Saf ırk koyun yetiştirmek için koç dağıtıldı

Sivas Tarım İl Müdürlüğü, 'Halk elinde ıslah projesi' kapsamında 25 işletmeye 180 baş damızlık koç dağıtımı yaptı.

Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya,

Sivas Tarım İl Müdürlüğü, 'Halk elinde ıslah projesi' kapsamında 25 işletmeye 180 baş damızlık koç dağıtımı yaptı.

Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, Sivas halkının büyük çoğunluğunun geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığını belirterek, "Tarımsal faaliyetler ilimizin ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. İlimizde bulunan geniş meralar koyunculuğa son derece elverişli. Düşük işletme maliyetleri ile koyunculuk yöre çiftçilerimiz için çok önemli bir geçim kaynağıdır. Akkaraman ırkı Kangal tipinin gen merkezi olan ilimiz, koyunculukta önemli bir konumdadır. Koyunculuğun geliştirilmesi ve sürü veriminin artırılması amaçlanan bu proje ile işletmelerin ekonomik yönden geliştirilmesi sağlanarak, köylerde istihdama önemli katkı sağlanmış olacaktır." dedi.

Beykaya, 2004'ten itibaren Sivas'ta koyunculuğun geliştirilmesi amacıyla 242 baş damızlık koç dağıtımı yapıldığını belirtti. Bu sayede 82 işletme bulunan 12 bin 100 baş damızlık koyunun kaliteli damızlık koçlar ile ıslahının gerçekleştirildiğini kaydeden Beykaya, "Şimdi dağıtımını yaptığımız 180 baş damızlık koçlar ile 65 işletmede bulunan 13 bin 900 baş damızlık koyunun yüksek verimli Kangal tipi koçlar ile ıslahının yapılmasını planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Sivas'ta koyun yetiştiricilerine 2006 yılından bugüne kadar 7 milyon 763 bin lira anaç koyun destekleme ödemesi yapıldığını kaydeden Beykaya, sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca gen kaynaklarının geliştirilmesi projesiyle de yetiştiricilerimize toplam 804 bin 893 lira destekleme ödemesi gerçekleştirildi. Yem bitkisi üretim alanı 2006 yılında 410 bin dekar iken 2010 yılında bu rakam 562 bin 776 dekara çıktı. 75 bin 795 dekar mera alanı tahsisi yapıldı. Aynı zamanda 40 bin 502 dekar mera arazisi ıslah edilerek hayvancılık yapan yetiştiricilerimizin hizmetine sunuldu. 2011 yılında ise 16 bin 412 dekar arazinin ıslahını yapmayı planlıyoruz."

Konuşmaların ardından kura çekilerek 25 çiftçiye 180 baş damızlık koçun dağıtımı yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü, işletmelerden 4 yıl sonra verilen koç sayısı kadar koç adayı hayvanları seçerek geri alacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile