Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldikleri 2009 yılından sonra Safranbolu'nun tanıtımı için büyük bir atak başlattıklarını söyledi.
Bir çok ülkede belediyelerle kardeş şehir protokolü imzaladıklarını belirten Aksoy,Türkiye'den daha önce İstanbul, Bursa ve Ankara'ya verilen Avrupa Ödülü'nü almak isteyen belediyelerin sosyal faaliyetler, uluslararası ilişkiler, etkinlikler, uluslararası konferanslar gibi konularda etkin olması gerektiğini vurguladı.
Aksoy, "Safranbolu yıldan yıla gelişiyor, büyüyor, yeni ufuklara yelken açıyor. 6 yıllık sürede ilçemizde bir çok projeyi hayata geçirirken, yapmış olduğumuz çalışmalarla da Safranbolu halkının yaşam standartlarını yükselttik. Artık Safranbolu'da bir hizmet yapılırken Avrupa standartlarına uygun şekilde yapılıyor" diye konuştu.
Hedeflerinin Avrupa Plaketi ve Avrupa Ödülü olduğunu ifade eden Aksoy, "Safranbolu olarak daha önce Avrupa Diploması ve Şeref Bayrağı'nı almıştık, artık hedefimiz 'Şeref Plaketi' ve 'Avrupa Ödülü'nü almak" dedi.
Avrupa Ödülü'nü almak için önce Şeref Plaketi'nin alınması gerektiğini altını çizen Aksoy, şöyle devam etti:
"Bunu aldıktan sora tek hedefimiz büyük ödül olacak. Kısa sürede yaptığımız faaliyetler, çalışmalar, tanıtımdaki başarılar, yine şehrimizde tertip ettiğimiz ulusal ve uluslararası toplantılar, festival ve diğer etkinliklerle bu ödülleri alacağımızı düşünüyorum. Bu ödüllerle birlikte Safranbolu'nun tanınırlığı daha da artacak. Bir milyon turist hedefine ulaşmamızda da büyük katkı sağlayacak."
- Avrupa Ödülü
Avrupa Ödülü, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından 1955 yılında verilmeye başlandı. 60 yılda 70 Avrupa belediyesi Avrupa Ödülü'nü kazandı, 248'ine Şeref Plaketi, bin 165'ine Şeref Bayrağı, 600'ün üzerinde de Avrupa Diploması verildi.
Türkiye'de daha önce İstanbul, Bursa ve Ankara'nın aldığı Avrupa Ödülü'ne, yabancı belediyelerle kardeş belediye düzenlemeleri olan ve Avrupalı ortaklarıyla ilişkilerini geliştirmek için çok geniş bir yelpazeyi kapsayan faaliyetlerde bulunan kentler ve belediyeler ödül için yarışıyor.
Kazananlar her yıl Parlamenter Meclisi Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesince ve bu komiteye bağlı Avrupa Ödülü Alt Komitesince seçiliyor.
Safranbolu Belediyesine 2012 yılında "Avrupa Diploması" ve bir yıl sonra 2013 yılında "Şeref Bayrağı" verilmişti.
Safranbolu 'Avrupa Ödülü'nün Peşinde
ERSİN TURAN - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan, Karabük'ün Safranbolu ilçesinin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilen "Avrupa Ödülü"nü alması hedefleniyor.