Safrabolu'nun Asırlık Çeşmeleri Restore Edilecek

Karabük - Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki Osmanlı döneminden kalma 23 tarihi çeşme, restore edilerek yeniden kullanılabilir duruma getirilecek.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren ve geleneksel Türk evlerinin içleriyle avlusuna havuzların yapıldığı Safranbolu'da, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş 150 çeşme bulunuyor.

İlçeye, Sultan III. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından, 18. yüzyılda 7,5 kilometre uzaklıktaki İncekaya köyünden su kemeri ile kanyondan getirilen suyla beslenen, tarihi çeşmelerin 23'ünün restorasyonu için proje hazırlandı.

Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine, suyun Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Buna bağlı olarak her sokak ve köşe başında ataları tarafından yaptırılan çeşmelere sahip çıkacaklarını anlatan Küçük, daha önce de devlet-vatandaş iş birliğiyle ilçede bulunan tarihi çeşmelerin yarısının restore edildiğini kaydetti.

Küçük, Tarihi Kentler Birliğinin katılarıyla ilçedeki 23 çeşmeyi daha restore edeceklerini dile getirerek, "Projeler tamamlandığında çalışmalar hemen başlayacak. İlçemizde bulunan tarihi çeşmelerimizin tamamını kullanılabilir hale getireceğiz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile