'Rüzgarli Havalar Yüz Felcine Neden Olabilir'

'Rüzgarli Havalar Yüz Felcine Neden Olabilir'

Yüz felcinin herhangi bir yas araligi, cinsiyet ve kritere bagli olmadan herkeste görülebilecegi uyarisinda bulunan Fizyoterapist Berkay Eren, “Soguk hava, rüzgarli olan günler ve mevsim geçisleri, yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkileyerek yüz felcine neden olabilir” dedi.

Yüz felcinin, insan beyninde sinirsel uyarilari ileten ve yüzdeki mimik kaslarinin hareketlerini saglayan fasiyal sinirin çesitli nedenlerle etkilenmesi ile ortaya çikan, yüz hareketlerinde azalma meydana getiren bir rahatsizlik oldugunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi’nden Fizyoterapist Berkay Eren bilgilendirmede bulundu.

“Mevsim geçisleri en riskli dönemler”

Yüz felci için herhangi bir yas araligi, cinsiyet vs. gibi kriterler olmadiginin altini çizen Fzt. Eren, “Yüz felci herkeste görülebilir. Özellikle soguk hava, rüzgârli olan günler ve mevsim geçisleri yüz felci için en riskli dönemlerdir. Genellikle yüzün bir tarafi etkilenirken nadir olarak iki taraf da etkilenebilmektedir” diye konustu.



“Hangi nedenle ortaya çiktiginin anlasilmasi tedavi için önemli”

Yüz felci tanisi koyulurken santral (beyinsel) problemlere mi bagli oldugu yoksa periferik (kulak ve boyun hastaliklari) bir nedenle mi oldugunun anlasilmasinin, tedavinin planlanmasi açisindan oldukça önemli oldugunu söyleyen Eren, “Santral nedenli yüz felçleri daha nadir görülürken periferik nedenli yüz felçleri daha sik görülmektedir. Etkilenen tarafta sadece agiz çevresinde kayma ve güçsüzlük olmasi bu durumun santral (beyin) nedenli oldugunu düsündürür ve sebebinin nöroloji uzmani tarafindan arastirilmasi gerekir. Periferik bir nedenle olusan yüz felcinde ise yüzün etkilenen tarafinda alin hareketleri, göz hareketleri, burun kanadi ve agiz hareketleri tümden bozulmaktadir. En sik görülen türü ‘Bell paralizisi’dir” ifadelerini kullandi.

“Bell paralizisi ani baslar, hizli ilerler”

Bell paralizisinin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte viral sebeplerin neden olabilecegini söyleyen Fzt. Berkay Eren, “Bell paralizisi genelde ani bir sekilde baslar ve hizli ilerler. Kismi felç olarak baslayip hizla tam bir yüz felcine de dönebilmektedir. Hastalarda yüz felci disinda baska bir fonksiyon bozuklugu ve muayene bulgusu genellikle görülmez. Hastalarin yüzde 85-90’i zamanla tamamen düzelmektedir ve iyilesme süreci felcin siddeti ile orantili olarak 1 ay ile 1 yil arasinda degisebilmektedir” seklinde konustu.



“Seker hastalari, hamileliginin son dönemindekiler ve ileri yastakiler risk altinda”

Seker hastalarinin, ileri yas gruplari ve hamileligin son dönemlerindeki bireylerin ekstra risk altinda oldugunu ve daha dikkatli olmalari gerektigini söyleyen Fzt. Eren, tedavi yöntemleri hakkinda sunlari söyledi:

“Soguk hava, rüzgârli olan günler ve mevsim geçisleri yüz felci için en riskli dönemlerdir. Bu sebeple, Bell paralizisi genellikle kis ve bahar aylarinda daha sik görülmektedir. Sebebe bagli olarak tedavi süreci degisim göstermektedir. Doktor tarafindan yapilan kulak burun bogaz veya nörolojik muayene ile felcin sebebi anlasilarak tedavi planlamasi yapilmalidir. Hastaya koyulan tani Bell paralizisi ise kortizon ve antiviral ilaçlar ile medikal tedaviye baslanir. Bunun yani sira yüz kaslarini güçlendirmek ve sinirsel iletimi düzeltmek için ise hastanin bir an önce fizik tedaviye baslanmasi önerilmelidir. Fizik tedavide, elektroterapi uygulamalari, sicak uygulamalar, masaj ve kisiye özel egzersiz programi gibi tedavi modaliteleri uygulanir ve doktor gözetiminde hastanin takipleri düzenli olarak yapilir. Tam düzelme saglanamayan hastalar ise, göz kapaginin ve çarpik gülümsemenin düzeltilmesi amaciyla Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi’ye yönlendirilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile