Halil İbrahim Küçük, Sinan Kızılaslan ve Uğur Zaman’ın savunmalarının alınmış olması ve mevcut delil durumu gerekçesiyle tahliyelerine karar verdi. Mahkeme tutuklu sanık Elvira Egorova’nın ise kaçma ve delilleri değiştirme şüphesi bulunduğunu belirterek, tutukluluk halinin devamına hükmetti.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 30 şüpheli 25 müşteki yer aldı. Şüphelilerin sanal para borsalarında işlem görmek üzere Türkiye dahilinde kolay para kazandırma gayesiyle yardımlaşma adı altında hiçbir ticari faaliyet icrası olmaksızın kolay para kazanma heveslisi vatandaşlardan para toplamak maksadıyla bir araya geldikleri anlatıldı.

Şüphelilerin güven aşılama adına önce verilen vaatlere sadık kalarak kar payı dağıttıkları, bu şekilde yeni katılımcıları sisteme çektikleri, gelen paranın da ödenmesi vaat edilen paraya tekabül etmediği zaman sisteme para yatıran herkesin hesaplarına el koydukları belirtildi. MMM adlı sistemin “mmmturkey.net” sitesi üzerinden dünya genelinde birçok katılımcıya ulaştığı kaydedildi.

İddianamede, örgüt lideri Elvira Egorova’nın da aralarında bulunduğu 9 şüphelinin “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “bilişim sistemlerinin, banka ve kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlarından 486 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. 21 şüphelinin ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçundan 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile