Safranbolu Safrani Tescil Belgesi Vali Yavuz'a Teslim Edildi

Safranbolu Safrani Tescil Belgesi Vali Yavuz'a Teslim Edildi

Avrupa Birligi (AB) tarafindan Türkiye’nin ilk tescilli baharati olan ve "dünyanin en pahali baharati" olarak anilan Safranbolu safraninin tescil belgesi Karabük Valisi Mustafa Yavuz’a teslim edildi.

Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasi tarafindan Tarihi Çarsi’da yapilan törende konusan Vali Yavuz, safran uguruna 14 gün süren savaslar yapildigini belirtti.

Baharat dalinda Türkiye’nin AB komisyonunda tescil alan ilk cografi isaretli ürünü oldugunu ifade eden Yavuz, "Ama ülkemizin 19’uncu ürünü oldu. Bu anlamda da aslinda biz bundan sonra Karabük olarak ülkemizin bu 19 cografi isaretli ürününe AB komisyonu nezdinde 21, 22, 23’üncüsüne gitmemiz lazim. Safranla birlikte diger 8 ürünümüzü markalastirip ayni sekilde ticarilestirip, devam etmemiz lazim. Valiligimiz aslinda koordinasyonunda bir çalisma baslattik. Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz nezdinde Sanayi ve Teknoloji Il Müdürlügümüz, ilgili birimlerimizle birlikte bu çalismayi baslattik. Niyetimi bu 8’in üzerine yeni 8’ler eklemek. Su anda yaklasik 17 ürünümüzle ilgili çalismalar devam ediyor" dedi.

AK Parti Karabük Milletvekili Cem Sahin de, safranin AB’den tescil alan ilk baharat olmasinin önemli oldugunu belirtti.

Karabük’ün elinde bir mücevher oldugunu aktaran Sahin, "Tarim ve Orman Bakanini ziyaret ettik. Kendisine tescil belgesinin bir numunesi tevdi edildi. Tanitimindan tutun üretimine iliskin devlet ne tür katki sunabilir, hangi vasitalarla bunu yapabilir bunu konustuk. Bakanligimiz safran bitkisinin Karabük ve Türkiye için ehemmiyetinin farkinda buna iliskin bir çalisma yürütecek" diye konustu.

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkiliç ise, "Türkiye’nin kendi ihtiyacini bile karsilayamiyoruz. O zaman Safranbolu daha çok safran üretecek ve Avrupa Birligi’ne de ihraç eder hale gelmemiz lazim. Tarim ve Orman Bakanimiz Ibrahim Yumakli Bey’e de ifade ettik, bu konuda Tarim ve orman Bakanligi da bir çalisma baslatiyor. Safranin desteklenmesi ile ilgili bunu da yaparsak Safranbolu safran üretimi konusunda adiyla da müsemma olmak üzere iyi bir yer alacaktir" degerlendirmesinde bulundu.

Safran üretiminin yayginlastirilmasi konusunda genç girisimcilere ürettikleri safranlari vereceklerini belirten Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse de sunlari kaydetti:

"Çok özel bir gündeyiz. Adini aldigimiz safran bitkisinin cografi isaretini almasinda sonra AB cografi isaretini almis olmasinin da gururunu yasiyoruz. Safran bitkisinin tanitimi kadar artik bu bölgede üretiminin de artirilmasi sart. Bunu hepimiz biliyoruz. Üretim her geçen sene artsa da yeterli miktarda olmadigini yasayarak da görüyoruz. Çünkü kentimize Iran safrani gelmek durumunda kaliyor. Biz kendi ihtiyacimizi bile karsilayacak durumda degiliz. Bunun için de üreticilerin desteklenmesi özellikle istihdam saglayabilmesi adina genç üreticilerin desteklenmesi fikriyle biz de Safranbolu Belediyesi olarak 3 yil önce safran bitkisinin dikimine basladik. Bu sene safranin artik topraktan çikartilip soganlari çogalmis olacak. Bu sene çikardigimiz safran soganlarini biz tekrar dikmek yerine, kendini bu konuda gelistirmek ya da üretimini yapmak isteyen gençlere destek vermek istiyoruz."

Konusmalarin ardindan Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Muammer Dumaner, Vali Yavuz’a tescil belgesini takdim etti. Törende emegi geçenlere de plaketler verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile