Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Matviyenko: Şam'a Heyet Göndereceğiz

Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Matviyenko: Şam'a Heyet Göndereceğiz

Rus Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, senatörlerden oluşan bir heyeti, gelecek hafta Suriye’ye göndereceklerini söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Matviyenko, gündemdeki Suriye ve İran sorununa değindi. Matviyenko, “İran 'da tansiyonun yükselmesi, tüm dünyayı etkiler. Suriye 'de taraflar diyalog içinde olmalı. Aksi durumda iç savaş kaçınılmaz olur” uyarısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Merkezi 'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, İran ve Yukarı Karabağ sorunlarının yanı sıra ülkede yerel yöneticilerin halk tarafından seçilmesi ve 4 Mart 'ta yapılan devlet başkanlığı seçimleri ile ilgili sorulara da cevap verdi.

Rusya 'nın her zaman dış güçlerin bir başka ülkenin içişlerine karışmasına karşı olduğuna değinen Matviyenko, “İran krizinde tansiyonun yükselmesi çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Gerginlik sadece bölgedeki ülkeleri değil, tüm dünyanın düzenine zarar verir. Bu kimsenin çıkarına olmaz. Bu yüzden bizce uluslararası kamuoyu barışçıl çözümlerin bulunması için çaba göstermeli.” diye konuştu.

Suriye konusuna da değinen Matviyenko, durumu yerinde görmek için önümüzdeki hafta Federasyon Konseyi 'nden bir delegasyonun Şam 'ı ziyaret edeceğini belirtti. Kuzey Kafkasya senatörleri ve bölgenin parlamento temsilcilerinin de delegasyonda yer alacağını belirten Matviyenko, delegasyonun Şam yönetimi ve muhalefet liderleri ile görüşeceklerini ifade etti.

Ayrıca Suriye 'deki sorunun çözülmesi için Rusya 'nın çabalarını aktaran Matviyenko şöyle konuştu: 'Suriye 'nin tüm siyasi güçleri ve dini mezhepleri görüşmelerde yer almalı. Bunun aksi tek alternatifin iç savaş olduğunu düşünüyoruz. '

Yukarı Karabağ sorununun çözümü için 1996 'dan bu yana çaba gösteren Minsk Grubu 'nun başarılı olmadığını hatırlatan ve “Arabuluculuk misyonunun Birleşmiş Milletler 'e verilmesi” ile ilgili Azeri bazın mensuplarının sorusuna cevap veren Matviyenko, “Sorunun çözümü kolay değil. Rusya sürekli arayış içerisinde. Ancak AGİT, BM, Rusya 'nın ve diğer çözüm üretebilecek tarafların barışçıl çözüme katkıda bulunması için daha fazla çaba sarf etmesi lazım. Yukarı Karabağ sorunun çözülmesi Rusya 'nın çıkarları için de öncelikli öneme sahip” şeklinde konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile