Sadece Türkiye'de Üretilen Yeni Mercedes-Benz Tourrider Kuzey Amerika'da Yollara Çikiyor

Sadece Türkiye'de Üretilen Yeni Mercedes-Benz Tourrider Kuzey Amerika'da Yollara Çikiyor

Kuzey Amerika pazarina özel olarak gelistirilen yeni Mercedes-Benz Tourrider, Mercedes-Benz Türk Hosdere Otobüs Fabrikasi’nda üretilip, ihraç ediliyor.

Mercedes-Benz’in küresel bilgi birikimini bünyesinde barindiran yeni Mercedes-Benz Tourrider, Daimler dünyasinin en önemli ve entegre otobüs üretim tesislerinden olan Mercedes-Benz Türk Hosdere Otobüs Fabrikasi’nda üretilip Kuzey Amerika’ya ihraç ediliyor. Yeni Mercedes-Benz Tourrider; tasarim, konfor, teknoloji, güvenlik, kisisellestirme ve ekonomik özellikleriyle Kuzey Amerika otobüsleri için yeni bir kilometre tasi niteligi tasiyor. Yeni Mercedes-Benz Tourrider, sadece Amerika pazarina yönelik ihtiyaçlar dogrultusunda müsterilere özel “terzi dikim” siparislerle bantlardan iniyor.

Mercedes-Benz Türk Icra Kurulu Baskani Süer Sülün; “Dünyanin en modern otobüs üretim merkezlerinden biri haline gelen Hosdere Otobüs Fabrikamizda sadece Kuzey Amerika pazarinda satilacak olan Mercedes-Benz Tourrider’i üreterek birçok ilke imza atiyoruz. Karoserisi paslanmaz çelik malzemeden üretilen Mercedes-Benz Tourrider için Hosdere Otobüs Fabrikamizda yeni bir üretim binasi insa ettik. Yeni Tourrider ile birlikte; Mercedes-Benz Türk Hosdere Otobüs Fabrikamizda araca özel olusturulan üretim bandi ile ilk defa paslanmaz çelikten bir otobüs üretiliyor.

Sadece üretimle sinirli kalmayip Mercedes-Benz Tourrider’in AR-GE faaliyetlerinde de önemli sorumluluklar üstlendik. Daimler dünyasinda Avrupa’da en fazla otobüs üreten ve ayni zamanda AR-GE faaliyetlerinde de kapsamli yol testlerini gerçeklestiren fabrikamiz, ülkemizde istikrarin sembollerinden biri oldu. Üretimin yaninda ürün gelistirme ve teknoloji alanlarina da önemli yatirimlar yaparak pek çok ilke imza atiyoruz ve tüm dünyaya mühendislik ihraç ediyoruz. Bugüne kadar aldigimiz sorumluluklari basariyla yerine getirerek hem yerel hem de küresel olarak yeni görevlerle yolculugumuzu sürdürmeye devam ediyoruz.” dedi.

Yeni Mercedes-Benz Tourrider’in karoseri paslanmaz çelik malzemeden üretilecek olup, Hosdere Otobüs Fabrikasi’nda bunun için yeni bir üretim binasi insa edildi. Yeni üretim tesisinde aracin karoseri, paslanmaz çelik malzemeden üretildikten sonra boyahanede boyaniyor. Bu anlamda yeni Tourrider ile birlikte; Mercedes-Benz Türk Hosdere Otobüs Fabrikasi’nda araca özel olusturulan üretim bandi ile ilk defa paslanmaz çelikten bir otobüs üretiliyor.

Yeni Tourrider ile ilklere imza atan Mercedes-Benz Türk, su ana kadar ürettigi otobüsler arasindaki ilk cam tavan uygulamasi, bu araca özel olarak gelistirilen darbe sönümleyici etkiye sahip dis tasarim çizgileri ile uyumlu ön ve arka tampon ve disari dogru açilabilir acil çikis camlari gibi donanimlari hayata geçirdi. Ayrica ilk defa bu araçta cam elyafli kompozit malzemeden üretilmis tavan kaplamasi kullanildi. Paslanmaz çelik gövde için özel olarak gelistirilen bir astar uygulamasi ile de boya ve yapistirici malzemenin karoser üzerinde istenilen tutunma kabiliyeti saglanmis oldu.

AR-GE’sinde Türk mühendislerin imzasi

Hosdere Otobüs Fabrikasi, yeni Mercedes-Benz Tourrider’in AR-GE faaliyetlerinde de önemli sorumluluklar üstlendi.

Kuzey Amerika pazarindaki talepler dogrultusunda olusturulan yeni otobüs projesinde hammadde olarak paslanmaz çelik seçildi. Böylece korozyon dayaniminda pazarin beklentilerini karsilayan bir konsept sunuldu. Otobüs karoserisinde dayanim, üretim teknigi gibi birçok açidan yeni bir dünya olan paslanmaz çelik; yeni parametrelere göre analiz ve testleri yapilarak, imalat süreçlerine uygun olarak gelistirildi. Henüz zorunlu olmadigi halde simdiden gelecege hazir olmak adina Amerikan devrilme standardi FMVSS 227’yi saglayabilmek için belirli bölgelerde yüksek mukavemetli paslanmaz çelik kullanildi ve bu çözümler simülasyon ve analizlerle dogrulandi. Ancak FMVSS 227 regülasyonunu tam olarak saglayabilmek için çalismalar devam ediyor. Tamamen Türk mühendisler tarafindan gelistirilen paslanmaz çelik gövdenin prototipleri, Türkiye’de üretildi ve montaj testleri de Hosdere Otobüs Fabrikasi’nda gerçeklestirildi.

Gelistirme asamasinda kaynak noktalarindaki istenilen dayanimi saglamak için birçok test yapilarak kullanilan paslanmaz çelik malzemeye uygun kaynak teli ve parametreler tespit edildi.

Otobüslerin üretimde devreye alinmasi için gerekli uygulamalar ve satis sonrasinda Amerika’daki servislerde bakim ve onarimlarinin yapilabilmesi için gerekli uygulamalar otobüs AR-GE diyagnoz ekibi tarafindan bu otobüslere özel olarak gelistirildi. Bu uygulamalar prototipler üzerinde test edilerek dogrulandi. Gelecekte bu uygulamalar ile ilgili olusabilecek degisiklik ve destek taleplerinin de yine Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE Diyagnoz Ekibi tarafindan karsilanmasi planlaniyor.

Patentli çözümler uygulandi

Paslanmaz çelikten üretilen ilk otobüs için ihtiyaç duyulan yeni hammadde arayisi, yeni patentlerin alinmasi ile sonuçlandi. Otobüsün yan duvarindaki sütunlar, aracin en temel tasiyici parçalari arasinda yer aliyor. Otobüslerin bir kaza aninda yan yatmasi durumunda, yolcu güvenligi açisindan, yasam alani olarak tanimlanan hacmin korunabilmesi için Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE Merkezi, bu alana özel bir çalisma da gerçeklestirdi. Ilk defa bu otobüslere özel olarak gelistirilen, otobüslerin yan kisimlari için tasarlanan ve patenti alinan “Pipe in Pipe” uygulamasi (Iç Içe Geçmis Profiller) sayesinde kalin ve yüksek mukavemetli malzemeler kullanildi. Bu özelliklere uygun paslanmaz boru malzemeler için yeni ve yüksek mukavemetli hammaddeler kullanildi.

Ayrica ilk defa bu araca özel, çok yüksek enerjileri sönümleme özelligi olan bir tampon gelistirildi. Bu sayede belli bir hiza kadar çarpmalarda aracin ön yüzeyindeki parçalar korunarak aracin yola devam etmesi saglandi. Tamamiyla Mercedes-Benz Türk mühendisleri tarafindan yapilan gelistirme çalismalarinda özellikle aracin dis çizgileri ile uyum saglanirken ayni zamanda yapinin bu kadar yüksek enerjiyi sönümlemesine ragmen kendisinin mümkün oldugunca hafif olmasi da dikkate alindi. Yapilan çalismalar neticesinde Türk Patent Kurumu’ndan alinan patentlerin yani sira Amerika’da da patent basvurusu ile ilgili degerlendirmeler sürüyor.

Türkiye’den Kuzey Amerika yollarina

Ürün kalitesine yüksek önem veren Kuzey Amerika pazarinin ihtiyaçlarini tüm modellerinde karsilayan Mercedes-Benz, Tourrider Business ve Tourrider Premium olmak üzere iki versiyon sunuyor. Yeni Mercedes-Benz Tourrider, 13,72 metrelik (özel darbe emici tamponlarla 13,92 metre) uzunlugu, üç dingili ve yüksek tavaniyla yollara çikiyor. Yolcu otobüslerinin “Business Class” versiyonu olarak konumlandirilan Tourrider Business, yüksek beklentileri karsilamak üzere gelistirilen bir yolcu otobüsü. Tourrider Premium ise “lüks bir yolcu otobüsü” olarak birinci sinif yolculuk beklentilerini karsiliyor.

Yeni Mercedes-Benz Tourrider, uzaktan bakildiginda bile Mercedes-Benz dünyasinin bir üyesi oldugunu hemen hissettiriyor. Merkezi bir yildiza sahip krom çerçeveli ön izgara ile ayni hizada farlara sahip yatay ön tasarim mimarisi, markaya özgü karakteristik bir tasarim unsuru olarak dikkat çekiyor. Karoser yapilari ayni olsa da Tourrider Business bagimsiz LED kubbe tipi farlarin kullanilmasiyla farklilasiyor. Tourrider Premium ise özel olarak gelistirilen LED entegre farlarla donatiliyor. Tourrider Premium’a arkadan bakildiginda markaya özgü entegre Mercedes yildizina sahip trapez seklinde arka cam dikkat çekerken, Tourrider Business modelinde ise arka cam yerine “Amerikan Klasikleri”ni çagristiran panjur görünümlü siyah bir kaplama kullaniliyor. Yakit tüketimini azaltmak için önden arkaya dogru aerodinamik olarak optimize edilen yeni Tourrider, tasarim ve islevi ayni potada eritiyor.

Özel donanimli yolcu kabini ve Top Sky Panorama cam tavan

Tourrider Premium’un Tourrider Business versiyonuna kiyasla 6 cm daha yüksek olan yolcu bölmesi, yolcularin genis bir yasam alaninin keyfini sürebilmesini sagliyor. Mercedes-Benz Tourrider, herkese son derece rahat ve konforlu bir oturma alani sunuyor. Örnegin, müsterilere istege bagli olarak iki adet tekerlekli sandalye alani sunulurken, otomatik asansör, rahat ve pratik bir kullanim sagliyor. Ayrica asansör, alan kazanmak için arka akslarin üzerine gizlenebiliyor. Tourrider Premium, istege bagli olarak benzersiz Top Sky Panorama cam tavan ve buna uygun bir tavan aydinlatma sistemi ile de donatilabiliyor. Aksam veya gece sürüslerinde ise istege bagli sunulan ortam aydinlatmasi, benzersiz bir görsel sölen olusturuyor. LED seritler kabinin sag ve sol tarafi boyunca, bagaj raflarinin altinda ve cam çitalarinin altinda yaniyor. Ayrica araçlarda opsiyonel olarak, yolcu konforunu daha da arttirmak üzere, uçaklardakine benzer bir kapakli paket rafi konsepti de sunuluyor. Yolcu bölümündeki monitörler, Amerika pazar taleplerine uygun olarak araç içine dagitiliyor ve koltuklara uygun sekilde konumlandiriliyor. Bu kapsamlar basta olmak üzere, Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibi tarafindan diger iç donanim ve iç kaplama kapsamlarinda toplam 16 adet patent basvurusu yapildi.

Konforlu Mercedes-Benz Travel Star Eco koltuklar, Tourrider Business’ta standart olarak sunuluyor. Tourrider Premium’un koltuklari ise lüks sinif deneyimi yasatiyor. Luxline dösemeli Travel Star Xtra, Mercedes-Benz’in en iyi yolcu otobüsü koltuklari olarak biliniyor. Otobüs sirketleri isterlerse; farkli kumaslar, renkler, süslemeler, kapitone kumaslarla veya sik ama bakimi bir o kadar kolay deri-elyaf birlesimi malzemelerle Tourrider’in benzersiz karakterini daha da güçlendirebiliyor. Iç mekân için farkli tasarim seçenekleri de sunuluyor. Ayrica yolcular için ikili koltuklarin arasinda elektronik cihazlarini sarj etmek için bir çift USB ve/veya 110 volt prizler de sunuluyor.

Mühendisler ayrica Mercedes-Benz Tourrider’in isitma ve iklimlendirme sistemine de büyük özen gösterdiler. Eberspcher/Sütrak imzasini tasiyan 35 kW gücündeki entegre klima, en sicak günlerde bile serin bir ortam sagliyor. Ayrica sürücü kokpiti için 9 kW gücünde ayri bir klimasi da bulunuyor.

Iki farkli kokpit, çok sayida yenilikçi sürüs destek ve güvenlik sistemi

Büyük sorumluluk tasiyan isleriyle sürücüler, geleneksel olarak Mercedes-Benz mühendisleri ve tasarimcilari için her zaman öncü bir rol oynuyor. Tourrider Business, dinamik ve islevsel “Cockpit Basic Plus” ile etkileyici bir yapi sunarken; Tourrider Premium ise lüks ve islevsel “Cockpit Comfort Plus” ile donatiliyor. Her iki kokpit de son derece ergonomik bir tasarim, çok sayida pratik ve yenilikçi islev sunuyor. Iki kokpit yaklasimi, donanim disinda tasarim ve yapi olarak da farklilik gösteriyor.

