Safranbolu Alan Yönetimini Konusuyor

Safranbolu Alan Yönetimini Konusuyor

Ören yerleri, sit alanlari ve etkilesim geçis sahalari ile baglanti noktalarinin kamu kurum ve kuruluslari ile sivil toplum örgütlerinin koordinasyonunda sürdürülebilir bir yönetim plani çerçevesinde korunmasi ve degerlendirilmesini saglamayi konu alan ‘Alan Yönetimi’ Safranbolu Belediye Baskan Elif Köse’nin ev sahipliginde yapildi.

Akademisyenler, meslek uygulamacilari, esnaf ve zanaatkârlar, sivil toplum kuruluslari gibi Safranbolu’ya hizmet verenlerin katildigi toplantinin açilis konusmasini Belediye Baskani Elif Köse yapti.

Yönetim Plani Kültürel-dogal varliklarin ve sit alanlarinin; özgün yapilarina uygun olarak akilci, sürdürülebilir ve bütüncül bir anlayisla, ilgili tüm paydaslariyla birlikte korunmasini, varligin üstün evrensel degeri yaninda gelisiminin ve canliliginin muhafaza edilmesini, bunlar arasinda bir denge kurulmasini ve gelecek kusaklara aktarilmasini saglayan bir “yol haritasi oldugunu ifade eden Baskan Köse,” Yönetim plani korumanin nasil yapilacaginin tanimlandigi “stratejik” bir plandir, koruma planlari gibi “fiziki” bir plan degildir. En önemli ögesi ise, koruma-restorasyon, ziyaretçiler-turizm, egitim-bilinçlendirme, ulasim-erisim gibi basliklarda, paydaslarla birlikte belirlenen vizyon ve hedefler çerçevesinde kurgulanan eylem planlarini içermesidir” dedi.

Baskan Elif Köse konusmasina söyle devam etti; “ UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 2005 yilindan itibaren Dünya Miras Listesine aday alanlar için yönetim planini zorunlu kilmasi da bu gelismelerin bir sonucu olarak ortaya çikmistir. Türkiye’de “yönetim alani" ve "yönetim plani" kavramlari 2004 yilinda 2863 sayili Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu’na eklenmis, 2005 yilinda ise ilgili yönetmelik hazirlanarak yönetim plani uygulamalari yürürlüge girmistir. Tüm bu düzenlemeler, yönetim planlarinin yalnizca Dünya Miras Alani olarak aday gösterilecek alanlara yönelik degil, bütün sit alanlarina yönelik olarak hazirlanmasina da imkan tanimistir. Bugün itibariyle Dünya Miras listesinde Türkiye’den on sekiz miras alani yer almakla birlikte bunlardan on bir tanesinin yönetim plani mevcuttur.

1995 yilinda UNESCO Miras Listesine giren Safranbolu’nun henüz bir alan yönetim plani bulunmamaktadir. Plani hazirlamak gerçekte yalnizca bir yasal yükümlülük degil, ayni zamanda acil bir gereklilik olarak belirmektedir. Modern Safranbolu’nun, hizla sarmalamakta oldugu, birbirinden kopuk ve kirilgan üç koruma alani ancak özel bir yaklasimla onun dinamiklerine karsi korunabilir. Öte yandan yasayan bir dünya mirasi olan Safranbolu’nun kültürel cazibesinin tetikledigi turizm talebi de kirilgan miras alani üzerinde denetlenmedigi taktirde yikici olabilmektedir. Safranbolu miras alanlarinin, fiziki ve sosyal kapasitesinin üzerine çikan turizmin getirdigi baskidan da sakinilmasi gerekmektedir.

Konusmanin ardindan ODTÜ, Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Neriman Sahin Güçhan ve Kültür ve Turizm Bakanligi, UNESCO Kültürel Miras Alanlari Sube Müdürü Nese Akdogan Alan Yönetimi ile ilgili bilgilerini, bilgi birikimlerini ve Safranbolu’ya katacagi deger ile ilgili bilgiler verdiler.

Program soru cevap bölümü ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile