Atatürk Üniversitesi (AÜ) ile Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Vakıflar Haftası nedeniyle A.Ü Kültür ve Gösteri Merkezi Salonu'nda "100. Yılında Balkan Göçleri ve Balkan Vakıfları” konulu konferans düzenledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan RUSAM Başkanı Avukat Özcan Pehlivanlıoğlu, Türklerin Osmanlı'dan binlerce yıl önce Balkanlar'da var olduğunu söyledi.
Tarihi belge ve kalıntıların Türklerin, Balkanlara 4 bin yıl önce yerleştiğini gösterdiğini ifade eden Pehlivanoğlu, "Biz Osmanlı ile Balkanlar'a gidip 600 yıl kaldıktan sonra Anadolu'ya döndü tezi yanlış. Balkanlar Türk toprağıdır. Balkan nüfusunun yüzde 25'i Türktür. Ve biz Türkler 4 bin yıldan bu yana Balkanlarda varız." diye konuştu.
Balkanlardan Anadolu'ya göç edenlerin 'göçmen' olarak nitelendirilmesinin de yanlış olduğunu dile getiren Pehlivanoğlu, "Can, mal güvenliği nedeniyle Anadolu'ya hicret eden muhacir müslüman Türkler'in göçmen olarak nitelendirilmesini yanlış buluyoruz. Bizim evladı fatihandaki bu kardeşlerimiz göçmen değil, muhacirdir. Bunun algının da düzeltilmesini istiyoruz." dedi.
Kültürel kimliklerini ve varlıklarını korumak isteyen Balkanlar'daki Türklerin Anadolu'ya göçünün devam ettiğinin de altını çizen RUSAM Başkanı Pehlivanoğlu,"Türklük ve islam kimliklerini muhafaza etmek isteyen Balkanlardaki ve AB üyesi ülkelerdeki Müslüman- Türkler maruz kaldıkları baskılar yüzünden Anadolu'ya göçleri devam etmektedir." şeklinde konuştu.
"TARİHİ KAYNAKLAR BALKANLARI HEP TÜRK COĞRAFYASI OLARAK GÖSTERİYOR"Balkanlar'ın ve burada yaşayan Müslüman Türklerin, Türkiye için önemli olduğuna da dikkat çeken Pehlivanoğlu, "Balkanlar bizim. Balkanlar Türkiye için çok önemli. Çünkü tarihi kaynaklar Balkanları hep Türkiye ve Türk coğrafyası olarak göstermektedir." dedi.
Çanakkale Savaşı'nın her yıl resmi programlarla anılmasına karşılık Balkan Savaşı yenilgisinden yetişen yeni nesillere aktarılmamasını da üzüntü verici olarak bulduğunu sözlerine ekleyen Özcan Pehlivanoğlu, "Her yıl Anadolu'nun her köşesinde Balkan savaşı anılmalı. Ülkenin dört bir tarafına bu savaşla ilgili anıtlar dikilmeli." dedi.
"OSMANLI, BALKANLARA RUH KATTI"ERVAK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, Balkanlar'ın Türk dünyası için önemli ve özel olduğunu söyledi.
Güzel, Balkan Savaş'larında 7 milyon Müslüman Türk'ün katliamdan kaçarak Anadolu'ya yerleştiğini anlattı. Osmanlı'nın evladı fatihan olarak nitelenin Balkanları askeri güçten önce manevi olarak fethettiğini vurguladı. Osmanlı'nın Balkanlar'a çıkışından sonra mimari yapısıyla Balkanlar'a yeni bir ruh ve güzellik kazandırdığına değinen Güzel,"Osmanlı, Balkanlar'a adaletiyle, hoşgörüsüyle manevi olarak fethetti. Ardından da camileriyle, külliyeleri ve tarihi eserleriyle Balkanlar'a yeni bir ruh kazandırdı. Ancak gittiği yerde adalet taşıyan Osmanlı, Balkanlar'da ihanete uğramış ve adeta sırtından bıçaklanmıştır." diye konuştu.
Rusam Başkanı Pehlivanlıoğlu: Türkler, 4 Bin Yıldır Balkanlar'da
Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (RUSAM) Başkanı Özcan Pehlivanlıoğlu, Türklerin, Balkanlar'da 4 bin yıldan bu yana var olduğunu söyledi.