Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın 15-17 Mart‘ta Moskova ve Kazan‘ı kapsayan üç günlük çalışma ziyareti öncesi, Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı (ATOR) Maya Lomidze, Rusya-Türkiye turizm ilişkilerini Cihan Haber Ajansı‘na (Cihan) değerlendirdi. Ortadoğu‘da yaşanan sorunlar, vize muafiyetinin uygulamaya konacak olması ve ekonomik kriz sürecinden çıkışın Rus turistlerin Türkiye tercihinde olumlu etkileri olacağına değinen Lomidze, Osmanlı kültür mirası dahil olmak üzere alternatif turizm alanlarının canlandırılması durumunda 2011‘de Türkiye‘ye 4 milyonun üzerinde Rus turistin gidebileceğini kaydetti.
Rus turistler açısından Osmanlı kültürü ve mutfağının çok ilgi çekebileceğine değinen turizm uzmanı, "Türk makamlarının 4 milyon Rus turist hedefinin yakalanabileceğini düşünüyorum. Bu turizm ilişkilerinde rekor bir rakam olur. Mısır, Türkiye için alternatif olarak görülüyordu. Bu yıl dengeler değişebilir. Rus uzmanlar, Türkiye‘ye gidecek Rus turist sayısında geçen yıla göre yüzde 15 artış olabileceğini öngörüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Erdoğan’ın ziyareti bağlamında, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasının turizm sektörüne çok olumlu katkı sağlayacağını vurgulayan Lomidze, "Vizenin olmaması ilgiyi artıracak. Ancak şu da bir gerçek. Biz Ruslar için Türkiye zaten neredeyse vizesizdi. Sınırda 20 dolar ödeyerek girebiliyorduk. Ancak bunun da kalkması çok olumlu yansıyacak" dedi.
Rusya-Türkiye arasında kurulan "Toplumsal Forum"un İstanbul‘da düzenlenen ilk toplantısına katıldığını belirten Rus turizm yetkilisi, "Turizm alanında Çalışma Grubu Başkanı olarak forumda yer aldım. Vizelerin kaldırılması ve ikili turizm ilişkilerini ele aldık. Rus turistler açısından Türkiye destinasyonunda deniz ve plajın ötesine geçmemiz gerekiyor. Türkiye‘nin tarihi eser ve coğrafya açısından çok önemli imkanları var. Genelde biz de, ‘Türkiye‘de her yeri gezdik. Değişiklik istiyoruz‘ yaklaşımı oluyor. Bunun için İstanbul, Kapodakya ve diğer alanların tanıtımının yapılması gerekiyor" tespitinde bulundu.
İstanbul‘un 10-15 yıl önce Ruslar için bavul ticareti merkezi olarak görüldüğünü ifade eden yetkili şu şekilde konuştu: "İstanbul‘da Osmanlı ve özellikle de Bizans kültürünün etkin anlatılması gerekiyor. Rusların bu konuya ilgi çekeceğini düşünüyorum. Mısır’da tatil yapan Rus turistlerin çoğu Kudüs’teki Ortodoks eserlerini görebilmek için muazzam paralar harcıyor. Ve İstanbul’un da Ortodoksluk tarihi bağlamındaki önemli kent olması da Rus turistler için hazır ürün."
Rusya‘da yaşayan 20 milyon Müslüman açısından da Türkiye‘de görülmeye değer önemli cami ve diğer mimari eserlerin olduğuna dikkat çeken Rus turizm uzmanı, "İstanbul’da bir “Osmanlı mutfa” adıyla düzenlenen dev sofra etkinliğine katılmıştım. Osmanlı yemeklerinin böyle tanıtılması, bizim Rusların tadına bakmak istediği, görmek istediği bir etkinlik" ifadelerini kullandı.
Rusya‘ya gelen Türk turistler açısından da Moskova ve St. Petersburg dışında önemli alternatifler olduğuna değinen Lomidze, "Evet bizler de bu iki tarihi kenti çok seviyoruz, Kremlin Sarayı başta olmak üzere tüm güzel yapılar, eserler. Ama Rusya’nın başka güzel kent ve bölgeleri de var. Örneğin Kızıl Halka denilen tarihi coğrafya. Türk meslektaşlarla yaptığımız temaslarda bu bölgeyle ilgili fazla bilgilerinin olmadığını belirtiyor. Avrupalı turistlerce bilinen Rusya turizmini artık Türk turistlerine de tanıtmamız lazım. Buryatya, Altay ve başka bölgeler de gezilecek güzel yerler arasında" bilgisini verdi.
Rus Yetkili: Türkiye 4 Milyon Rus Turist Hedefini Aşar (Özel)
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın 15-17 Mart‘ta Moskova ve Kazan‘ı kapsayan üç günlük çalışma ziyareti öncesi, Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı (ATOR) Maya Lomidze, Rusya-Türkiye turizm ilişkilerini Cihan Haber Ajansı‘na (Cihan) değerlendirdi.