Erciyes Ü ; niversitesi ( ERÜ ; ) Tıp Fakü ; ltesi Ç ; ocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Ö ; ğretim Ü ; yesi Prof . Dr . Selim Kurtoğlu , gazetecilere yaptığı aç ; ıklamada , Sü ; meyye ' de dü ; nyada ender gö ; rü ; len bir rahatsızlık olan leptin hormonu eksikliği bulunduğunu sö ; yledi . Kurtoğlu , ' ' Leptin hormonu eksikliği , şişmanlığa neden olur , beyindeki doyum oranını etkiler , insanda sü ; rekli yemek yeme ihtiyacı doğurur ' ' dedi .
Leptin hormonunun şişmanlık hormonu olduğunu , vü ; cuttaki yağ dokusunun salgıladığı hormonu beyne gö ; ndererek NYP denilen maddeyi azaltıp doygunluk isteği salgıladığını belirten Kurtoğlu , ' ' Leptin hormonu eksikse , beyine doygunluk hissi gitmez ve ç ; ocuk , birey sü ; rekli yemek yemek ister . Bö ; ylece ç ; ocuk ya da birey aşırı derecede şişmanlar ' ' diye konuştu .
Sü ; meyye ' nin doğum kilosunun 3 kilo 300 gram olduğunu ancak ilerleyen zamanda normal bir ç ; ocuktan daha hızlı kilo aldığını dile getiren Kurtoğlu , ' ' Normal kilosunun 12-13 kilo olması gerekir . Fakat Sü ; meyye ' de leptin hormonu eksikliği olduğu iç ; in akranlarının 3 katı kilo ağırlığında . Sü ; meyye ' nin acilen tedavi edilmesi gerekiyor . Sü ; meyye ' nin 2 kardeşi daha var . Kardeşlerinden birinde de bu hastalıktan şü ; pheleniyoruz . Onu da araştıracağız ' ' diye konuştu .
Sü ; meyye ' nin hastalığını fark ettikleri andan itibaren İngiltere ' deki Cambridge Ü ; niversitesi ' nin metabolizma bö ; lü ; mü ; yle yazışmalara başladıklarını ve bu yazışmalar sonucunda Sü ; meyye ' nin tedavisinin İngiltere ' de sü ; receğini anlatan Kurtoğlu , tedavi masraflarının ü ; niversite tarafından karşılanacağını kaydetti .
TÜ ; RKİYE ' DE ŞİŞMANLIK Ö ; NEMLİ BİR SORUN
Tü ; rkiye ' de şişmanlığın ö ; nemli bir sorun olduğunu belirten Kurtoğlu , ' ' Tü ; rkiye 1970 ' li yıllarda beslenme bozukluğu ile mü ; cadele ediyordu . Gü ; nü ; mü ; zde ise şişmanlıkla mü ; cadele ediyor . Şişmanlık tehlikeli bir hastalıktır . Şişmanlık ileride karaciğer rahatsızlıkları , şeker hastalığı gibi hastalıkları doğurur ' ' dedi .
Kurtoğlu , şişmanlığın yü ; zde 1-2 ' sinin genetik , yü ; zde 12-13 ' ü ; nü ; n de modern hayattaki yaşam tarzından kaynaklandığını dile getidi . Kurtoğlu , aileleri ç ; ocuklarının beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyararak şunları kaydetti :
' ' Ç ; ocukların hareketlerine dikkat edin . Yani ç ; ocuklarınızın hareketli olmasına , uyku dü ; zenine , yani gü ; nde 8 saat uyumalarına ö ; zen gö ; sterin . Gü ; nde 8 saatten az uyuyan ç ; ocuklarda şişmanlık gö ; rü ; lü ; r . Ç ; ocukları fast food ' tan uzak tutun , 15 gü ; nde bir defa fast food yemelerine izin verin . Kola gibi iç ; ecekler yerine ayran iç ; irin . Ç ; ocukların televizyon ve bilgisayar başında 2 saatten fazla zaman geç ; irmelerine izin vermeyin . Ç ; ü ; nkü ; ç ; ocuklar hareketsiz kalıyor ve şişmanlıyor . ' '
Anne Ç ; iğdem Kabak ise ' ' Sü ; meyye 3 aydan sonra kilo almaya başladı . Durumu fark eder etmez fakü ; lteye başvurduk . Doktorlar da bu teşhisi koydu ve tedaviye başladı ' ' dedi .
Sü ; meyye ' nin babası Faruk Kabak da ' ' Kızım inşallah tedavi olarak geri dö ; necek . Diğer ç ; ocuğumda yani bü ; yü ; k kızımda sorun yok ama kü ; ç ; ü ; k ç ; ocuğumda yani Sü ; meyye ' nin bir kü ; ç ; ü ; ğü ; nde de kilo alma problemi var . Doktorlar şimdi onu da araştıracaklar ' ' diye konuştu .
Sadece 2 yaşında ve 33,5 kilo
Kayseri'de yaşayan 2 yaşındaki Sümeyye Kabak, 3 kilo 300 gram dünyaya geldi. Üç ay sonra ise hızla kilo almaya başlayan minik sümeyye leptin hormonu eksikliği nedeniyle 33,5 kiloya ulaştı. İşte ayrıntılar: