Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projeleri ile enerjide Türkiye ' nin önemli bir merkezi haline gelen Samsun , şimdi de lojistik sektörünün üssü haline dönüşüyor . 12 Mayıs ' ta Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Medvedev ' in nükleer enerji , vize muafiyeti , ihracat , turizm , tarım ve ulaştırma alanlarında imzalanan antlaşma maddelerinin bazıları Samsun ' u da yakından ilgilendiriyor . Antlaşmalardan bazıları Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı projesinin geliştirilmesi ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesinin hayata geçirilmesini öngörürken , Kafkas-Samsun limanları üzerinden demiryolu feribotuyla uluslararası karma taşımacılığın organize edilmesine de imkan tanıyor .
Şehrin geleceği olarak görülen sektörden lojistik konusunda bir süredir çalışma yapan Samsun İl Özel İdaresi , İl Lojistik Kurulu ' nu kurarak sektörü masaya yatırdı . Kurulda şehrin lojistik noktasındaki avantajlarının belirlendiğini ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil , bu üstünlüklerin şehre , Türkiye ' ye ve uluslar arası pazarlara anlatılmasıyla Samsun ' un taşımacılıkta önemli mesafeler kat edeceğine inandıklarını söyledi . Lojistiğe büyük önem verdiklerinin altını çizen Karanfil , " İdare olarak kette sektörleri çalışıyoruz . Bunlardan birisi de Samsun ' un geleceği olarak gördüğümüz lojistik . Lojistik sektöründe Samsun ' un ciddi üstünlükleri var . Bunlar ilk etapta 4 tane ulaşım hattının birleştiği bir il olması . Bunun dışında 3 tane özel limanı olan bir şehir . Dolayısıyla coğrafi konum olarak da Ukrayna , Beyaz Rusya ve Rusya Federasyonu ile yakınlık anlamında düşündüğünüz zaman ciddi anlamda avantajları olan bir ilimiz . Samsun ' a 500 kilometrelik bir çap çizdiğiniz zaman , sektör ciddi bir hinterlanda ulaşıyor . " dedi .
Lojistikle ilgili önceliklerin konuşulması amacıyla Lojistik Kurulu kurduklarını hatırlatan Aslan Karanfil , Büyükşehir Belediyesi , Ondokuz Mayıs Üniversitesi , Ulaştırma Bölge Müdürlüğü , Karayolları , DLH , Denizcilik Müsteşarlığı , Dış Ticaret Müsteşarlığı , Samsun Ticaret Odası , Çarşamba ve Bafra Ticaret Odaları , borsalar , Deniz Ticaret Odası , 3 liman işletmesi , havaalanı kargo ünitesi ve iş adamları derneklerinin yer aldığı kurulda Samsun ' u uluslararası boyutta masaya yatırdıklarını bildirdi .
Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Medvedev arasında imzalanan protokollerin Samsun ' u yakından ilgilendirdiğine işaret eden Karanfil , " Bunlardan 2- 3 tanesi Samsun ' u da ilgilendiriyor . Mesela Samsun-Kafkas demiryolu hattı . Rusya ' dan trenle gelen yükün gemiye binip Samsun limanına inip , yükleme boşaltma olmaksızın gideceği yere kadar gitmesi . Bu çok ciddi bir yatırımdı . Sistem yapıldı ve devreye giriyor . Gelinen noktada Samsun , lojistik üstünlüklerini hem kendine hem Türkiye ' ye hem de uluslar arası arenaya anlattığı ve tanıttığı zaman uluslararası taşımacıkta çok ciddi bir üs olacağımıza inanıyoruz . Lojistik sektöründe de bu mantıkla çalışıyoruz . Mersin valimizin de lojistiği bilen ve bu konuda önemli çalışmalarına imza atmış olması sebebiyle Samsun ' a gelmesini de şans olarak görüyoruz . " ifadelerini kullandı .