YYÜ tarafından iki yıl önce başlatılan proje kapsamında Çanakkale’den getirilen 4 erkek Saanen keçisi ile çiftleştirilen yerli ırk keçiler 40 yavru dünyaya getirdi. Yüzde 90 oranında Saanen keçisi özelliği taşıyan yavrular istek doğrultusunda bu yıl çiftçilere verilecek.
Saanen keçilerinin en büyük özelliğinin ikiz yavru doğurup bol süt vermesi olduğunu belirten YYÜ Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Temur, iki yıl önce getirdikleri Saanen tekeleri ile mevcut keçileri çiftleştirerek bu yıl ilk yavrularını aldıklarını söyledi.
Aldığıkları yavruların yüzde 90’ının Saanen keçisi özelliği taşıdığını ifade eden Temur, “Saanen keçileri bizim buradaki coğrafya şartlarına çok elverişli hayvanlar. Bizim yaptığımız araştırmalar sonucunda da yerli keçilerimize göre Saanen oğlaklarımız daha sağlıklı ve daha çabuk büyüyorlar. Buradaki amacımız bu proje kapsamında yetiştirdiğimiz Saanen keçilerini çiftçimize kazandırmak. Çünkü Saanen keçileri hem daha çok süt veriyor hem de doğumda da büyük oranda ikiz yavru doğurabiliyorlar. Bu yıl talep gelirse çiftçilere damızlık Saanen keçisi vereceğiz” dedi.
Saanen Keçileri İlk Yavrularını Vermeye Başladı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından iki yıl önce başlatılan proje kapsamında Van’a getirilen 4 erkek Saanen keçisi ile çiftleştirilen yerli ırk keçiler, ilk yavrularını vermeye başladı.