Sürücüyü çok sayida islev destekliyor. Standart olarak sunulan elektronik park freninin dügmesi, sürücünün sol tarafindan yer alirken, kullanim kolayligi ve yüksek güvenlik seviyesi sunuyor. Ayrica sol ve sag taraftaki bagaj bölmesi kapaklari, bir anahtar ile ayri ayri kilitlenebiliyor. Açik olan kapaklar ise gösterge panelinde gösteriliyor.

Birbirine siki sikiya bagli olan “Mercedes-Benz” ve “güvenlik” kavramlari, birbirinden asla ayrilmiyor. Kaza önlemeye yönelik, sektöre yön veren destek sistemleri, Mercedes-Benz ve yeni Tourrider’in en güçlü yanlarindan biri. 360 derece kamera sistemi, manevra yaparken ve dar alanlarda kusursuz bir çevre görüsü sunuyor. Hem kisa hem de uzun farlar, iki LED far sisteminin güçlü isik huzmesinden yararlaniyor. Yeni Mercedes-Benz Tourrider, standart olarak sunulan “Yanasma Isiklari”yla geri manevralarda da sürücüsünü destekliyor.

Istege bagli olarak sunulan, radar tabanli kisi tanima özelligine sahip Sideguard Assist (Dönüs Asistani), yeni Mercedes-Benz Tourrider’in gelismis güvenlik özelliklerinden sadece biri. Sistem, kapi tarafinda yaya, motosikletli veya bisikletli gibi hareketli bir cisim veya sabit bir engel varsa sürücüyü uyariyor. Böylece, özellikle yerlesim yerlerinde dönüs yaparken sürücüyü destekliyor ve diger trafik kullanicilarini etkin bir sekilde koruyor.

Yeni Mercedes-Benz Tourrider, yaya algilama özelligine sahip Active Brake Assist 5 (ABA 5) ile donatilan ilk yolcu otobüsü. Her iki versiyonda da otobüslerde kullanilan dünyanin ilk acil fren asistani standart olarak sunuluyor. Sürüs destek sistemi, sabit ve hareketli engellere ek olarak sistem sinirlari içindeki insanlari da algilayarak otobüs durana kadar otomatik olarak acil fren gerçeklestiriyor. Active Brake Assist 5, ek olarak radar tabanli mesafe takip islevini de yerine getiriyor. Bu özellik Tourrider Premium’da standart olarak sunuluyor. Sistem, ana yollarda ve otoyollarda sürücüyü rahatlatiyor. Sürüs destek sistemi önde yavas giden bir araç algiladiginda, sürücü tarafindan önceden belirlenen hiza bagli bir mesafeye ulasana kadar otomatik olarak otobüsü yavaslatiyor ve bunu korumaya devam ediyor.

Istege bagli olarak sunulan Dikkat Asistani (ATAS), tipik yorgunluk veya dikkatsizlik belirtileri algiladiginda sürücüyü görsel ve isitsel olarak uyariyor ve mola vermesini istiyor. Bir diger sürüs destek sistemi olan ve standart olarak sunulan serit takip asistani, ön camin arkasindaki kamera sistemiyle, araç istem disi olarak içinde bulundugu seridin disina çiktiginda bunu algiliyor. Araç yol seridini geçtiginde, sürücü koltugunun ilgili tarafinda net bir titresim ile sürücü uyariliyor.

Güçlü ve ekonomik güç aktarma sistemi, kapsamli hizmetler

Yeni Mercedes-Benz Tourrider’da, yüksek verimlilik seviyesiyle basarisini kanitlamis sirali 6 silindirli Mercedes-Benz OM 471 motor kullaniliyor. 12,8 litre hacimden 450 HP (336 kW) güç ve 2100 Nm tork kullanima sunan motor, benzersiz esnek yüksek basinçli enjeksiyon X-Pulse ile, ara sogutucu, egzoz gazi devridaimi ve SCR (seçici katalitik redüksiyon) olmak üzere en gelismis motor teknolojilerini de bünyesinde barindiriyor. Motor; yüksek yakit verimliligi, yüksek güç üretimi ve gelismis güvenirlik seviyesiyle öne çikiyor. Motorun ürettigi güç, tork konvertörlü Allison WTB 500R otomatik sanziman ile yola aktariliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile