Suriye sınırında Rusya’ya ait uçağın düşmesi ile başlayan kriz, Karadeniz’e kıyısı olan Zonguldak Limanını da etkilemişti. Ro-Ro seferi yapan yük gemileri 13’ten 1’e düşerken, ihracat da azalmıştı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başlaması, Zonguldak Limanı’ndaki ihracatçıları da umutlandırdı.
Toparlanma sürecine girildiğini ifade eden ihracatçılar yeniden seferlerin artmasını bekliyor. Ulaş Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çakır, uçak krizi ile başlayan süreci değerlendirdi.
Uçak krizi nedeniyle hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın zarar gördüğünü ifade eden Çakır, şöyle dedi:
“Biz bir uçak krizi yaşadık. Olayı aslında iyi analiz etmek lazım. Olayı değerlendirmek, geniş çapta bakmak lazım. Bizim Rusya ile yaşadığımız kriz kime yaradı, kime ne zarar getirdi. Bu uçak krizi hem Rusya’ya hem bize zarar getirdi. Olayı bu şekilde değerlendirmek lazım. Dünya ekonomik ve siyasal hayatında meydana gelen değişimler ulusal çıkarları her şeyin üstünde tutan gelişmiş ülkelerin kendilerinin yine merkez olduğu uluslararası bütünleşmelere yani bloklaşmalara gitme eğilimini de hızlandırmaktadır. Aslında bütünleşmenin temelinde rakip ülkelere öncelikle ekonomik açıdan, daha sonra siyasi ve askeri açıdan üstünlük sağlama girişimi yapmaktadır. Yani ülkelerin kendilerini coğrafi olarak yakın ülkelerle ticaretini artırması ve değişen küreselleşmeye ayak uydurması gerekmektedir. Uçak krizinden önce beyanname sayım bin 400 iken kriz sonrasında bir senede 200’e düştü. Gemi sayısı 13’lerden 1’e düştü. Bu bir zincirin halkası gibi. Ben burada bu sıkıntıyı yaşıyorsam, yolda nakliyecisi, petrolcüsü, Çukurova, Antakya veya Hatay’daki üretici, çiftçi, müstahsil, kasacısı, matbaacısı bunları çok genişletebiliriz. Sonuçta uçak krizi hem bizim ülkemize hem de Rusya’ya zarar vermiştir. İnşallah güzel gelişmeler oluyor. Hükümetimiz de bazen eleştiriliyor. Zamanında öyle denildi de dediğim gibi artık küreselleşmeye ayak uydurulmak gerekiyor. Bu bir mahalle kavgası değil. Sonuçta hükümetimiz ulusal çıkarlarımızın menfaati, o zamanki şartlarda uçağın düşürülmesi gerekiyordu. Yapılmıştır uygulanmıştır, şimdiki şartlar da bunu gerektiriyordur. Bunu böyle değerlendirmek lazım.”
İthalat ve ihracat durumunu değerlendiren Çakır, “İşlerimizde çok büyük düşüşler oldu. Her türlü istatistikler anlamında bu düşüşler oldu. İnşallah güzel haberler alıyoruz. Güzel adımlar atılıyor. Zamanla ne olacak. Bu bir süreçtir. İleride bir umut ışığı olması toparlanmamız adına yeterlidir. Toparlanmayı bekliyoruz” diye konuştu.
Rusya İle İlişkilerin Normalleşmesi İhracatçıları Umutlandırdı
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, Rusya’ya en yakın liman olan Zonguldak’ta ihracatçıları umutlandırdı.