Yürürlükte bulunan ve Ekonomi Reformlari Eylem Plani’nda yer alan istihdam desteklerine iliskin açiklamalarda bulunan MTSO Baskan Sadikoglu, issizlik rakamlarinin arttigi ve isletmelerin ekonomik sorunlarla bogustugu bir dönemde istihdam desteklerindeki sartlarin daha kapsayici olmasi gerektigine dikkat çekti.
Sadikoglu; “Isletmelerimizin geçtigimiz yilin Mart ayindan bu yana ciddi ekonomik sorunlar ile mücadele ediyor. Pandemi sürecinde getirilen yasak ve kisitlamalarin olusturdugu olumsuzluklarin en aza indirilebilmesi amaciyla Kisa Çalisma Ödenegi (KÇÖ), Isten Çikarma Yasagi ve Nakdi Ücret destegi gibi birçok uygulama hayata geçirildi. Üyelerimiz, yasanan ekonomik darbogazda yasak uyarinca 30 Haziran 2021 tarihine kadar istihdamini koruyarak isçi çikaramadilar. Bunun yaninda Kisa Çalisma ve Nakdi Ücret Destegi alan çalisanlarini SGK’ya yaptigi aylik bildirimlerde fiilen çalisan ve kayitli isçi statüsünde beyan ettiler. Bu durum neticesinde, 1 Temmuz’dan itibaren pandemi sürecinden olumsuz etkilenen üyelerimizin ilave istihdam destegi için öngörülen son bir yil, son alti ay ya da son üç ay çalisan isçi sayisina ilave gibi kosullarda istihdam saglamalari oldukça zordur. Bu kapsamda destek alarak istihdamini genisletmek isteyen birçok isletmemiz, ortalama isçi sayisi kosulunu asamayacagi için bu destekten faydalanmasi da mümkün olmayacaktir” dedi.
“1 Temmuz sonrasindaki tüm ise alimlarda geçerli olmali”
Mevcut istihdam destekleri uygulamasinda yeni ise alinacak bir çalisanin, kuruma bildirilen son 6 aylik dönemdeki sigortali sayisinin ortalamasina ilave olmasi ve bir önceki yil beyan edilen sigorta sayisina ilave edilmesi sarti arandigini belirten Sadikoglu; “Bu durumun üyelerimizin istihdam desteklerinden faydalanmasi ve istihdamin artirilmasi önünde engel olusturacagi asikâr. Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan yayimlanan “Ekonomi Reformlari Eylem Plani”ndaki 31 Aralik 2022 tarihine kadar ise alinacaklar için saglanmasi planlanan istihdam desteklerinde, geçmis dönemdeki sigortali sayisina ilave sarti yerine, isletmelerimizin 30 Haziran sonrasinda yani 1 Temmuz itibariyle ise aldiklari tüm çalisanlar için istihdam desteklerinden faydalanmasini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.
“Destekler daha kapsayici ve kolay ulasilabilir olmali”
Açiklamasinda issizlik oranlarindaki artisa vurgu yaparak desteklerin daha kapsayici olmasi gerektigine dikkat çeken Sadikoglu; “OECD verilerine göre salgin döneminde isgücü rakamlarinda küresel çapta bir gerileme yasandi. TUIK verileri ise isten çikarma yasagina ragmen ülkemizde issizlik rakamlarinin arttigini gösteriyor. Böylesi bir dönemde devletimizden, istihdam desteklerini daha kapsayici ve kolay ulasilabilir bir sekilde sunmasini bekliyoruz” seklinde konustu.
Sadikoglu'dan Testek Talebi
Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi(MTSO) Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, istihdam desteklerinde ortalama isçi sayisina ilave sartinin aranmamasi ve isletmelerin 1 Temmuz itibariyle ise aldiklari tüm çalisanlar için destekten faydalanilmasini talep ettiklerini söyledi.