Sabancı Vakfı 39 Yıldır Engelli Haklarının Savunucusu

Sabancı Vakfı, 39 yıldır engellilerin toplumsal hayata katılmaları ve eşit fırsatlara sahip olmaları için hibe programlarından Fark Yaratanlar programına, uluslararası işbirliklerinden burslar ve ödüllere kadar uzanan geniş bir yelpazede sosyal yatırımlarını devam ettiriyor.


Sabancı açıklamasına göre, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle verdiği mesajda, Sabancı Vakfı olarak engelli bireyleri toplumla bir bütün olarak gördüklerini ve 39 yıldır engelli haklarının savunucusu olduklarını aktardı.

Engellilerin toplumda eşit fırsatlardan yararlanmaları, eğitimden istihdama, kültür sanattan sosyal hayata kadar her alanda topluma aktif olarak katılmaları için çalıştıklarını belirterek, "Gerek hibe programlarımız, gerekse burs ve ödül programlarımız ve işbirliklerimizle engellilerin toplumda hak ettikleri şartları elde etmeleri için sosyal yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ayrıca, kuruluşundan itibaren sadece Sabancı Vakfı'nın gündemine alıp kapsamlı çalışmalar başlattığı engelliler konusunda artık yalnız olmadığımızı görmek, diğer kurumların da bu konuda çalışmalar başlatmış olmaları bizi mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

Güler Sabancı, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı konusundaki en büyük engelin, kendileriyle ilgili karar alma süreçlerine dahil edilmemeleri olduğuna dikkati çekerek, "Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, engellilerin politika ve programlarla ilgili karar alma ve uygulama mekanizmalarına etkin olarak katılmaları gerektiğini savunuyor. Yaklaşan 2014 Yerel Seçimleri bu anlamda önemli bir fırsat. Engellilerin yerel yönetimlerde aktif olarak yer almalarının yolunu açmalıyız. Engellilerin haklarını gözeten bir yönetim anlayışı, katılımcı demokrasiyi de geliştirir" değerlendirmesini yaptı.

Sabancı Vakfı'nın, Avrupa Vakıflar Merkezi Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu'nun tek Türk üyesi konumunda olduğunu belirten Sabancı, Avrupa'daki önemli uygulamaları Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşıyor, engelli yaklaşımı konusunda uzmanlık geliştirilmesine destek olduklarını anlattı.

Sabancı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında hibe verdikleri projelerin yarıdan fazlasını engellilerin toplumsal hayata katılımını hedeflerinin altını çizerek, "Bu anlamda, Sabancı Vakfı'ndan hibe desteği alan 37 projeden 20'si Türkiye'nin dört bir yanında engellileri toplumsal hayata katmak için çalışıyor" ifadesini kullandı.

- Engelliler 39 Yıldır Sabancı Vakfı'nın Gündeminde

Engelliler, Sabancı Vakfı'nın kurulduğu 1974 yılından bu yana, faaliyetlerinde önemli bir yer teşkil ediyor. Türkiye'nin dört bir yanında toplumun hizmetine sunduğu 120'den fazla Kalıcı Eser arasında, Serebral Palsi'li çocukların eğitim görmesi amacıyla açılan Metin Sabancı Okulları da bulunuyor.

Sabancı Vakfı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı'yla engellilerin toplumsal hayata katılımlarını artırmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarını destekliyor. Sabancı Vakfı, engelli yaklaşımını kadın ve genç çalışmalarına da entegre ederek, son 6 yılda kadın, genç ve engelli alanında yürütülen 37 projeye hibe verdi.

Toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların çalışmalarını görünür kılmak üzere Sabancı Vakfı tarafından hayata geçirilen "Fark Yaratanlar" programı da, engellilerin başarılarını topluma anlatmak ve örnek olmaları açısından fırsat sağlıyor.

Engellilerin eğitimine katkı sağlamak üzere her sene görme, işitme ve ortopedik engelli olan ve üniversite giriş sınavlarında en üst sırada bulunan 5'er öğrenciye burs veren Sabancı Vakfı, ayrıca Paralimpik Olimpiyat Oyunları ile Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları'nda altın madalya kazanan özel sporcular için de Sakıp Sabancı Spor Ödülleri programını yürütüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile