Rusya Başbakanı Putin, Her Sene Düzenlenen Soru-cevap Oturumunda Soruları Yanıtladı

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, canlı yayında her yıl düzenlenen soru-cevap oturumunu gerçekleştiriyor.

Birçok konuda yöneltilecek soruları yanıtlaması beklenen Putin, Rusya'da bir haftadır süren etnik çatışmalarla ilgili soruları yanıtladı. Tüm vatandaşların kendilerini güven içinde hissetmelerini isteyerek Rusya'da yaşayan herkesin nerede yaşadıklarının ya da nerede doğmuş olduklarının öneminin olduğunu ifade etti. Putin, insanların uyrukları ne olursa olsun Rusya'nın her bölgesinde kendilerini rahat hissetmelerini belirterek, "Ülkemizde yaşayan tüm milletler önce vatan bilincine varmalı. Rusya'nın
hepimizin vatanı olduğunu hissetmeli" şeklinde konuştu. Etnik çatışmaların yaşandığı başkent Moskova ve St. Petersbourg'ta yaklaşık bin 300 kişinin gözaltına alındığı, en az 30 kişinin yaralandığı gösteriler üzerine Putin, aşırılıkların önüne sert bir biçimde geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Rusya'nın kurulmasından itibaren birçok milletten ve dinden insanların bir arada yaşadığı Rusya'da , İslam dini ile Doğu Hıristiyanlığı'nın birbirine yakınlığına değinildi. Putin, uzmanların Rusya'da yaşanan Hıristiyanlığın Katolik dinine nazaran İslam dinine daha yakın olduğunu belirttiklerini ifade ederek " Bunun doğruluğunu tartışmıyorum. Ancak ülkemizde yüzyıllar boyunca oluşan ve barış içinde yaşamamızı sağlayan dinler arası diyalog kültürümüz mevcut" dedi.
Kriz öncesi yılda ortalama yüzde 7 oranında büyüme gerçekleştiren Rusya'nın ekonomik kriz sürecinden çıkmaya başladığını ifade eden Putin, 2012'nin ilk yarısında kriz öncesi döneminin seviyesine ulaşılabileceğini bildirdi. Putin, "Bir kısım uzmanlar gayri safi milli hâsılanın 2012 sonunda kriz öncesi seviyeye ulaşacağını ifade etmekte, bazıları da 2011 sonunu işaret ediyor. Gerçek olan bunun ortasını almak" şeklinde konuştu.
Rusya'nın eski dev petrol şirketi Yukos'un sahibi olan Mikhail Khodorkovsky, yolsuzluk suçlamalarıyla, vergi kaçakçılığı ve zimmetine para geçirmekten hapis cezasına çarptırılmıştı. Hapis cezasını Sibirya'da çekmekte olan Khodorkovsky ile ilgili olarak Putin, " Diğer ülkelere bakacak olursak, Bay Madoff'un aynı miktarda parayı çalmaktan 150 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Bu durumda ülke olarak daha liberal bir ülke olduğumuzu düşünüyorum" diyerek Mikhail Khodorkovsky'un ABD yasalarına göre daha fazla
hapis cezası alabileceğine bildirdi.
Rusya Başbakanı Putin, canlı yayında yanıtladığı sorular arasında Moskova'da Kafkas kökenli göçmenler ve ırkçılar arasındaki çatışmalar, emekli maaşları , ekonomik kriz sürecinden çıkış , yaz döneminde çıkan yangınlar, fiyat artışları, işsizlik gibi bir çok konudaki soruları ele aldı.
Geçen sene yaklaşık 4 saat yayında kalan Rusya Başbakanı Putin, kendisine yöneltilen 1 milyon 750 bine yakın soruyu yanıtlamıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile