Rusya Ortodoks Kilisesi'nin yeniden ayağa kalktığını tüm dünyanın görmesi gerektiğini kaydeden Kirill, "Tarihin hiç bir döneminde herhangi bir ülkede bu büyüklükte bir gelişim yaşanmadı. Bu sosyal, siyasi ve ekonomik mücadeleler ve Sovyet dönemi anlayışından kalan yaklaşımlara rağmen gerçekleşebildi..." dedi.
Rusya'da Ortodoks Hrisityanlık inancının giderek güçlendiğine işaret eden Kirill, "1991'de Rusya'da 7 bin kilise ve 22 manastır faaliyet gösteriyordu. Şimdi ise kilise sayısı 30 bine ve manastır sayısı da bine çıktı" şeklinde konuştu.
Patrik 2. Aleksi'nin vefatının ardından 1 Şubat 2009'da Rusya Ortodosk Kilisesi'nin lideri olan Kirill yurt dışında faaliyet gösteren Rusya Ortodoks Kilisesi ile birlik kurulmasına destek veriyor. Fener Rum Patrikliği ve diğer Ortodoks kiliseleri ile de ilişkileri geliştiren Kirill'in Vatikan'la ilişkilere de olumlu yaklaştığı biliniyor.
Rusya Anayasası'na göre ülke çok dinli ve laik bir yapı olarak tanımlanıyor. Ortodoks Hristiyanlığın yanısıra, İslamiyet, Yahudilik ve Budizm de resmi din olarak kabul ediliyor. 20 milyonun üzerinde Müslüman'ın yaşadığı ülkede camilerin inşası ve modernizasyonuna da önem veriliyor.
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin tarihte ilk kez Rusya Müftüler Konseyi'ni ziyaret ederek Merkez Cami'nin inaşaatı ile yakından ilgilenmişlerdi.
2 milyondan fazla Müslüman'ın yaşadığı Moskova'da sadece 4 caminin bulunması tartışmaları beraberinde getiriyor. Sokaklarda ibadetlerini yapmak zorunda kalan Müslümanların yeni cami talepleri ise şimdilik rafa kalkmış durumda. Moskova'nın güney bölgesi Tekstilşçiki bölgesi Voljski Bulvar üzerinde 5 bin kişinin namaz kılabileceği yeni cami planı, yerel halkın bir kısmının tepki göstermesi üzerine şimdilik donduruldu.