Rus Turistte Umut 2019'A Kaldı

Rus Turistte Umut 2019'A Kaldı

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONYSİAD) tarafından düzenlenen geleneksel kahvaltılı toplantısına katılan turizmciler Rusya’da umutların 2019 yılında ancak yeşerebileceğini belirttiler.

Toplantının konukları Akvaryum ortağı İrfan Demirok, ICF Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş, POYD Başkanı Ali Kızıldağ ve Biblio Globus Türkiye Genel Müdürü Sezgin Özer oldu.

Toplantının açılışında konuşan İrfan Demirok, 2015 yılının turizm için zor bir yıl olacağının beklendiğini ama bu kadar zor olmasını kimsenin beklemediğini, turizmcinin son bir yıla göre bu yıl çeklerinin yüzde 70’inin patladığını kaydetti.

Antalya bölgesinin turizmde çok büyük başarılara imza attığını anlatan ICF Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş, "Antalya turizmde harikalar yarattı. 2000 yılında Akdeniz’in en büyük destinasyonu olan Mayorca Havaalanı 19 milyon turist ağırlarken Antalya 7 milyon ağırlıyordu. 2014 yılında Mayorca 21 milyon, Antalya havaalanı ise 28 Milyon turist ağırladı’’ dedi.

Keleş şunları söyledi:

"Turizmde kişi sayısı yerine azalmanın ekonomiye ne kadar zararının olduğuna bakmak gerekir. Bir otel ortalama 100 Milyon Dolara mal oluyor. Kriz durumlarında oteller ayakta kalabilmek için fiyat kırma zorunda kalıyorlar. Rusya’dan gelenler ortalama 8 geceleme kalırlarken bu yıl ortalama yer yer 6.9 gecelemeye düştü. Antalya’da oda sayısı çok fazla. Antalya’da toplamda 140 Milyon geceleme olması lazım ki otellerin dolulukları iyi olsun. Antalya’ya gelen turistin yüzde 84’ü Mayıs-Eylül ayları arasında geliyor. Diğer aylar adeta boş. Antalya turizmde avantajlı bir destinasyon. 4 saatlik uçuş mesafesinde 1 milyar insan yaşıyor. Biz bunun sadece 12 milyonunu misafir ediyoruz. 1 saatlik uçuş mesafesinde 190 milyon, 2 saatlik uçuş mesafesinde ise 600 milyon insan yaşıyor. Bu rakamlar Antalya turizminin geleceği için umut vericidir. 2015 yılında yüzde 5 ile 15 arasında bir azalış bekleniyor. 20 Eylül itibariyle Rusya pazarında yüzde 20 düşüş var. Antalya Havaalanının yıllık yolcu kapasitesi 40 milyon. Saatte 72 uçağa hizmet verilebiliyor. Bu 80 uçağa kadar çıkabiliyor. Bölgemizde negatif durumlar var. Bu nedenle 2016 yılı her şey güzel olacak diyemeyiz. Bu nedenle turizm sektörü kapı kapı dolaşarak açığı kapatmanın peşindedir.’’

RUSYA PAZARINDA UMUT 2019 YILI

Antalya’da 2015 yılında Rusya pazarının kötü geçeceğinin 2014 yılı Eylül ayından belli olduğunun altını çizen Biblio Globus Türkiye Genel Müdürü Sezgin Özer, Rusya’da ekonomik durumun hala kötü olduğunu, benzinin varilinin 48 Dolar, Ruble’nin ise 65.95 olduğunu vurguladı.

Kazakistan’da da durumun kötü olduğuna değinen Özer, şöyle konuştu:

