Rusya Devlet Baskani Putin Açiklamasi 'Onlarin (Bati) Topraklarindaki Hedefleri Vurabilecek Silahlara Sahibiz'

Rusya Devlet Baskani Putin Açiklamasi 'Onlarin (Bati) Topraklarindaki Hedefleri Vurabilecek Silahlara Sahibiz'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Federal Meclis’te yaptigi konusmada Ukrayna’ya asker gönderme fikrini destekleyen Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Batili ülkelere mesaj göndererek, “Müdahalede bulunan ülkelerin karsilasacaklari sonuçlar çok trajik olacak. Onlarin topraklarindaki hedefleri vurabilecek silahlara sahibiz” dedi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Federal Meclis’te bugün Ukrayna’daki savas, Batili ülkelerle yasanilan sorunlar ve birçok konuda açiklamalarda bulundu. Rus ordusunun modern silahlar üretme konusunda baslattigi adimlarin sonuçlarinin günümüzde alindigini vurgulayan Putin, “2018 yilindaki konusmamda bahsettigim silahlanma alanindaki çalismalarin hepsi tamamlandi ya da tamamlanmak üzere. Bu operasyonla birlikte (Ukrayna’daki çatismalar), Rus Silahli Kuvvetleri’nin savas kabiliyeti katbekat artmistir. Tüm yönlerde birlikler güvenle ilerlemekte ve topraklari özgürlestirmektedir. Kinjal ve Zircon hipersonik füze sistemleri halihazirda savasta aktif olarak kullanilmaktadir. Avangard kitalararasi balistik füze birimleri ve diger tüm yeni ve teknolojik silahlarimiz savas görevindedir. Güvenilirligi teyit edilen bu silahlarla birlikte stratejik nükleer kuvvetler de hazir durumdadir” dedi.



“Dünyayi korkuttuklari her iddia nükleer silahlarin kullanilacagi bir çatismayi tehdit ediyor”

Silahlanma anlaminda büyük bir asama kaydettiklerini ve ellerinde Batili ülkeleri vurabilecek silahlarin bulundugunu söyleyen Putin, “Yabanci ülkeler vurulmasi gereken ’hedefleri’ kendileri seçiyor ve Ukrayna’ya asker göndermekten de bahsetmeye basladilar. Müdahalede bulunan ülkelerin karsilasacaklari sonuçlar çok trajik olacak. Onlarin topraklarindaki hedefleri vurabilecek silahlara sahibiz. Bati, Rusya’nin Avrupa’ya saldiracagini söylüyor. Rusya, Avrupa’ya saldirmayacak. Bu bir saçmalik. Bayagi yalan söylüyorlar” ifadelerini kullandi.

Batili ülkelerin Rusya’nin kendilerine saldiracagina yönelik sözlerini provokatif bulan Putin, “Rusya’nin Avrupa’ya saldiracagi gibi icat ettikleri ve tüm dünyayi korkuttuklari her iddia gerçekten de nükleer silahlarin kullanilacagi bir çatismayi tehdit ediyor. Ancak bu medeniyetin yok olmasi anlamina gelir” diye konustu.

Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron’un Ukrayna’ya asker gönderme fikrini destekleyen sözlerine de karsilik veren Putin, “Topraklarimiza asker gönderenlerin akibetini hatirliyoruz. Artik müdahaleciler açisindan sonuçlari çok daha trajik olacak” dedi.



“Uzaya nükleer silahlar yerlestirecegimiz iddiasi asilsizdir”

Batili ülkelerin Rusya’nin uzaya nükleer silah yerlestirecegi iddialarina da karsilik veren Putin, “Son günlerde uzaya nükleer silah yerlestirecegimize dair asilsiz iddialar daha fazla söyleniyor. Bu tür suçlamalar asilsizdir. Bu bizi müzakerelere zorlama oyunudur. Bu yalnizca ABD’nin çikarinadir” seklinde konustu.

Buna karsi kendilerinin uzayda silahlanmaya karsi bir anlasma taslagi sunduklarini ancak ABD’nin bu anlasmayi reddettigini hatirlatan Putin, “Ayni zamanda 15 yili askindir masalarinda bizim bir önerimiz var. 2008 yilinda hazirladigimiz uzaya silah konuslandirilmasinin önüne geçen taslak anlasmayi da engelliyorlar. Neden bahsettikleri bile belirsiz” ifadelerini kullandi.

“Isveç ve Finlandiya’ya karsi Bati istikametindeki Rus birliklerini güçlendirmeliyiz”

Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilimindan sonra Rusya’nin Bati sinirlarinda kendi güvenligini arttirmasi gerektigini söyleyen Putin, “NATO’nun su anki doguya genisleme hamlesi ve Isveç ile Finlandiya’nin Ittifak’a dahil olmasi nedeniyle olusan tehditleri etkisiz hale getirmek için stratejik bati istikametindeki gruplarimizi ciddi sekilde güçlendirmemiz gerekiyor” diye konustu.



“Rus ekonomisi 2023’te küresel ekonomiden daha hizli büyüdü”

Konusmasinda Bati ile yasadiklari ekonomik savasa da parantez açan Putin, Rus ekonomisinin güçlü oldugu vurgusunu yaparak, “Geçen yil Rusya ekonomisi küresel ekonomiden daha hizli bir tempoyla büyüdü. Bu göstergeye göre sadece AB’nin önde gelen ülkelerini degil, sözde G7’nin tüm ülkelerini de geride biraktik. Bati, para birimlerini ve bankacilik sistemini kendisi itibarsizlastiriyor, bindigi dali kesiyor. Bu çerçevede satin alma gücü paritesine göre BRICS’in (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) dünya ekonomisindeki payi 2028 yilinda yüzde 36,6’ya çikacak, G7’nin payi ise yüzde 27’8’e düsecek” dedi.

Putin ayrica Rus is dünyasina ülke disina sermayelerini tasimama çagrisinda bulunurken, küresel tahil pazarinda Rusya’nin lider konuma yükseldigini de sözlerine ekledi.

"Rusya’nin bu savasi kazanmamasi için her seyi yapacagiz"

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Paris’te düzenlenen Ukrayna’ya destek konferansinin ardindan yaptigi konusmada, Batili ülkeler arasinda Ukrayna’ya asker gönderilmesi konusunda fikir birligi olmadigini, ancak hiçbir seyin göz ardi edilmemesi gerektigini vurgulamisti. Macron, “Rusya’nin bu savasi kazanmamasi için her seyi yapacagiz. Amacimiza ulasmak için elimizden geleni yapmaliyiz. Gelecegimizin ne olacagina karar vermek için ABD seçimlerinin sonucunu bekleyemeyiz. Tehlikede olan Avrupa’nin gelecegidir, dolayisiyla karar vermek Avrupalilara kalmistir” ifadelerini kullanmisti.

Slovakya Basbakani Robert Fico ise, "Ukrayna’ya kendi birliklerini göndermeye hazirlanan ülkeler oldugunu dogrulayabilirim, asla diyen ülkeler var, Slovakya da bunlarin arasinda yer aliyor. Ve bu teklifin dikkate alinmasi gerektigini söyleyen ülkeler de var" demisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile