Rusya Ve Özbekistan'dan Afganistan Sinirinda Ortak Askeri Tatbikat

Rusya ve Özbekistan’in Afganistan sinirindaki Surhanderya bölgesindeki ortak askeri tatbikati basladi.

Afganistan’da Taliban’in ABD’nin ülkeden çekilme sürecinin baslamasiyla birçok bölgede ve özellikle Orta Asya ülkeleriyle olan sinirlarin önemli bir kisminda kontrolü ele geçirmesinin ardindan ülkeler harekete geçti. Özbekistan, Rusya ile Surhanderya bölgesindeki Tirmiz’de ortak askeri tatbikata basladi.

Tatbikata, Özbekistan Silahli Kuvvetleri ve Rusya Merkez Askeri Bölge Komutanliginda görev yapan Rus askerleri katildi.

Rusya havadan ve karadan yaklasik bin 500 asker gönderirken, Rus askerlerini ve teçhizatlari tasiyan IL-76 tipi askeri uçak da Rusya’nin Samara bölgesindeki askeri üsten Afganistan sinirina geldi. Her iki ülkenin hava ve karar unsurlarinin katildigi tatbikatta ayrica, Rusya’nin Kirgizistan’daki Kant hava üssünde bulunan SU-25 tipi savas uçaklari da yer aliyor.

Tatbikat 10 Agustos’a sona erecek

Rusya ve Özbekistan arasinda bugün baslayan tatbikat 10 Agustos’a kadar sürdürülecek. 5 Agustos’ta Özbekistan ve Rusya’nin ortak askeri tatbikati, Tacikistan’in Afganistan sinirinda bulunan Hatlon sehrine uzayacak.

Tatbikat, Tacikistan sinirina genisleyecek

Rusya Savunma Bakanligi tarafindan ortak tatbikat ile ilgili yapilan açiklamada, “Rus taarruz uçaklari, Orta Asya bölgesindeki devletlerin toprak bütünlügünü saglamak için muharebe egitimi görevlerini icra eden ortak kuvvetler grubuna hava destegi saglayacak” denildi. Tatbikatin niteligine yönelik ise, “Düsmanin kamufle edilmis üslerini arama ve imha etme görevlerini yerine getirilecek ve tasinabilir uçaksavar füze sistemlerinin saldirilarindan kurtulmak için teknikler gelistirilecek” ifadesi kullanildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile