Sunumunu edebiyatçı-yazar Mehmet Nuri Yardım’ın yaptığı programda, yazar Prof. Dr. Abdullah Uçman ve hikâyeci romancı Muhterem Yüceyılmaz, Safiye Erol’un kitapları, makaleleri ve hayatı hakkında bilgilerini dinleyicilerle paylaştı.
Türk edebiyatında kıymeti sonradan anlaşılan ve eserleri 2001 yılında Kubbealtı Neşriyatı tarafından yeniden basılan yazar Safiye Erol’un vefatının 50| yılı münasebetiyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde anıldığı toplantıda Muhterem Yüceyılmaz yazarın kitaplarında kullandığı kendine has, zengin dili şu sözlerle ifade etti:
“Safiye Erol, millî klasiklerimizden olmaya namzet bir yazarımızdır. Türkçenin en büyük yazarlarından. Eserlerini her zaman Türkçeyi en yüksek yere koyarak kaleme almış, Türk edebiyatının yıldızı bir yazardır. Türkçenin şerefini yerine oturtmuştur. Almanya’da uzun yıllar yaşamış olmasına rağmen, döndüğünde o dönemdeki batı hayranı diğer yazarların aksine yerli olmaya, yerli kalmaya özen göstermiştir. Makalelerindeki anlatısının yanı sıra, cümlelerinde seçtiği kelimeler de çok güzeldir. Çok geniş bir kültüre sahip olduğu için, birçok konuyla alabildiğine ilgili de bir yazar. Çeviriler yapmış, tasavvuf, tıp, psikoloji gibi bir çok alanda kalem oynatmıştır. Trakya kökenli oluşu sebebiyle çok iyi bildiği Trakya ağzını metinlerine yansıtmıştır. Bunun yanında, her yazarın başaramayacağı, zekâ gerektiren buluşları da vardır. Bir romanında, bir karakteri için ‘çıngıraklı kahkaha attı’ diyor meselâ. Bu buluşlar her yazarda bulunmaz.”
Prof. Dr. Abdullah Uçman ise, Safiye Erol da dikkatini çeken özellikleri ve yazarın tarihi eserlere olan ilgisine olan hayranlığını dile getirdi:
Safiye Erol Anıldı
Türk edebiyatının gizli hazinesi Safiye Erol, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği bir programla anıldı.