Rusya - Ukrayna savaşı başlıyor mu? Rusya ve ABD'den kritik açıklamalar...

Rusya - Ukrayna savaşı başlıyor mu? Rusya ve ABD'den kritik açıklamalar...

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'li mevkidaşı Blinken ile yaptığı kritik 'Ukrayna' zirvesi sonrası açıklamalarda bulundu. Lavrov, Kiev yönetimini dünyaya spekülasyon yaymak ile suçladı, Ukrayna halkı için bir tehdit olmadıklarını ifade etti. Lavrov, 'Rusya, Ukrayna'ya saldıracak mı?' sorusunun yanıtını da çok net sözlerle verdi. İşte Ukrayna-Rusya krizindeki son dakika gelişmesinin detayları...

Ukrayna ile Rusya arasındaki Donbass krizi nedeniyle bölgede gerilim hızla tırmandı. Rusya, sınıra çok sayıda ağır silah ve teçhizat gönderirken, binlerce askeri de bölgede konuşlandırdı. ABD, Rusya'nın bu hamlesini, 'Ukrayna'yı işgal edecekler' olarak yorumlarken, duruma sessiz kalmayacaklarını ve Rusya'nın aböyle bir durumda ağır bedel ödeyeceği tehdidinde bulundu. NATO'dan da Rusya'ya uyarılar peş peşe geldi. Rusya isekendi sınırları içinde bir hareketlilik olduğunu, ABD'nin ve NATO'nun gereksiz bir telaş içinde olduğunu bildirdi. Gerilimin tırmanması ile Cenevre'de ABD ve Rusya dışişleri bakanları bir araya geldi. Dünyanın gözünü çevirdiği zirveden önce, iki taraf da sorunun çözülmesini beklemediklerini bildirdi. Görüşmenin ardından ise Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ekranların karşısına geçti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, 'Rusya, Ukrayna halkı için tehdit değildir. Ukrayna'ya saldırı gibi bir planımız yok' dedi.

ABD-RUSYA ZİRVESİ SONRASI LAVROV'DAN FLAŞ MESAJLAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergy Lavrov, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tarihi zirvenin ardından çarpıcı ifadeler kullanan Lavrov, 'Ukrayna'ya saldırı gibi bir planımız yok. Hiçbir zaman da Ukrayna'ya saldıracağımızı söylemedik. Rusya kesinlikle Ukrayna halkı için bir tehdit değildir.' dedi.

'ABD BİZE, 'UKRAYNA'YA SALDIRIRSANIZ HAREKETE GEÇERİZ' DEDİ'

Lavrov, mevkidaşı Blinken'ın kendisine Ukrayna ile ilgili sarf ettiği sözleri de açıkladı. Lavrov, 'ABD bize, 'Ukrayna'ya saldırırsanız size karşı harekete geçeriz' dedi.' ifadelerini kullandı.

'BİZİM ENDİŞEMİZ BATI'NIN UKRAYNA'YA SEVK ETTİĞİ SİLAHLARDAN'


Blinken ile görüşmemizi açık ve faydalı oldu. Moskova'nın güvenlik taleplerini ilettik Washington'dan yazılı bir yanıt istiyoruz. Putin her zaman Biden ile iletişime geçmeye hazır

Bizim endişemiz Batı'nın Ukrayna'yı sevk ettiği silahlardan kaynaklanıyor.

BLİNKEN: RUSYA'YA ÇOK AÇIK SÖYLEDİK

Lavrov'un ardından kameralar karşısına geçen ABD Dışişleri Bakanı Blinken da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Blinken şu ifadeleri kullandı:

Biz duygularla değil gerçeklerle hareket ediyoruz. Rusya çok ciddi asker yığınağı yaptı ve buna devam ediyor. Başkan Putin isterse Ukrayna'ya Kuzey'den ve Güney'den saldırma avantajı veriyor. Burada Ukrayna'nın istikrarsızlaştırılması, hükümetin düşürülmesi sözkonusu olabilir. Ukrayna Kırım'ı işgal etti. Donbass sınırını da güç kullanarak değiştirdi. Lavrov, işgal düşünmediklerini ifade etti ama görünen nedir? Önemli olan sözler değil, eylem. Lavrov'a çok açık söyledim, dünyayı ikna etmek istiyorsanız askerlerinizi ve yığınaklarınızı Ukrayna sınırından çekin.

'RUSYA SALDIRIRSA ÇOK SERT KARŞILIK GÖRÜR'

Rusya agresif eylemlerine devam ediyor. Biz müttefikler olarak her şeyi yapmaya hazırız. Rusya saldırgan tavır gösterirse çok ciddi hareket görecek.

Temel ilkelerimizden vazgeçmeyeceğiz. Sınır değişimi veya ihlal konusunda biz çok net bir duruş sergileyeceğimizi söyledik. Rusya da bunu sanırım çok net anladı.

'RUSYA'YA İKİ SEÇENEK SUNDUK: BİZ İKİSİNE DE HAZIRIZ'

Rusya'ya iki seçenek sunduk. Birisi diplomasi diğeri ise saldırganlık. Biz ikisine de hazırız. Bizim ravrımız diplomasiden yana ama hangisini seçeceği de Rusya'ya bağlı.

ZİRVE ÖNCESİ, 'TEKLİFLERİMİZE CEVAP BEKLİYORUZ' DEMİŞTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'li mevkidaşı Blinken ile Cenevre'de gerçekleştirdiği görüşmeden önce ise, 'Cenevre'deki bu görüşmenin yararlı olacağını düşündük, zira tekliflerimizin hepsine somut yanıtlar hazırlamanız ve varlarsa kendi karşı tekliflerinizi sunmanız konusunda size yardımcı olacağını umuyoruz. Avrupa turunuz sırasında bu görüşmeden büyük bir gelişme beklemediğinizi söylemiştiniz. Biz de bu görüşmede büyük bir ilerleme kaydedilmesini beklemiyoruz, tekliflerimize cevap gelmesini bekliyoruz.' demişti.

Lavrov, talepleri ile ilgili ise, 'Tekliflerimiz son derece somut ve biz de bunun karşılığında aynı somutlukta yanıtlar beklemekteyiz'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile