Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Her saç telinin belirli bir yaşam süresi vardır. Her bir saç teli 6 yıl süreyle yaşar, dinlenir ve dökülür. Saçların bu şekilde yaşaması ve sonrasında dökülmesi son derece doğaldır. Ancak alanında uzman doktorlar gün içerisinde 50-100 tel saç dökülmesinin normal olduğunu, daha fazlasının dökülmesi durumunda uzmanlara danışılması gerektiğini belirtmiştir. Özellikle yıkanmış ve kurutulmuş olan saçların elle çekildiği zaman 3-5 saç telinin dökülmesi durumunda ciddi problemler olabilir. Peki, saç dökülmesi neden olur? Saç dökülmesine ne iyi gelir? İşte saç dökülmesi hakkında merak edilenler…

Saç dökülmesi; hormonal, çevresel ve kimyasal maddelerin kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak farklı sebeplerden dolayı meydana gelen saç dökülmesinin ortadan kaldırılması için dökülme nedeninin bilinmesi son derece önemlidir. Bu durumda alanında uzman doktorlar normal dökülme ile aşırı dökülmeye dikkat çekiyor. Peki, saç dökülmesine ne iyi gelir? İşte saç dökülmesine iyi gelen yöntemler.

Saç Dökülmesi Neden Olur?


Saç dökülmesi neden olur?' sorusu her geçen gün daha fazla kişi tarafından araştırılıyor. Temelde tek bir sebebe bağlı olmayan saç dökülmesi alanında uzman doktorların açıklamalarına göre pek çok sebepten kaynaklanabilmektedir. Alanında uzman kişilerin açıklamalarına göre saç dökülmesi nedenleri;

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?


1- Genetik Faktörler


Saç dökülmesinin nedenleri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Kadınlarda meydana gelen saç dökülmesi aşırı stres, hormonal bozukluklar, ergenlik dönemi, uzun sureli aç kalma ve diyet programlarıyla birlikte ortaya çıkar. Erkeklerde saç dökülmesi ise genellikle genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Hormonlara bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmesi ilerleyen yaşlarda erkek tipi dökülmeye dönüşerek tamamen kelliğe dönüşür.


2- Deri Problemleri


İnsanlardaki iç hastalıklar ve deri problemleri saç dökülmesinin en yaygın sebeplerindendir. Sedef hastalığı, akne, liken hastalığı, egzama, saç derisinin aşırı yağlanması ve mantar hastalıkları gibi deri problemleri kadın erkek fark etmeksizin herkeste saç dökülmesine neden olur. Bu tip dökülmelerin önüne geçmek için altta yatan deri problemini ortadan kaldırılması gerekmektedir.


3- Yanlış Beslenme


Beslenme, vücudun her bölümünün sağlıklı bir şekilde işlemesi adına oldukça önemlidir. Nasıl ki yanlış beslenme iç organları dahi etkiliyorsa saçların dökülmesine de sebep olabilir. Gerekli besin değerinin alınamaması, uzun süreli açlık, tek tip beslenme saçı etkileyerek dökülmesine neden olur. Bu tip dökülmeleri durdurmak için düzgün beslenmek gerekmektedir.


4- Vitaminsizlik


Düzgün beslenen bir insanda herhangi bir sağlık problemi de yoksa saç dökülmesi vitaminsizlikten kaynaklanmaktadır. Saç için önemli olan vitamin ve minerallerin kanda eksik miktarda bulunması saç dökülmesine sebep olur. Özellikle B12, D vitamini, folik asit, biotin ve demir kanda eksik miktardaysa saç beslenemez ve zaman içerisinde daha fazla dökülmeye başlar. Bu gibi durumlarda vitamin takviyesi gerçekleştirilerek saç dökülmesi durdurulmalıdır.


5-Hormonal Problemler


Özellikle kadınlarda; hormonal problemler, adet düzensizliği, tüylenme seviyesinde artış, aşırı sivilcelenme, hızlı kilo alımı gibi problemlerin yanı sıra saç dökülmesi de meydana geliyorsa bu dökülmenin hormon kaynaklı olduğu söylenebilir. Kan tahlili ve hormon tedavisi ile bu tip dökülmelerin önüne geçmek mümkündür.


6-İç hastalıklar


Tiroit bezi hastalığı başta olmak üzere bazı iç hastalıklar kadın erkek fark etmeksizin yüksek oranda saç dökülmesine neden olur. Bu hastalıkların tedavi edilmesi için kullanılan zayıflama hapları, hormon ilaçları, doğum kontrol haplarının da saç dökülmesi yaptığı söylenebilir. Bu gibi durumlarda alanında uzman doktorlardan yardım alınarak tedavi gerçekleştirilmelidir.


7- Stres ve Depresyon


Aşırı stres ve depresyon her bireyi olumsuz etkiler. Kişinin rahatsız ve baskı altında hissetmesi ilk aşamada olumsuz durumlar doğurmasa da zaman içerisinde saç dökülmesi, aşırı kilo alımı, kilo kaybı, anksiyete, psikoz gibi hastalıklara sebep olabilir.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Neden Olur?


Çocuklarda saç dökülmesi
genellikle ‘saç kıran' adıyla bilinmektedir. Tıbbi olarak ‘Alopesi Areata' sebebiyle oluşan hem kız hem de erkek çocuklarında görülen bu hastalık, bireylerin tüm ergenlik sürecinde devam edebilir. Dairesel dökülmeler olarak başlayan saç kıran tedavi edilmediği durumlarda ise tüm saçın ve bazı durumlarda kirpiklerin dökülmesine sebep olabilir.

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Çocuklarda saç dökülmesi görülmesi durumunda ‘Çocuklarsa saç dökülmesi neden olur?' sorusunun cevabını arayan ebeveynler genellikle saç kıran ile karşılaşmaktadır. Bu gibi durumlarsa zaman kaybetmeden doktor kontrolüne gitmek, saçı çok sıkı bağlamamak ve sık sık taramamak son derece önemlidir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile