Saathane Meydanı Projesi, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na Havale Edildi

Saathane Meydanı Projesi, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na Havale Edildi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Karadeniz Bölgesi’nin en önemli ticaret merkezi olarak tarihe geçen Saathane Meydanı Projesi, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşüldü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın yönettiği oturumda projenin Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na havale edilmesi oybirliği ile kabul edildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin ekim ayının ikinci birleşimi yapıldı. Toplantıda tarihi Saathane Meydanı, Buğday Pazarı Caddesi, İhsaniye Sokak, Patlıcan Pazarı Sokak, Eski Telgrafhane Sokak, Çarıkçılar Sokak, Balık Pazarı Sokağı’nı kapsayan toplam 7 bin 900 metrekarelik alanda yapılacak rekreasyonla tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarılması hedefleyen İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın koruma amaçlı imar değişiklik planı görüşüldü. Kamuoyunu günlerdir meşgul eden projeyle ilgili meclis toplantısını esnaflar da izledi. Projeyle teklifiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık, Plan, Bütçe, Hukuk, Çevre ve Sağlık, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor komisyonlarının raporu okunup oylanarak kabul edildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projeyle ilgili önlerinde uzun bir süreç bulunduğunu belirtip, idari yargı yolunun açık olduğunu kaydetti. Projenin geciktirilmesi halinde mülk sahibi ve kiracı esnaflara kötülük yapılacağını söyleyen Yılmaz, "Bu süreci geciktirdiğimiz sürece esnafa kötülük yapıyoruz demektir. Kararsızlık, belirsizlik, ne yapacağımızın ne söyleyeceğimizin belli olmaması, buradaki esnafın ve mülkiyet sahiplerinin gayrimenkul değerlerini her geçen gün düşürdüğü gibi iş yapan insanların yarın ne olacağız sorusunun cevabını bulamayışı ve ertelemeler belirsiz sürece doğru gidiyor. Burada atılmış olan bu adımlar, bunun ilki. Proje, kurula gidecek. Kurul belki projeyi beğenmeyecek ve tekrar bize iade edecek. Biz onu tekrar müzakere edeceğiz. O bakımdan buradaki hadiseyi daha geciktirmeden, bununla ilgili süreci en hızlı şekilde hızlandırmalıyız. Biz durduğumuz ve karar vermediğimiz süre oradaki ticarete ve esnafa kötülük olacaktır. Bu konu yeterince müzakere olmuştur." dedi.
Esnaflardan zihinlerinde en küçük bir sıkıntı olmamasını isteyen Yılmaz, "Mal sahibinden kiracısına kadar hepsinin yargıya gitme hakları var. Burada alınan her türlü kararın idari yargıya açık bir boyutu var. Burada biz onlar için atılabilecek en iyi adımları her zaman yine atacağız. İdari yargıda da bizimle ilgili bir olumsuzluk olursa da biz onu olumsuzluk gibi görmeyeceğiz. Yargının verdiği karar başımızın tacı görüp onu olumlu bir şeymiş gibi göreceğiz." şeklinde konuştu.
Projeyle ilgili Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ömer Çelebi, projeyle ilgili hazırlanan planın amaçlanan plan olmadığını kaydetti. Çelebi, proje üzerinde ortak akıl yapılarak daha iyi sonuç alınacağına inandığını ifade ederken, Turan Çakır ise mülkiyetlerin değer kaybettiğine dikkat çekti. Çakır, "Mevcut bu haliyle kamulaştırılması hem hukuki hem de uygulamada çok sıkıntılar çıkaracak. Buradaki mülkiyet sahibi arkadaşlarımızın da değer kaybına sebebiyet verecektir. Dolasıyla kurula göndereceğimiz plan onaylandıktan sonra orada 4 katkı imar haklarından bir parsel oluşacaktır. Dolayısıyla buradaki istimlak çalışmaları da bu değer üzerinden yapılacağı için buradaki imar hakları ve arsanın mevcut hali mevcut halinin değerlendirilerek buradaki hak sahiplerine ün üst bedel ödenerek istimlak edilmesi noktasında karar verilmelidir." ifadelerini kullandı.

Toplantıda Saathane Meydanı Projesi oylanarak, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na havale edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile