Saatlerin Bin Yıllara Uzanan Tarihi ve Geçirdiği Evreleri Konu Alan Sergi, Bursa'daki Tofaş Sanat Galerisi'nde Açıldı

Saatlerin bin yıllara uzanan tarihi ve geçirdiği evreleri konu alan "Zaman Makineleri Sergisi", Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi'nde törenle izlenime sunuldu.

Müzedeki Tofaş Sanat Galerisi'nde hazırlanan sergide, Yüksek Mimar Naim Arnas'ın koleksiyonundan, aralarında 100 yılı aşkın modellerin de bulunduğu bin 400 saat ile 400 civarında saatçi aletine yer verildi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Temel Atay, törende, holdingin onursal başkanı Rahmi Koç'un, ayağındaki burkulma nedeniyle buraya gelemediğini bildirdi.

Rahmi Koç'un hazırladığı konuşma metnini okuyan Atay, onun, müzelerin durgun değil, dinamik olması gerektiğini söylediğini aktardı.

Arnas'ın zevki, merakı ve büyük koleksiyonunun önemine değinen Atay, şöyle devam etti:

"Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi'nde açılan sergiler, Bursa halkına değişik bir perspektif getiriyor. 'Yanlış giden saat ile durmuş saatin farkı nedir-' diye sorarlar. Cevap şudur; durmuş saat hiç olmazsa günde iki defa doğru zamanı gösterir fakat bu yönde Allah'ın herkese eşit verdiği şey zamandır. Hepimize de 24 saat vermiştir. Bunu en isabetli, randımanlı kullanmak da kendi elimizdedir. Dolayısıyla zamanın kıymetini bilelim, lüzumsuz yere bir dakika bile harcamayalım."

Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran da Tofaş'ın, kurulduğu günden bu yana Türkiye ile büyüme felsefesiyle yola çıktığını, ne aldıysa daha fazlasını, bu topraklardan kazandığını yine bu topraklara vermeye çalıştığını anlattı.

Başaran, Tofaş'ın, başarılı geçmişiyle Türk otomotiv sektörünün temel taşı olmaya çalıştığını, bu süreçte Bursa ile ayrı bir beraberlik oluşturduğunu belirterek, bu durumun tüm otomotiv sektörü ve Tofaşlılar için bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Tofaş'ın bu günlere gelmesinde Bursa'nın çok ayrı bir yeri olduğuna dikkati çeken Başaran, şunları kaydetti:

"Bu değerli müzede bugüne kadar 400 binden fazla ziyaretçiyi ağırladık. Bu serginin, otomotiv tarihinin gelişimini ortaya koyan müzemizin misyonuyla örtüştüğünü düşünüyorum. Geriye dönüp baktığınızda, zamanın sayaçları olan saatlerin aslında bir değişimi tetiklediğini görüyoruz. Bu nedenle zamanın esiri olmamanın sırrını konuşuyoruz. Her gün, bir önceki günden daha iyisini yapabileceğimize inanıyoruz. Tofaş'ın bugün Türk otomotiv sanayinin en büyük üreticisi haline gelmesinin, küresel bir oyuncu olmasının niteliği, bugünden yarına yaptığı hazırlıkları, değişimidir."

-"Bütün koleksiyonlarımı müzeye dönüştürmek istiyorum"-

Serginin küratörlüğünü üstlenen Naim Arnas da törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, sergideki saatlerin, 16'ncı yüzyıldan günümüze kadar geçen zaman dilimine ait olduğunu söyledi.

Tematik bir sergileme yapmaya çalıştığı bilgisini veren Arnas, şöyle konuştu:

"Kaç çeşittir bilemiyorum ama sarkaçlı saatler, Fransız, İngiliz, Hollanda saatlerini ayırdık, ahşap kasalı saatler, sanayi saatleri, bekçi saatleri, cep, kol saatleri, çalar saatler gibi ayrı stilde saatler var. Ben aslında bir mimarım ama koleksiyonerlik bir hastalık galiba. Daha önce hamam kültürü üzerine açtığım sergide 2 bin 500, oyuncak sergisinde ise 12 bin parça vardı. Saatler ise 30 yıllık bir birikimin ürünü. Tek başıma mümkün mü böyle bir şeyi yapmam- Kalabalığız, 40 kişilik bir ekibiz. Bütün koleksiyonlarımı müzeye dönüştürmek istiyorum ama bir türlü mekan bulamıyorum. Zaten bunları toplamaya para yetiştirmekten mekana para kalmıyor."

Arnas, serginin 1 yıl açık kalacağını ancak talep edilirse bu sürenin 1,5 yıla uzatılabileceğini sözlerine ekledi.

Törene, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen ile sanatseverler katıldı.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Sedat Gök
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile