NURAN ERKUL KAYA / GÜLSEN ÇAGATAY - Dünyada en yüksek kapasiteye sahip ikinci temiz enerji kaynagi olan rüzgar enerjisi, geçen yilki rekor kapasite artisiyla yenilenebilir enerjideki payini yüzde 27'ye tasidi.
AA muhabirinin derledigi bilgilere göre, küresel yenilenebilir enerji kurulu gücü geçen yil sonu itibariyla 2 bin 800 gigavata yükseldi.
Dünyada petrol üretiminde 1970'lerde baslayan arz sikintisi nedeniyle alternatif enerji kaynagi arayislari sonrasinda artan rüzgar enerjisi kapasitesi, 2020'de devreye alinan yaklasik 100 gigavat rekor kapasiteyle 743 gigavat seviyesine ulasti.
Asya bölgesi geçen yil sonu itibariyla 338,6 gigavat rüzgar enerjisi kurulu gücüyle dünyada ilk sirada yer alirken, bu bölgeyi 218,9 gigavatla Avrupa, 135,9 gigavatla ABD ve 33,9 gigavatla Latin Amerika ve Karayipler takip etti. Kapasitenin kalan kismini Pasifik, Afrika ve Orta Dogu ülkeleri olusturdu.
Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2019'da yaklasik yüzde 25,3'ünü olusturan rüzgar enerjisinin payi 2020 sonu itibariyla yüzde 27'ye yükseldi. Rüzgar enerjisi geçen yilki kapasite artisiyla dünyada hidroelektrikten sonra en yüksek kapasiteye sahip ikinci temiz enerji kaynagi olarak yerini korudu.
Küresel Rüzgar Enerjisi Birligi verilerine göre, rüzgar enerjisi kapasitesinin 2025'ten önce 1000 gigavata ulasacagi ve 2050'de net sifir emisyon hedeflerine ulasmada rüzgar enerjisinin rolünün artmaya devam edecegi öngörülüyor.
Uluslararasi Enerji Ajansi'nin "2050'de Sifir Emisyon" yol haritasina göre, dünyanin net sifir emisyon hedeflerini basarmasi için rüzgar enerjisinde yillik 390 gigavat kapasitenin devreye alinmasina ihtiyaç duyuluyor.
Rüzgar enerjisinde kurulum maliyetlerinin ise teknolojik ve ticari gelismelerin etkisiyle 2050'ye kadar yüzde 49 azalacagi tahmin ediliyor.
- Türkiye, dünyanin en büyük 13'üncü rüzgar ülkesi
Son yillarda yenilenebilir enerji kapasitesini hizla artiran Türkiye'de de rüzgar enerjisi hidroelektrikten sonra en büyük kapasiteye sahip ikinci temiz enerji kaynagi olarak öne çikiyor.
Türkiye, su anda rüzgar enerjisi kapasitesiyle dünyada 12'nci, Avrupa'da 7'nci sirada yer alirken, ülkenin toplam elektrik kurulu gücünün yaklasik yüzde 10'unu rüzgar enerjisi olusturuyor.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birligi (TÜREB) Baskani Ebru Arici, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye genelinde isletmede olan rüzgar enerjisi santrali sayisinin 12 Haziran itibariyla 253'e ulastigini söyledi.
Isletmede olan santral sayisinin toplam kurulu gücünün 9 bin 660 megavat oldugunu aktaran Arici, su bilgileri paylasti:
"Agustosta toplam rüzgar enerjisi kurulu gücümüz 10 bin megavat kapasiteye ulasacak. Türkiye'nin rüzgar enerjisi sektöründe dogrudan ve dolayli istihdam sayisi 25 bin kisiye yükseldi. Ayrica Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlari (YEKA) projeleriyle kapasite artisi saglanirken, dogrudan ve dolayli istihdama katki verilecek. 2 bin megavat kapasiteli YEKA projeleriyle izinler ve insaat sürecinde olan projelerle lisans gücümüz 15 bin 300 megavata ulasti."
Arici, ekimde basvurularinin alinmasi planlanan 2 bin megavat YEKA RES-3 yarismalariyla rüzgarda 17 bin 300 megavat kurulu güce ulasilabilecegini ve sektör olarak bu kapasitenin tamaminin hizlica devreye alinmasina odaklandiklarini kaydetti.
- Deniz üstü rüzgar enerjisi çalismalari hiz kazandi
Deniz üstü Rüzgar Enerjisi Dernegi (DÜRED) Yönetim Kurulu Baskan Murat Durak ise Türkiye'nin toplam deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi potansiyelinin 75 gigavat seviyesinde oldugunu söyledi.
Deniz üstü rüzgar enerjisi santrali projesinin gerçeklestirilmesi için Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki bazi limanlarda çalismalarda önemli bir asamaya gelindigini ifade eden Durak, "Türkiye'de en büyük açik deniz rüzgar enerjisi potansiyeli saniyede 9 metre hiza ulasan Ege Bölgesi olarak hesaplandi. Karasal alanlarda insa edilen rüzgar enerjisi santralleriyle kiyaslandiginda deniz üstü rüzgar santrallerinin daha maliyetli oldugunu ancak yüksek enerji üretimiyle bu maliyetin dengeleniyor." degerlendirmesinde bulundu.
Rüzgar, Yükselen Kapasitesiyle Yenilenebilir Enerjide Payini Artiriyor
Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi, 2020'de devreye alinan yaklasik 100 gigavat rekor kapasiteyle 743 gigavata ulasti Geçen yil sonu itibariyla 2 bin 800 gigavata yükselen yenilenebilir enerji kurulu gücünde rüzgarin payi yüzde 27 oldu Rüzgar enerjisi, söz konusu kapasite artisiyla dünyada hidroelektrikten sonra en yüksek kapasiteye sahip ikinci temiz enerji kaynagi konumunu korudu.