Rusya Ajanlık İddialarına Ne Yanıt Verdi Moskova

Rusya, ABD'nin 10 vatandaşını özellikle Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama görüşmesinden sonra ajanlık iddiasıyla gözaltına almasını çelişkili ve manidar buldu.

  Rusya , ABD ' nin 10 vatandaşını özellikle Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama görüşmesinden sonra ajanlık iddiasıyla gözaltına almasını çelişkili ve manidar buldu .
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov , İsrail ziyareti sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada , Rus vatandaşlarına ajanlık suçlamasıyla ilgili olarak Amerikan tarafından açıklama beklediklerini belirterek , " Neden söz ettiklerini bize açıklamadılar . Anlatacaklarını umarım . Ancak zamanın özel bir itinayla seçildiğini söyleyebilirim " dedi .
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesinden yapılan açıklamada da basında yer alan ABD ' nin casusluk iddialarıyla ilgili haberlerin incelendiği ve bu iddiaların çelişkilerle dolu olduğu , daha da ayrıntılı şekilde araştırılması gerektiği kaydedildi .
Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyinin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Mihail Margelov ise , " Bize çok çelişkili bilgiler geliyor ve bunlardan bir sonuç çıkarmak mümkün değil " dedi .
İlişkileri " sıfırlayarak yeniden başlatma " kararı alan iki ülke arasında dondurulan birçok konu , Obama ' nın yönetime gelmesiyle yeniden ele alınırken , Medvedev geçen hafta ABD gezisi çerçevesinde Obama ' nın yanı sıra Amerikan iş dünyasıyla da bir araya gelmişti .
ABD Adalet Bakanlığı tarafından dün akşam yapılan açıklama gündemi sarstı . Açıklamada , " 11 kişinin , ABD siyasi karar mekanizmalarına sızarak nükleer silah programlarından İran politikasına kadar pek çok konuda Rusya için bilgi toplamak üzere organize edilmiş bir casusluk ağının üyesi oldukları " savunulmuştu .
Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre , kimlikleri açıklanmayan kişiler , " yıllarca süren " bir soruşturma ve takip sonunda ortaya çıkarıldı . Zanlılar Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı SVR adına çalışmakla suçlanıyor .
Söz konusu kişilerin , çoğu Amerikan vatandaşı ve Rus kökenli olmayan " beş evli çift " oldukları ve iki ayrı soruşturmada suçlandıkları belirtiliyor . Bu suçlamaların sadece casusluk değil kara para aklama operasyonlarını da kapsadığı vurgulanıyor .
CNN , zanlılardan birinin 20 yıldır El Diario adlı gazeteye muhabirlik yapan Vicky Pelaez olduğunu duyurdu .
Yetkililer , açılacak davada sanıklar hakkında 5 ila 20 yıl hapis cezası istenebileceğini belirtiyor .
Beyaz Saray kaynakları ise bu operasyonunun zamanlamasından ötürü memnun olmadıklarını , Medvedev ; in ziyaretinin hemen arkasında ortaya çıkarılmasından üzüntü duyduklarını , ama ortada ciddi bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu söylediler .

29 . 06 . 2010 12 : 00 : 26
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile