İSTANBUL - Suriye'de Rus askerlerinin varlığına ilişkin dünya kamuoyunda yer alan iddialar, "Rusya için Suriye'nin Afganistan'a dönüşecebileği" şeklinde değerlendiriliyor.
Geçen hafta basında, Rusya'nın Esed rejimine asker ve savaş uçağı desteği sağladığı yönündeki haberlerin yanı sıra sosyal medyada da Suriyeli aktivistlerin, ülkede Rus askerleri ve uçaklarının varlığına ilişkin fotoğraflar paylaşması ayrıca Rus askerlerinin rejime ait kamplara girdiği, Şam kırsalı ile sahil bölgesinde ikamet ettiğine dair açıklamaların, zihinlerde bazı soru işaretlerine yol açtığı belirtiliyor.
Suriyeli Demokratlar Birliği Başkanı ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Siyasi Komite Üyesi Mişel Kilo konuyla ilgili olarak "Rusya'nın Suriye'ye doğrudan müdahalesi, halkını öldüren bir rejime destek olan yabancı işgalci güce dönüşmesine neden olur. Bu nedenle Suriye halkı bu orduyu ülkeden kovmak için elinden geleni yapmalıdır" diye konuştu.
-Rusya Afganistan işgalinden ders almadı
"Rusya'nın Afganistan'ı işgalinden ders almamasını garip karşılıyoruz" diyen Kilo, Rusya'nın orada da halka saldırdığını ve sonuç olarak geri çekilmek zorunda kaldığını belirterek, benzer bir durumun Suriye'de de gerçekleşebileceğini kaydetti.
Rusya'nın Esed rejimini destekleyen tavrını kınayan Kilo, "Moskova yönetimi, 7 yıl önce İsrail'e karşı kullanılabileceği korkusuyla rejime silah vermemişti ancak bugün halkına karşı kullansın diye veriyor" ifadesini kullandı.
Suriyeli aktivist Hadi el-Abdullah ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu "tehlikeli gelişmeler" karşısında uluslararası topluma, "üzerine düşen sorumluluğu üstlenme" çağrısında bulundu.
Abdullah, "Rus yönetimi, Suriyelilerin öldürülmesi ve evlerinden çıkarılmaları için Esed rejiminin yanı sıra Lübnan Hizbullahı, İranlı, Iraklı ve Afgan milislere yeni destek gücü sağlıyor" dedi. Abdullah, şunları sözlerine ekledi:
"Rusların, Suriye'deki savaşa müdahil olması, Esed rejimi, İran ve Hizbullah militanları ile Iraklı Şii milislerin başarısızlığını gösteriyor. Aynı şekilde İran'ın son askeri müdahalesinin, özellikle Fetih Ordusu'nun İdlib ve Hama kırsalındaki büyük ilerlemesine bakıldığında Suriyeli devrimciler karşısındaki başarısızlığını ortaya koyuyor."
-Rusya iddiaları kabul etmiyor
Rus asıllı Suriye ve Ortadoğu Uzmanı Vlademir Ahmedov ise ülkesinin Suriye'ye müdahalesi konusundaki haberlerin maksatlı olduğunu savunarak ülkenin anayasasına göre, parlamentodan izin çıkmadan, silahlı kuvvetlerin ülke toprakları dışında operasyon yapma emrinin verilemeyeceğini iddia etti. Ahmedov "Rusya'nın özellikle Arap coğrafyasında bir ülkeye müdahalesi çeşitli sonuçla doğurur. Rusya, Arap Müslüman ülkelerle arasındaki tarihi ilişkisinde sorun olsun istemez. Batı ülkelerinin aksine Rusya, hiçbir zaman Arap ya da Müslüman hiçbir devlete saldırı düzenlemedi" ifadelerini kullandı.
Başta Arap ülkeleri olmak üzere bölgedeki Müslüman ülkeler ile ilişkisinde önemli çıkarları olduğunu aktaran Ahmedov, Rusya'nın Suriye'ye bağlı Tartus'taki üssüne işaret ederek şunları söyledi:
"Tartus'taki lojistik destek merkez, gayet önemli. Bu merkez, Rusya'nın Akdeniz'deki son kalesidir. Bu nedenle de Rusya, Suriye rejimine destek olmaya devam edecek. Konu hakkında kesin bir bilgiye sahip olmamakla beraber Rus askerlerinin Suriye'deki varlığına ihtimal vermiyorum."
Geçen hafta basında, Rusya'nın Esed rejimine asker ve savaş uçağı desteği sağladığı yönündeki haberlerin yanı sıra sosyal medyada da Suriyeli aktivistler, ülkede Rus askerleri ve uçaklarının varlığına ilişkin fotoğraflar paylaşmıştı. Aktivistler ayrıca Rus askerlerinin rejime ait kamplara girdiği, Şam kırsalı ile Lazkiye bölgesinde ikamet ettiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'de Beşşar Esed rejimine askeri destek verdiğine dair haberlerin farkında olduklarını belirterek, "Esed rejimine yönelik herhangi bir askeri destek, herhangi bir amaçla, bu ister askeri personel, uçak bakımı, silah veya kaynak sağlama şeklinde olsun, istikrarı bozucu ve zarar vericidir" ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Suriye krizine çözüm kapsamındaki tutumunun değiştini ifaden eden haberleri yalanlayarak, "Rusya, 30 Haziran 2012'de kabul edilen Cenevre-1 bildirisinin tam ve şartsız uygulanmasından yanaydı ve öyle de kalacak" dedi.
Zaharova, ülkesinin, Şam yönetimine silah ve mühimmat desteği verdiğini ve terörle mücadelede destek olduğunu inkar etmediğini belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, gönderilen askeri ekipmanların kullanımına yönelik eğitimin sağlanması amacıyla Suriye'de Rus askeri uzmanların bulunduğunu söylemişti.
Rusya'nın Suriye'deki Varlığı
Basında, Suriye'de Rus askerlerinin varlığına ilişkin yer alan haberler, muhalifler cephesinde "Suriye'nin Afganistan'a dönüşecebileği" endişesine yol açıyor



















