Rusya’nin somon baligi ihtiyacinin tamamini karsilayan Türkiye, balik üretimi sektöründe dünyada öncü konumda yer aliyor. Denize kiyisi olmayan Sivas, somon ve alabalik üretiminde dikkatleri üzerine çekiyor. Kentte bulunan baraj göllerinde kurulan balik üretim tesislerinde basta alabalik ve somon olmak üzere çesitli balik türleri yetistiriliyor.
Sivas’in Susehri ilçesinde bulunan Çamligöze barajinda bulunan tesiste de alabalik ve Türk Somonu üretimi yapiliyor. Burada üretilen somon baliklari basta Rusya olmak üzere Japonya’ya ihraç ediliyor. Yillik 4 bin 250 ton üretim yapilan tesis, Avrupa pazarinin ardindan Amerika pazarina da açilmayi hedefliyor.
172 kafeste yillik 4 bin 250 ton üretim yapiliyor
Çamligöze Baraji üzerinde bulunan somon ve alabalik üretim tesisi isletme sahibi Alper Sermet, “Sivas’in Susehri ilçesinde bulunan Çamligöze Barajinda alabalik ve somon baligi üretimi yapiyoruz, ayni zamanda yem fabrikamizda kendi balik yemimizi üretiyoruz. 172 kafeste toplam 4 bin 250 ton yillik kapasitemiz var. Yaklasik 3 bin 500 ton aktif olarak alabalik ve somon üretiyoruz. Her yil yaklasik olarak ayni rakam üretiliyor” dedi.
“Türkiye’deki baliklar saglikli ve lezzetli”
Üretilen somonlarin yurtdisina ihraç edildigini vurgulayan Sermet, “Alabaliklar da Karadeniz’de somon üretimi yapan tesislere gönderiliyor. Hem somon adayi olarak Karadeniz’e satis yapiliyor, hem de Rusya’ya somon olarak satiliyor. Alabalik dogal bir laboratuvardir hem de çok güvenli bir baliktir. Dünyanin istedigi güvenli protein kaynagi alabaliktir. Türkiye’de temiz sular ve kaynaklar oldugu için balik çok saglikli ve lezzetli oluyor. Bundan dolayi Rusya bizim ürünlerimizi tercih ediyor” ifadelerine yer verdi.
“Türk Somonu dünyaya yayiliyor”
Alabalik sektörünün Türkiye’de hizla yayildigina deginen Alper Sermet, su ifadelere yer verdi:
“Alabalik sektörü 1970’li yillarda baslamis ve Türkiye’de hizla ilerleyen bir sektör. Dünya pazarinda Türk Somonu’nun yerini almasiyla gelisim öne çikti. Rusya’nin ihtiyaci olan somon baliginin tamamini Türkiye tedarik ediyor ve hizla gelisiyor. Ihracat rakamlari 1 buçuk milyar dolari bulacak yakinlarda. Bu sektör Türkiye için çok büyük bir sektör. Somon üretimi zor bir süreç. Ama ihracatta Pazar payi yüksek bir süreç. Norveç somonunun da tahtini sallayan bir ürün. Türkiye’de bunun üretimi gelisiyor. Sadece Rusya’da degil Avrupa’daki marketlerde de Türk Somonu yerini aliyor. Japonya, Rusya ve Avrupa’ya hükmettikten sonra Amerika pazarinda da çok daha iyi yerler edinecektir. Bizim nihai hedefimiz üretimi artirmak. Daha çok ve daha kaliteli üretmek. Bu üretimin de sürdürülebilir olmasini saglamak.”
Rusya'nin Somon Ihtiyaci Denize Kiyisi Olmayan Sivas'tan Karsilaniyor
Iç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Sivas’ta üretilen somon baliklari Rusya ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Rusya’nin somon ihtiyacinin tamamini karsilayan Türk Somonu, hizla dünya pazarina yayiliyor.