Saakaşvili, Londra'daki Düşünce Kuruluşu Chatham House'da Konuştu

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Londra'daki saygın düşünce kuruluşu Chatham House'da, 'Gürcistan Sorunlarının Nedenleri' başlıklı bir konuşma yaptı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı, konuşmasında, son yıllarda Gürcistan'da gerçekleşen olayların ülke ve Güney Kafkasya'ya olan etkilerini ve Gürcistan'ın komşuları ve Batı için taşıdığı öneme değindi. Konuşmasına Gürcistan'ın 5 yıl içinde geldiği durum hakkında bilgi vererek başlayan Saakaşvili, Rusya'nın izlediği "uzlaşmaz" politikalarla Gürcistan'da bir duvar örmeğe çalıştığını savundu.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Sovyetler Birliği dönemindeki Gürcistan'ın durumu hakkında bilgi verdi. Gürcistan'ın Sovyetler Birliği döneminde en büyük çöküntüyü yaşayan ülkelerden biri olduğunu belirten Saakaşvili, "Sovyet dönemi bitti. Bu donemde en zayıf ülkelerden biriydik, ardından bilinen bu savaşı yaşadık. Son 5 yıldır Gürcistan ayakta kalma mücadelesi veriyor" diye açıkladı. Konuşmasına "Neler yaptığımız ortada, istihdamı artırdık, demokrasiyi geliştirdik, konuşma düşünme özgürlüğünü
sağladık, insanları risk almaya ve sonuçlarını görmeye ittik, tüm bunlar mükemmel noktada mı? Hayır, ama lütfen 5 yıl önce nerede olduğumuzu unutmayın" şeklinde konuşmasına devam etti.
Gürcistan'ın jeopolitik konumu nedeniyle Avrupa Birliği ve Kafkasya'da önemli bir role sahip olduğunun altını çizen Saakaşvili, Nabucco projesinin öneminin belirtti. Saakaşvili, bu projeyle önemi artan Gürcistan'ın bu rolünü en iyi şekilde yerine getirmek istediğini, ancak Moskova'nın bu konuda göstermiş olduğu negatif tavrın eleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Saakaşvili, "Daha geçtiğimiz yıl Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yılını kutladık ama Rusya şimdi Gürcistan'a benzeri bir duvarı
örmek istiyor" dedi. 'Rusya ile bir uzlaşma mümkün mü' sorusuna Saakaşvili, "Biz anlaşmaya baştan hazırız ancak Rusya'daki hükümetin değişmesi lazım" şeklinde cevap verdi.
Gürcistan'ın komşularıyla olan ilişkilerine değinen Saakaşvili, "Türkiye bir zamanlar düşman listemizde en üst sıralardaydı ancak şimdi bakın neredeyiz, dost sıramızda en üstte geliyor. Hatta pasaport-vize sormuyoruz birbirimize, ticaretimiz arttı, geliş gidişlerimiz çoğaldı" diye belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile