Türkiye'de sadece Karabük'e bağlı Safranbolu ilçesinde yetişen Safran ayrıca Dünya'nın en kaliteli Safran'ı arasında yer alıyor. Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan Safranbolu Ticaret ve Sanayi odası, ilçe tarım müdürlüğü ile birlikte çalışma başlattıklarını belirterek, "Tescillenme olayı uzun süredir arzu edilen bir olaydı.Safranbolu Kaymakamlığı ,Ticaret ve Sanayi odası,İlçe tarım müdürlüğü ortaklaşa 7 ay önce bir proje başlattık.Bu projede sona geldik. Safranbolu Safran'ı gerçekten özelliği olan bir Safran.Dünya 'da İspanya ve Yunanistan Safran'ı iddialı ama bizim Safranımız da en az onlar kadar iddialı hatta onlardan daha da kaliteli.Bunu yaptırdığımız analizlerle bazı özelliklerinin benzerliğini gördük.Hatta bazı hususiyetlerin daha yoğun, daha kıymetli olduğunu gördük.Bazı bürokratik çalışmalarda sona doğru geldik.2010 yılında amblemi ile Safranbolu Safran'ı artık satılmaya başlanılacak.Bu hem üreticimizin emeğinin karşılığını alması hem de tüketicinin kaliteli Safran alması sağlanılacak.Düşük kaliteli Safran ile karıştırılarak satılan ve ilçemizdeki Safran üreticimizi de zor durumda bırakan bu durumu önlemiş olacağız." diye konuştu.
2009 YILINDA 28.5 DEKARLIK ALANDA SAFRAN YETİŞTİRİLDİ
2009 Yılı itibari ile Safran 28.5 dekarlık alanda yetiştirildi.Yetiştirici sayısının her geçen gün artığını belirten Safranbolu İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık" Çiftçilerimiz 20 Ağustos tarihinden itibaren Safran Soğanlarını toprakla buluşturmaya başladılar. Sadece 1 köyümüzde 1 üretici tarafından üretilen Safran bugün uyguladığımız projeler sayesinde Yazıköy, Yörük, Konarı, Düzce, Davutobası,Aşağı Güney, Çerçen ve Çavuşlar köyünde 30 üreticimiz 28.5 Dekarlık alanda üretim yapıyorlar. 2009 yılında aramıza Konarı ve Çerçen köylerinde 2 yeni üreticimiz katıldı. Bu çiftçilerimize çiftçi başına 160 kg olmak üzere 320 kg Safran soğanı verildi. Safranlar 22 Ekim tarihinden itibaren çiçek açmaya başladı.
Bu yıl ise 10 kg Safran elde edildi.İstanbul piyasasında İran Safranını Safranbolu Safranı diye satıyorlar.Bizim Safranımız daha kaliteli.1 gr Safranbolu Safranı 10 gr İran Safranına bedel.10 gr İran Safranı kullanılacağına 1 gr Safranbolu Safranı kullanılsın" dedi.
SAFRANIN KİLOSU 1 GR ALTIN İLE EŞ DEĞER
Türkiye'de sadece Safranbolu'da yetiştirilen safran bitkisi dünyada ise İran, Hindistan Pakistan, Çin, Yeni Zelanda, Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Fas Mısır ve İsrail'de üretiliyor. Bol yağışlı ve güneşsiz iklimi seven safran bitkisinin en kalitesi ise Türkiye'de yetişiyor.Dünya piyasalarında kilosu 30 Bin dolara kadar alıcı bulurken,Türkiye de ise kilosu 20 Bin ila 30 Bin TL arasında satılıyor. 1 gram altınla 1 gram altın eşdeğer olduğu için Safranbolu'da Altın kadar değerli bir bitki olarak anılıyor.
SAFRAN MÜBAREK ÇİÇEK
Çiğdem familyasından olan Safran mor renkli. Bir gram safran için 150 tepecik elde etmek gerekiyor ve bir safran çiçeğinde 3 Kırmızı tepecik mevcut. Safran , Ekim ayında ilk çiçeğini, Perşembeyi Cumaya bağlayan gecenin sabahında açtığı için halk tarafından mübarek bir çiçek olarak da kabul ediliyor.Çiçekler sabahın ilk saatlerinde elle toplanması gerekiyor.Güneş yükseldikçe çiçek kapandığı için çiçeklerin toplanması zorlaşıyor.Çiçekler toplandıktan sonra içinde kırmızı tepecikler ayıklanıp bir örtü üstünde kurtulmaya bırakılıyor.
SAFRANIN GEÇMİŞİ 3 BİN YIL ÖNCESİNE KADAR UZANIYOR
Ağırlığının 100 Bin katı sıvaya renk veren Safran yetiştiriciliği tarihi 3.000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Uzmanlara göre safrandan bahseden ilk döküman MÖ 7. yüzyıldan kalma Asurlular döneminde Asurbanipal tarafından toplatılan bir botanik kaynakçasıdır. Bundan sonra 4.000 yıl boyunca safranın 90 kadar hastalığın tedavisinde kullanıldığına dair dökümantasyon ortaya çıkarılmıştır.
Sonraları Yunan efsanelerinde Kilikya'ya yapılan deniz yolculuklarından bahsedilir. Maceraperestlerin oraya dünyanın en değerli safranı olduğuna inandıkları safranı bulma ümidiyle gittiği aktarılır. Başka bir efsanede Crocus ve Smilax'tan bahseder. Büyülenen Crocus ilk safran bitkisine dönüşür. Antik Akdeniz ulusları; Mısırlı parfümcüler, Gazalı doktorlar, Rodoslu kasabalılar ve Yunan hetaerae adı verilen saray kadınları parfümlerde, merhemlerde potpurilerde, maskaralarda, kutsal sunaklarda, ve tıbbi tedavilerde safran kullanmıştır. Helenistik Mısır döneminin sonlarında Kleopatra'nın , afrodizyak etkisi nedeniyle banyosunda safran kullandığı bilinir. Mısırlı sağlıkçılar her türlü gastroentestinal tedavi için safranı kullanırdı. Yahudi dilinde Süleyman'ın Şarkısı'nda da safrandan saygıyla sözedilir.
Perslilerin safranı uyuşturucu maddelerle birlikte ve afrodizyak olarak kullandığı da sanılmaktadır. Asya seferleri sırasında Büyük İskender safranı içecek ve yiyeceklerinde kullandığı gibi savaş yaralarını tedavi amacıyla banyosunda da kulanmıştır. Örneğin Hindistan'da Budist keşişler Buddha Siddhartha Gautama'nın ölümünden sonra safran renkli giysiler giymeye başlamışlardır
GÜNÜMÜZDE BİRÇOK SANAYİDE HAM MADDE OLARAK KULLANILIYOR
Günümüz de Gıda,Parfüm,Boya,İlaç gibi sanayilerde kullanılan Safran Safranbolu ilçesinde en çok Gıda sektöründe kullanılıyor.İlçede Safran çayı,Safranlı Lokum,Safranlı Zerde,Safranlı Pilav yapılırken.Son zamanlarda Safranlı sabun ve Kolonya üretimi de yapılıyor.
Safranbolu safranı tescillenecek
Dünya'nın en kaliteli Safran'ı Safranbolu ilçesinde yetişirken,korsancılığı ve safran üreticisini korumak için Safranbolu kaymakamlığı Safranbolu Safran'ını tescilliyor.8 aydır süren çalışmalarda sona gelindi.