"Kazakistan’da 6 hafta önce rezervasyonlar çok iyi gidiyordu. Ancak bir gecede yüzde 32 devalüasyon oldu. Bütün rezervasyonlar iptal edilmeye başlandı. Rusya’da bürokratlar, polis ve askerin yurt dışına çıkışı yasaklandı. İç turizme büyük yatırımlar yapılıyor. Rusya 10 gün öncede bir karar alarak 30 bin Rublenin üzerinde tatil paketi alan kişiler maaşlarından kesilen vergilerden muaf tutulacaklar. 2016 yılı, hatta 2017 yılı iyi olacak diyemeyiz. Herkesin ortak görüşü en iyimser tahminlerle 2019 yılında her şey rayına girer. Bu yıl bakanlık Mayıs ayı için uçak başı 6 bin dolar destek verdi. Nisan mayıs aylarında Rusya ve BDT ülkelerinden gelen turistler toplam kapasitenin yüzde 8’ini oluşturuyor. Bizler bu teşvikten yararlanamadık. Bu teşvikle bizim Mısır ile rekabet şansımız olmadı. Biz desteğin yıl sonuna kadar sürdürülmesini istedik. Mısır Rusya pazarında bizim ciddi rakibimiz. Bakanlık 2.’nci bir destek verdi ama bu desteğinde bize hiçbir yararı olmayacak. Çünkü bizler uçakları daha önce iptal etmiştik. Biz Mısır hükümetinin tur operatörlerine verdiği desteği istiyoruz. Kilit global olacak bizim bu yılki hedefimiz 450 bin misafirdi. Bunun 400 bini gerçekleşecek. Biblio Globus, Tez Tur ve All Tours olarak Rusya ve Almanya pazarında 2016 hedefimiz 2 milyon turisttir.’’

"TURİZMDE ŞAMPİYONLAR LİGİNDEYİZ"

Toplantıda konuşan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ ise, Türkiye’nin turizmde çok büyük evreler geçirdiğini ve çok büyük başarılar elde ettiğini hatırlattı. Türkiye’nin bugün dünya turizm liginde şampiyonluğa oynadığını ifade eden Kızıldağ, "Turizmde bazı ülkeler Türkiye’yi örnek almaya başladı.

Türk turizmi her 3-4 yılda bir kriz yaşadı. Biz krizlere alıştık. Türkiye’de turizmin sahibi yok ama çok dinamik bir özel sektör var. Turizm bugünkü hale özel sektör sayesinde geldi. Türkiye daha önceki yıllarda turizmde çok fazla destek alırken günümüzde inanılmaz bir kıskaç içerisindedir. Turizm Yatırımcısı çok ciddi finansal riskle işleri yürütmeye çalışıyor. Biz turizmciler gidilebilecek her noktaya gideriz. Bizim başka pazarlar aramamız lazım. Nereden ne kadar turist getirebiliyorsak getirmeliyiz. Gezinen kurt aç kalmaz. 2016 yılında turizmde büyüme öngörülmüyor. Belki sayı bazında yüzde 2-3 artı olabilir ama gelirde daha iyi olacağımız söylenemez. Bölge cadı kazanı gibi. Güvenlik ve barış olmadan turizm olmaz. Bu nedenle turizmde gelecek için bir şey öngörülemiyor’’ dedi.

Antalya’nın “Yeryüzü Cenneti”, “Akdeniz’in İncisi” ve “Türk Rivierası” olarak anıldığına dikkat çeken KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu ise , Dünya genelinde 35 milyon kişi üzerinde müşteri memnuniyetine dayalı olarak yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en iyi 100 Oteli arasında Antalya’dan da 15 Otel yer almakta, Uluslararası Golf Kulüpleri dünyaca ünlü golfçülere ev sahipliği yapmakta olduğunu ifade etti.

TURİZM AÇISINDAN ANTALYA’DA 2015 YILI NASIL GEÇTİ?

2015 yılında turizm sezonu başında, tedbir alınmazsa sezonun kötü geçebileceğine dair sinyaller alınmaya başlandığını hatırlatan Terzioğlu şöyle konuştu:

‘’Yurt dışından en çok Rusya ve BDT ülkelerinden ziyaretçi akınına uğrayan ilimizde, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da göz kırpmaya başlayan siyasi ve ekonomik kargaşa aslında turizmde de yaşanacak olumsuzlukların habercisi idi. Eylül ayından itibaren başlayan kriz söylemleri, tedbir alınması gerekliliği yönünde beyanatlar, özellikle Rusya ve BDT ülkelerine çalışan büyük tur operatörü yetkililerinin büyük krizin geleceğinin haberini 2014 yılı Kasım ayından itibaren vermeye başlaması durumun ciddiyetini belli etti."

Antalya için 2015 yılında başlıca turizm problemleri hakkında da konuşan Terzioğlu, "Bunlar, bağımsız devletler topluluğu ve Rusya’da ekonomik ve siyasi krizler, İran, Irak Lübnan, Libya ve Mısır’da iç kargaşa, Avrupa ülkelerini etkisi altına alan Türkiye’de yaşanan siyasi kriz ve kaos ortamıdır. 2015 yılında alınan tedbirler ve yaşanan olumsuzluklardır" diye konuştu.

Terzioğlu, KONYSİAD olarak Turizmcilerinin ikaz çığlıklarının dikkate alınmadığını, tüketicilerin karar verme sürelerinin uzadığını, erken rezervasyon oranlarının düştüğünü, devletin turizme destek konusunda hazırladığı destek paketlerinden gerekli ve yeterli verimin alınamadığını, Rusya ve BDT ülkelerinin, yaşanan ekonomik kriz sebebi ile ülke vatandaşlarını iç turizme yönlendirdiğini özlemlediklerini ifade ettiği konuşmasına şöyle devam etti:

"Aynı dönemde turizmcilerimizin ise bu krizi aşabilmek için aldıkları önlemler olarakta gerek konaklama gerekse paket fiyatlarını indirdiğini, iç pazara ve krizden etkilenmiş görünmeyen Avrupa ülkelerine yöneldiğini, operatör ve otellerin karşılıklı fiyat kırma yoluna gittiğini, otellerde çalışan kapasitesinin azaltıldığını, istenen desteği ve verimi sağlamasa da hükümet destek paketi ve teşvik primlerinden yararlandığını, reklam faaliyetlerine ağırlık verdiğini, ulaşılabilir lüks kavramını geliştirdiğini, yüksek sezonda dahi bazı otelleri açmama kararı aldığını gözlemledik.’’

Bora Terzioğlu, yaşanan bu olumsuzlukların yansımaları hakkında da şöyle konuştu:

‘’Personel azaltılmasına gidilmesinin otellerde hizmet kalitesinde düşüş yaşanmasına sebep olduğu, 2015 Yılında alınan önlemlerin ve uygulanan teşviklerin turizmciler açısından tatminkar bulunmadığı ve açıkçası omuz omuza hissinin oluşturulmadığı, teşvik primlerinin, yeni otel yapımının çok turist gelmesini sağlayacağına yönelik ters algı yarattığı ve her şey dahil sitemli otel sayısındaki hızlı artışın hem gelen turistin hem sunulan hizmetin kalitesini düşürdüğü hem de şehir ekonomisine hiçbir katkıda bulunmadığı anlaşılmıştır. Sonuçta gelinen noktada sadece turizm ana sektörlerinde değil, turizmi besleyen 50’den fazla yan sektörde de maalesef iflaslar yaşanmaya başlamıştır.’’

2016 BEKLENTİLERİ VE SONUÇ

Bora Terzioğlu, 2016 yılı beklentileri hakkında da şu görüşleri paylaştı:

‘’KONYSİAD olarak bizler, Türk turizmcilerinin krizleri fırsata çevirmedeki ustalığının, 2015 yılındaki hataların tekrarlanmamasının ve hükümetin etkili şekilde turizmcilere destek elini uzatmasının 2016 yılı sürecinde yegane güvencemiz olacağı fikrindeyiz. Yabancı turist açığının kapatılması için 2016 yılında iç pazarda hareketliliği artırmak amacıyla projelerin hayata geçirilmesi, otel fiyatlarında turizm zincirine zarar vermeden indirim yapılması, erken promosyonlar, daha etkili devlet teşvik ve katkıları ile Türkiye’de yaşanan siyasi kaosun bir an önce sonlandırılmasının 2016’yı olumlu etkileyeceğine olan inancımız tam. Otellerin yoğun olduğu Antalya şehrimizde teşvik belgelerinin yeni yatırımlar yerine modernizasyon veya yenileme yapan otel işletmelerine verilmesinin de turizm sektörüne daha fazla katkı sağlayacağını öngörüyoruz. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile