Rus akademisyene göre 3 milyon kilometrekareye kadar artan karlı bölgeler 130 yıllık tarihi rekor seviyeye ulaştı.Küresel ısınmanın artmasının kar yağışlarını tetiklemesinin bir paradoks oluşturduğuna dikkat çeken Kotlyakov, “Sibirya’da Son 10-20 yıllarda görülmeyen seviyede kar var. Kuzey yarımkürede kar yağışının artışları ilk kez 1960’lı yıllarda keşfedildi. Temelinde küresel ısınma var.” dedi.
Artan sıcaklıkların nem oranlarını artırdığını savunan uzmana göre, soğuk bölgelerde ise nem kara dönüşüyor.Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Oşinografi ve Atmosfer Ajansı’na göre, Aralık 2012’de kuzey yarımkürede kar yağan bölgeler 3 milyon kilometre kare ile 130 yıllık tarihi rekor seviyeye ulaştı. Bu rakam 1985’de elde edilen rekor seviyeden 200 bin kilometre daha fazla. Amerikalı uzmanlara göre, kuzey yarımkürede her 10 yılda ortalama kar yağışı yüzde 0,1 oranında artıyor.
Rus Uzman: Küresel Isınma Nedeni İle Çok Kar Yağıyor
Rusya Coğrafya Akademisi Direktörü Vladimir Kotlyakov, küresel ısınmanın kuzey yarımküre ve Sibirya’ya daha fazla kar olarak yansıdığını söyledi.