Konferans öncesinde Antalyaspor toplantı salonunda bir basın açıklaması yapıldı. Toplantıya Rusya Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Marina Sorokina, Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, Antalya Barosu avukatlarından Bora Aktürk, Rusya Federasyonu’nda bir avukat barosuna kayıtlı ve Antalya’da danışmanlık hizmeti veren Oksana Nazarova katıldı.
28 Nisan tarihinde düzenlenecek konferansla ilgili bilgi veren Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, konferansta Türkiye’de yaşayan Rus vatandaşlarının hukuki sorunları ile ilgili konuların gündeme getirileceğini bildirdi. Sorunların avukat ve hukukçular tarafından aydınlatılacağını kaydeden Balcı, okul ve eğitim konularına da değineceklerini belirtti.
Antalya’da, iki Rus okulu olduğunu, ancak ikisinin de özel olduğunu ifade eden Balcı, çocukların mezun olduktan sonra seçim yapmak zorunda kaldığını bildirdi. Rusya’da yaşayan Türk ailelerinin de eğitimle ilgili sorunlar yaşadığına dikkat çeken Balcı, “Orada çalışan işadamları bu yüzden tek başına yaşamak zorunda kalıyor, çocukları yanlarına alamıyorlar. Biz hem Türk hem de Rus programı ile eğitim verilmesini istiyoruz” dedi.
Antalya’da yabancı nüfusun her geçen yıl arttığını söyleyen Rusya Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Marina Sorokina ise bu yabancılar arasında Rusça konuşan insanların daha çok olduğunu bildirdi. Antalya’ya gelen Rus dilli vatandaşları iki gruba ayıran Sorokina, şunları söyledi: “Türk erkekleri ile evlenmek için gelenler. Burada evlenip çocuk doğuruyorlar. İkinci gruba ise burada mülk sahibi olan Rus vatandaşlara ait. Bu iki grubun bilgi desteğine ihtiyacı var. Bunun için de böyle bir konferans düzenleniyor.”
Konferansın yapılmasındaki esas amacın Rus vatandaşlarının karşılaştıkları sorunların çözümü olduğunu kaydeden Sorokina, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar bazen bize şikayette bulunuyor, çözüm arıyorlar. Bu tür sorunları açıklığa kavuşturmak amacı ile düzenliyoruz. Konferans sonunda bütün sorunların olduğu bildiri hazırlamayı düşünüyoruz. Bu bildiriyi Türk hükümetine ulaştıracağız. Umarız ilgilenirler.”
Rus ve Türk mantalitesinin çok farklı olduğunu söyleyen Sorokina, Rusya’da kadın ve erkeğin aynı haklara sahip olduğunu, Türkiye’de ise erkeklerin ailede daha çok söz sahibi olduklarını ifade etti.
Antalya’da yaşayan Rus kadınlarının en önemli sorunlarından bir tanesinin de çalışma izni alamamaları olduğunu belirten Sorokina, sözlerine şöyle devam etti: “Kadınlarımız hepsi yüksek tahsilli, çalışmak istiyor fakat hakları yok. Onlara vatandaş olmak için beş yıl lazım. Kadınlarımız özellikle maddi bağımsızlığa alışmış. Orada okulu bitirince çalışıyorlar. Rusya ile kıyasladığımızda burada kadın daha çok sömürülür durumda. Orada gerçekten cins eşitliği var.”
Antalya Barosu avukatlarından Bora Aktürk de ağırlıklı olarak yabancı şahıs ve şirketlere hizmet verdiklerini kaydetti.
Antalya’ya gelen yabancı vatandaş sayısında ağırlığın Rusça konuşan vatandaşların olduğunu ifade eden Avukat Aktürk, öncelikle evlilikten kaynaklanan aile hukuku problemleri olduğunu, konferansta da Türklerle yabancılar arasındaki boşanmalar, velayet durumları, çocuğun bir ülkeden başka bir ülkeye kaçırıldığı durumlarda bunun geri alınması, mal paylaşımları sorunlarına değinileceğini belirtti.
Öncelikli konunun aile hukuku olduğunu söyleyen Aktürk, şu konulara değindi: “İkinci aşamada vize, oturma izni ve Türk vatandaşlığına başvurularla ilgili son durum ve problemlerden bahsedeceğiz. Bildiğimiz gibi geçen hafta Meclis'te yeni bir kanun kabul edildi. Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu. Devrim niteliğinde bir dönüşüm yaşanacak. Kanun gelecek yıl yürürlüğe girecek, ama yabancıları doğrudan ilgilendiren, özellikle burada oturma izni almak isteyen ve göç etmek isteyen yabancılarla ilgili yeni bir kanunla karşılaşıyoruz. Üçüncü aşamada ise diplomaların kabulü, çalışma izni, ortak okulların açılması gibi kültür eğitim ve çalışma konuları devreye girecek”
Rusya Federasyonu’ndaki avukat barosuna kayıtlı ve Antalya’da danışmanlık hizmeti veren Oksana Nazarova ise Türkiye’ye geldiğinde daha çok Türk vatandaşları ile evli olan Rus kadınlarının boşanma sorunları ile karşılaştığını söyledi.
Nazarova, ne kadar çok evlilik varsa o kadar da boşanma olduğunu belirterek şunları söyledi: "O kadınlar için bir arayış içerisinde olmamız lazım. Yardım etmemiz lazım. Boşandıktan sonra bazı kadınlar çocuğunu alıp Rusya’ya gidiyor. Birçok sorun çıkıyor. Ondan sonra korku içerisinde yaşıyorlar. Çocuğunu elinden alıp Türkiye’ye götürecekler mi diye. Kanunları bilmedikleri için bizde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu konuya konferansta önem vereceğiz.”
Ruslar İçin Hukuk Konferansı
Antalya’da bulunan Rusya Dostluk ve Kültür Derneği ile Rus Sanat ve Kültür Derneği, Antalya’da yerleşik yaşayan Rus vatandaşları için hukuki konferans düzenleyecek.