Rus Silah Kaçakçısı Bout’a ABD’de 25 Yıl Hapis, Rusya’dan Sert Tepki

Rus Silah Kaçakçısı Bout’a ABD’de 25 Yıl Hapis, Rusya’dan Sert Tepki

Rus silah kaçakçısı Viktor Bout, ABD’de Manhattan Bölge Mahkemesi’nde görülen davada 25 yıl hapse mahkum oldu.

Rus basınında yer alan haberlere göre, savcılığın terör ve silah kaçakçılığı suçlarından ömür boyu hapis cezası talebine rağmen, Bout’un doğrudan Amerikalılara zarar verme niyeti olmadığı gerekçesi ile ceza 25 yıl olarak kesinleşti. Mahkeme Bout’un 2003’ten bu yana silah ticareti ile uğraşmamasını da dikkate aldı.Tayland’da 4 yıl önce yakalanan 2010’da ABD’ye teslim edilen Bout, diktatör rejimleri ve isyancı grupları silahlandırdığı iddiası ile “ölüm taciri” olarak ünlenmişti.

Rus silah tüccarı, özellikle ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği Kolombiya isyancı gruplarına uçaksavar füze ve ağır silahlar satmakla suçlanıyor.Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Bout’un anavatana dönmesi için uluslar arası hukuk çerçevesinde gereken tüm çabaların ortaya konacağı belirtildi. Bout’un mahkumiyetinin Rusya-ABD ilişkilerinin birinci öncelikli konularından biri haline geldiği belirtilen açıklamada, “Tayland’da yasal olmayan bir şekilde yakalanmasında ABD özel ajanlarının katkısı var. Amerikan yasama kurumları da siyasi olarak hareket etti…” eleştirisi getirildi.

Bout’un yargılanmadan önce kendisine ‘Ölüm Taciri’ denilmesini, hatta uluslar arası bir terörist muamelesi gösterilmesini eleştirilen bakanlık, Amerikan basının da mahkeme ve jüriyi etkilemek için bir kampanya yürüttüğünü iddia etti.Rusya İnsan Hakları Sözcüsü Konstantin Dolgov da Bout’a verilen 25 yıllık hapis süresinin adil olmadığını ve kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Bout’a karşı fiziki ve psikolojik baskı uygulandığı iddiasını dile getiren Dolgov, “Kendisi kaçırıldı ve ABD’ye teslim edildi” suçlamasında bulundu.ABD’de yargılama süreci devam ederken, Moskova’nın Amerikan Büyükelçiliği önündeki toplanan bir grup ise mahkemeyi protesto etti. Döviz ve pankartlar açan kalabalık, Bout’un Rusya’da yargılanmasını istedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile